用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請幫手有魔法點石成金??
go

請幫手有魔法點石成金?? [複製鏈接]

點解好似幼兒生,放聖誕假,日日要11時才起牀.....

1. 毫不在意,考試成績不合格,佢只會說(我都唔想唔合格,下次會努力,但下次又唔合格)
2. 冇斗心,今次成績很很差,是band 3,應加倍努力,但像死蛇爛鱔一般,11時都不想起床,我不打佢因我父母不打我,只駡佢.
3. 不集中精神上課,(老師說),功課又錯漏百出,每日功課要加上上次改正,要做到深夜

0    0    0    0

Is it the consistent behaviour for your son since P1? As he's now a P5 student, his school teachers have known him for several years already and should have provided you feedback and suggestions.

What are the causes of problem in teachers' opinion? Have you actioned the suggestions?

The school teachers are in a better position than most BK parents to advise you on this important subject by reading a few lines of description in this post.

** 上課不集中精神, 可能係佢太多唔明白, 進度跟唔上, 所以好難集中精神上堂** ,要佢上課要集中精神而我冇精神,体力和時間來對付佢

老師講1句,有時真是比任何人說的好多!可以與班主任或他最尊敬的老師商量!
我兒小學的老師很好,肯與我商討如何提升其中文,但無耐老師始終太忙,不可時常跟進,我又不好意思常常煩她!結果小學階段,兒子的中文還是強差人意!但是到了中一,反而因在組中成績較前,竟成為動力,自己會溫書!(不過IS & IH 成績嚇死人!)
開竅問題:我常給老公激死!他自己小學很差很差!到中3才發力!中5會考竟有2A2B ...C,便叫我不要逼孩子!讓他開竅!天0阿!時代不同,以前有遊戲機/電腦嗎??
我也憂慮,真的會開竅嗎?

Same, boy often gets Good result in Secondary school, but you pay more patient now

點石成金, 我都想, 我諗家長真的要明白問題所在, 基礎已經差咗, 要對症下藥才好
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我有經驗嘅情況有幾種:
一,小朋友唔係有問題,不過比較遲發力。我身邊都有家人小學或中學成績不知所謂,但係到高中或大學時名列前茅。
二、小朋友係資優生,但係對現有學習模式同種類提唔起興趣,以至放棄
三、所有身邊嘅人對自己都唔認同,家人、學校同同學都將小朋友標簽為失敗者。最敝連小朋友自己都覺得自己真係Loser....
四、教學放式都小朋友性格不合。我小朋友嘅同學喺傳統幼稚園有學習困難,但一去到國際學校,情況即刻有180度改變
咁你覺得你你小朋友係邊一類呢?

基本上是同意但1都是果句"開竅"的時間不同.第2點我小朋友相信不是資優生.第3點是"開竅"其實做父母都要,不是一本通書看到老,自己要增值,因我讀得書少,為有請教有經驗或有方法家長第4點我都想佢試讀國際學校,可惜我不是李珊珊有4百萬,但最少等我中六合彩2獎先,我小朋友是第5類,是我不懂教好佢/我不能身教....

先天不足+後天沒有好好培養,不能怪孩子,做父母都有不是.

Hi smallfoothk,

Don't blame yourself for your son's current situation. Be practical and don't expect a shortcut solution for it. Every family has its own constraints. Take it easy and your son may find a path suitable for himself in future.

Instead of overfocusing on your son's academics, maybe you can spend more quality time with him to understand his potential and interest better. Undertsanding and strengthening the relationship with your son may become a motivation for his advancement too.

Cheers.

回復 huba 的帖子

thanks,本來養兒育女是件不容易的事

依家既年代,我系唔相信有開竅依樣野,你睇依家既男仔,三十幾age仲系搵幾千蚊既人大有人在,我反而信三歲定八十,如果唔系,香港點會有咁多剩女呀,就系因為女仔尊心,勤力羅,教育程度高,出黎社會做野跑得比男仔快,佢11歲,系唔系讀書材料已經知道,與其一廂情願不如接受現實,睇送食飯(簡學校),盡量幫佢入一間校風唔太差既中學好過
其實"唔集中"已經系一個致命傷,第日出黎做野"唔集中"個後果會好慘假

回復 anna59 的帖子

做父母要相信自己的孩子,你唔幫佢還有誰幫手

回復 presents 的帖子

都係果句話,做父母要相信自己的孩子,你唔幫佢還有誰幫手,你一定要對孩子有信心,

樓主, 我都知你好慘,大家只有盡力而為,盡左力就算喇,佢讀唔讀到,就睇下佢既能力

thanks,父母只有盡力而為,自己又讀得書少,希望有好方法來改變佢,最後靠佢自己努力

可惜我冇錢,給唔到佢地enjoy school life為有將來讀好書,靠佢自己努力有enjoy  life吧!
‹ 上一主題|下一主題