用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友點樣做每日一篇?
go

小朋友點樣做每日一篇? [複製鏈接]

小朋友點樣做每日一篇?

駿顯的小學加入每日一篇的行列,但很奇怪又很縮骨地他做每日一篇時是先看問題,後閱讀文章,當然很快地便完成答題及登出,對於這種閱讀理解,我不以為對,不知大家的囝囝囡囡怎樣,希望大家分享!

Alan B :evil:      
[img align=right]johnny.datayard.com[/img]

Re: 小朋友點樣做每日一篇?

我會要她先理解課文後再回答問題。

我兩個仔仔很自然沒有人教,都是先看題目才看課文,大仔話這樣容易掌握文章及答題準確.

我初初陪伴他一起做每日一篇,教他理解課文,之後要他讀一次給我聽,跟著做問題,半個月後,他開始自己一個做每日一篇.
現在他跟我做法一樣,而英文每日一篇也是呀!

我只記得我以前考試既時候都係睇左題目先才睇課文.  因為時間關係, 如果係睇完之後再睇題目可能又要再睇多一次,咁係末必夠時間囉.  但岩唔岩我就唔知喇!

阿仔是先看內容再答問題。但我覺得先看題目再答可以接受,始終也需要理解。平日用每日一篇練習聆聽,也很有效。

你可以教小朋友先看文章內容一次,然後作答,如果係二級或以上者,可以再做埋下一級文章.

我覺得睇完文章先定問題先無咩問題, 最緊要係小朋友係咪睇晒成篇文章, 定係唔睇文章只找答案.

我細個時老師就教我地睇問題一次, 有初部概念, 再睇哂成篇文章(重點係一定要成篇睇哂), (千其唔可以唔睇文章就剩係搵答案), 然後再每條問題睇及作答.
好想放假呀!
‹ 上一主題|下一主題