用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York Vs. Stafford
go

York Vs. Stafford [複製鏈接]

York同Stafford係姊妹學校, 課程基本相同, 最大分別是校舍不同, 而且行政各自獨立.

如York的international class(在51 Cumberland Road上課)與Stafford(14 Stafford Road上課), 大家覺得邊間好啲?

York的international class和Stafford(沒有分國際或雙語班)很類似, 都是雙班主任制, 一位本地廣東話班主住, 一位外籍老師班主任, 普通話課每天20~30mins, 學費均是$4200 per month, 大家都話來年未知加幾多, 雜費York一個學期千多元, Stafford一個學期二千多元, 大家都是20多人一班, York的international class am有3~4班, Stafford好似兩班上午, 一班下午, Stafford有些活動會在York上課, 大家會揀邊間?

以上資料是我打電話去學校問的, 如大家還有其他資料或意見, 請分享一下, 謝謝.
   2    0    0    1

雖然同一集團, 但 Stafford 小班教學, 而 xx 太不是長駐 Stafford.  本人小囡不是讀 Stafford, 但當年如沒有其他offer.  都選 Stafford, 因陳主任ok.

謝謝Mabello6的意見. 我聽過好多人話Stafford小班教學, 這點是我很喜歡的, 但致電查詢時, 兩間均說一班大概20多至30人, 視乎收生情況...
而我看教育署的幼稚園概覽時, York international Kindergarten的師生比例是上午1:9.6, 下午1:8.8. 而Stafford則是上午1:13, 1:9.2. 所以我想搞清楚Stafford是否真的小班教學? 而據聞York是大班的, 但教育署的數字卻顯出1:9.6(不算大班啊!), 請問各位有冇識人讀緊, 而可以分享其校內情況...thanks!

我小朋友讀stafford下午班,21人一班,所有老師都好好,仲認得小朋友d名!課程都好,我個仔好鍾意返學!

回復 YvonneEddy 的帖子

21人一班, 兩個班主任, 平均1:10都幾好喎...
請問是不是中英文程度都很好?

另外想問下York的international stream同local stream有何分別?

local stream,一位本地班主任,一位助教miss,每日20分鐘外籍老師教英文,如外籍老師上堂時即有3位老師在場,21-25人一班.

謝謝大家的資料. 打探回來知道, 原來york本身一向是local雙語班(兩個本地班主任,另加net同一星期兩課pth),  是之前一兩年增設了international stream(同stafford一樣, 均是一本地一外籍班主任, 每天均有20~30mins pth).

還是在struggle緊york的international定stafford, 大家有冇多啲意見可以分享

PangPangChuBB 發表於 12-1-4 13:06
謝謝大家的資料. 打探回來知道, 原來york本身一向是local雙語班(兩個本地班主任,另加net同一星期兩課pth),  ...

班主任只有一位的,另一位是助教,普通話堂一星期只有一堂

回復 kiukiu1010 的帖子

謝謝kiukiu1010的更正! 咁比較之下, 好似international好好多喎, 主流班是否學費平啲? 如果一樣, international睇落抵啲囉, 有又外籍班主任, 又有本地肋教, 每日都有pth... 咁係咪多數人會揀international???

2011年主流班學費係$3600/月,國際班學位比較少,競爭大好多.

Thanks!!!
咁係咪報名時已選擇了國際/主流班? interview時國際/主流分開in定一齊in, 然後學校編國際/主流班??
因為我記憶中報名時冇選擇過國際/主流...

報名表格上有寫的,interview是分開的,如果國際班唔收可能會offer主流班學位.你可以睇返你收到既信上應該有寫,無記錯既話應該係編號前有"int"

係喎, 我個ref. no.係in開頭gar, 真係自己揀咗國際班都唔知, 或者自己唔記得咗啦

只係八卦想知道, 國際班同主流班嘅interview有乜唔同?
因為我記得interview時, 只是兩位本地老師, 一位負責問家長問題同睇dvd, 另一位問小朋友問題, 全用廣東話, 唔似國際班interview...

唔好意思,舊年囡囡interview係爸爸帶入課室的,我唔係好清楚

PangPangChuBB 發表於 12-1-4 20:45

係喎, 我個ref. no.係in開頭gar, 真係自己揀咗國際班都唔知, 或者自己唔記得咗啦: ...

有可能你係 in左local wor..因為我個仔係全英對答interview 架!

回復 PangPangChuBB 的帖子

我個仔係收咗國際班的,兩個老師...
本地老師問家長野,廣東話對話。
NET問小朋友,全英對答﹗

你填果份報名表係全英定中文?如果係中文就係IN主流班﹗

MiniCooperS 發表於 12-1-6 11:33
回復 PangPangChuBB 的帖子

我個仔係收咗國際班的,兩個老師...

我in pn 班的,編號是pn62xx
我份表格是英文的,不過小朋友in 時是中文in。我in完都不知是國際班定中英班。不過不緊要,收了才考慮吧!

PN就唔知了﹗

我填的form是英文的, 我本身冇留意國際定本地, 不過我個case有少少騎呢, 因為我想報K1, 後來先諗如果讀K1, 不如俾佢喺YORK讀埋PN啦, 等佢早啲適應, 但係當時已臨近PN開學, 冇哂位, 但係我在申請表上寫了報K1, 但如PN有位, 我願意插班入讀.
結果等到現在PN下學期開始都冇位, 所以佢就offer我K1囉, 只不過佢封信寫住international am class, 我先驚覺, 咦?!乜原來我報咗國際班咩??? 所以問下大家國際同主流有乜分別囉. 經大家提醒, 我張form是英文的, ref no.都是inxxxx, 咁我本身應該係報咗國際的, 不過自己冇為意
‹ 上一主題|下一主題