用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問..我的成績是否可以參加自行?
go

請問..我的成績是否可以參加自行? [複製鏈接]

小五第一呈分:
中:B
英:B
數:B
常:B
小六第一:
數:C
常:A

我想問,如果自行兩間都唔收,咁統一係唔係系葵青(我住葵青)亂咁比間我?
我媽咪係咁講...但係我想參加自行:(
佢幫我簡左吳祥川同顧超文..
請大家幫幫手:(
THX!
   0    0    0    0

其實你成績都不差,好平均band B,咁你想不想吳祥川同顧超文..都是band 2
???

我為左參加自行同呀媽鬧交><佢好堅持如果自行兩間都唔收,咁統一係唔係系葵青(我住葵青)亂咁比間我...
我又唔係咁想入吳祥川........

你的堅持,你的承諾????你能做到嗎?

佢接受我話蘇淅,但係...我真係好想試下自行,唔想統一,但係自行真係自行兩間都唔收,咁統一係亂咁比間我?

當然要試,你的成績其實不弱,祇要面試表現理想,能夠顯示你的實力,自行也有機會的。

況且,自行兩間若不成功,那又如何?唔試過又點知道唔得啫,試過了就再沒有遺憾!至少,可以得到面試的經驗,沒有損失呀!

至於統一派位,是跟你的Banding 和選校意願,祇要配對得啱,一般都唔係亂咁派的。當然,結果未必是你最心儀的學校。倘若中央派位不理想,你還可以在放榜後到你喜歡的學校扣門。所以,你要繼續努力,在第三次呈分試成績有進步的話,還有很多選擇的。現在先下點工夫,搜集心儀中學的資料,按其入學要求,檢視自己可以如何裝備。加油!

你在這裏提問,表示你關心自己的前途,你有心、有主見,好叻!我很欣賞你的主動,祝你成功!

vincychy 發表於 12-1-14 12:11
小五第一呈分:
自行首選可一試以中學

多謝你地~:)

自行只佔30%學位, 70%留給統一派位, 故统一派位未必派得唔好.
而統一係跟小學校校網並非住址, 如你的小學不是葵青區校網, 就唔係派葵青區中學.

雖然話統一派位係好睇你好唔好彩, 但也不至於亂派, 亦耍睇你點填.電腦你會跟據你的BANDING 及你個人的NUMBER來抽, 所以唔一定唔好!!

媽咪始終都唔比我參加自行....冇希望lu...我想試下面試...一生人得一次機會咋.....

你媽咪似乎不太明白派位機制。自行階段與統一派位階段是獨立運作的,自行派位所選的學校是優先於統一派位(即如獲取錄就不會參加統一派位),統一派位是可以再選取自行所選的學校,機會並不會有所削弱。

我有問過老師架....同番媽咪講..但係佢仲係好堅持...唉,...

nganc9  請老師同媽咪傾囉, 唔好嘥咗2個機會.  發表於 12-1-14 22:03

回復 vincychy 的帖子

參加自行係比多o的機會你考心儀學校, 統一派位要填30個志願, 唔係亂派比你, 只要唔好亂填就得, 究竟你係咩banding? 有冇直屬中學? 你媽咪堅持既理據係咩? 我都有朋友唔參加自行, 諗住抽獎算數, 因為成績太差, 個媽咪冇心機去搞.

我係band2頭-中.....呀媽話我有數學e科c唔比

之前我班主任同過我媽咪傾架啦...但係媽咪鬧番個班主任...搞到我都唔好意思....

你都幾識諗. 咁啦, 你同媽咪講話你中英文成績都見得人(係唔係?), 應承佢下次o的數考好o的, 如果唔係直資, 面試唔會見埋家長, 佢唔使驚喎, 你都唔怕去同人爭, 唔爭過又點知唔得? 做阿媽既受軟唔受硬架, 你氹下佢就得架啦, 千祈唔好同佢硬拚.

好呀....但係佢之前話過面完試之後D學校會話個呀媽得但係個女唔得...

你媽咪梗係o的數好叻, 所以接受唔到你數學得個C, 呢o的有遺傳嘛. 你咪用行動証明比佢睇囉. band2中至頭都唔係好差啫, 比o的心機第三次呈分仲有得追.

佢話唔得點解一定要去做呢.....
‹ 上一主題|下一主題