用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷 ...
樓主: littlebabybabyb
go

(將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷? [複製鏈接]

既然學校方唔係有心解決問題, 我建議樓主作民事索償, 搵律師出封信比佢地, 就會有人回應咖喇, CLAIM 返咁耐以黎D 醫藥費, 仲有佢而家冇左牙喎, 影響佢之後食野, 講野, 呢D都應該要賠償返, 佢唔肯搵人認頭, 你幫下佢啦, 你出律師信比佢我唔信佢唔搵返個家長出黎自己狽獲。開辦一間學校有責任保障學生安全, 發生呢件事應該佢都有NEGLIGENT, 如果係撞到校內設施引致O既, 更加有OCCUPIER'S LIABILITY。

好多人SUGGEST 報警, 但我覺得報警冇乜用, 呢單野如果校方一路推返責任話係小朋友自己推撞, 係意外, 咁一D CRIMINIAL ELEMENT都冇, 警方點會跟進? "虐兒" 更加從何講起, 冇MENS REA (動機)。 何況D 小朋友咁細個, 你唔係EXPECT 警方會開FILE下嘛, 未成年根本唔會ATTRACT CRIMINAL LIABILITY.搵傳媒都係一時之氣, 但我諗樓主都唔想MEDIA 再搵阿仔影相, 影D 傷勢, O係傷口灑鹽啩?! 同埋呢樣野對自己冇著數, 比我就唔會做。
出左律師信先啦, 出封信唔駛幾多錢, 但呢樣會令佢地肯"書面回應" 你地先。

回復 65# littlebabybabyb 的帖子

寫信比教育局冇用咖喎, 又冇錢賠O既, 最多咪叫學校"正視安全問題", 唔係真正討回公道。
講個故, 幾年前, 有個2歲半左右女仔返PG, O係學校度門夾親手指, 法官比左RULING:There is a positive duty on schoolteachers to protect their students’ well-being. The duty of a schoolteacher has been said to be to take such care of his pupils as a reasonably careful father would take of the children of the family. It is a schoolteacher’s duty to take all reasonable and proper steps, bearing in mind the known propensities of children, to prevent any of his pupils from suffering injury, whether from inanimate objects, from the actions of their fellow pupils, or from a combination of both.
最後賠左$76,924+ COSTS, 呢D先叫討回公道嘛。
P.S 呢單野個小朋友係SENIOR COUNSEL個女, 人地S.C. 真係"告到佢甩褲"啦。

雖然我冇興趣知道間學校係咩名, 但睇唔到開名有咩問題, 除非單野係"假料", 作出黎, 唔係我講事實O既話開名有咩問題? 唔通仲會惡人先告狀話我"DEFAMATION"?
而家唔係話"ABC 學校至差"呢D 主觀陳述喎, 如果係陳述成件事情事實O既事發經過, 開名講有咩問題? 不過我明白樓主講件事都係想講返個不公平遭遇, 同校名冇關係, 唔開名係樓主大量姐, 費事搞到仲O係該校讀O既學生同家長人心惶惶。

回復 88# littlebabybabyb 的帖子

索償o既話就要報告啦, KEEP 單啦, 都係果句, 搵律師啦。
比你REFERENCE下大約可以CLAIM D 咩, 頭先講果單CASE, 人地就CLAIM:
  According to the Revised Statement of Damages, the Plaintiff is claiming the following damages:

a.        $150,000 for PSLA
b.        $50,000 for future loss of earnings / loss of opportunity
c.        $50,000 for loss of earning capacity / handicap in the labour market
d.        $2,064.79 for re-imbursement of the unused portion of the course fee
e.        $49,169 for medical expenses at Hong Kong Sanitorium & Hospital
f.        $1,560 for medical expenses paid to Dr. Chan
g.        $2,000 for tonic food
h.        $70 for taxi fare
樓主自己考慮下。有需要可PM我。

回復 94# littlebabybabyb 的帖子

係, check左學校係咩"質地"先, 係有限公司定係人名登記, xxx trading as xxx, 用你個仔o既名義告, xxx a minor by his father/mother and next friend。
不過應該出左信先, particularize左damages, 睇佢肯唔肯賠, 我認為學校係有買保險o既, 你出信佢都係pass 比insurer同你講數, 可能佢仲奇怪緊你點解唔出信claim佢?

回復 98# littlebabybabyb 的帖子

咩叫一年保 ?
有人o係學校範圍受傷, 佢有疏忽就要賠咖啦, 1. 設施不當: occupier's liability, 2. 員工(老師)照顧不力: vicarious liability。
你唔駛同佢講咁多咖喎, 你搵左doctor 驗傷加評估康復情況, 有expert report 佢憑咩插咀?!
你個仔o既傷勢已經形成, 索償o既其中一部份就係 "Pain, Suffering, Loss of Amenity (psla)" 呢d你可以再以揾律師傾條數係幾多, 但唔需要同學校講數住, 等保險介入左你先同保險講數, 講唔掂數先至告佢。
補充返一點, PG個CASE個小朋友係CLAIM左10萬幾, 唔係7萬幾, 因為被告晨早已經比左部份錢入法庭。
我成日叫樓主索償好似有D 市僧, 但我認為受左傷, 委屈O係呢個社會都係賠錢實際D, 索償都包括兩PART, 一個係LIABILITY, 一個係QUANTUM, 佢肯賠咪即係承認責任囉, 咁我自己感覺上都好受, 再加埋有錢賠, 再幫阿仔諗下整返個牙套, 我覺得係最好O既解決方案。

回復 102# tsobaba 的帖子

Where is the criminal element?

回復 115# littlebabybabyb 的帖子

補充小小, 如果有心civil claim, 記得問阿仔拎足口供先, 最好錄低佢, 小朋友記憶有限, 問清楚事發經過, 唔係我驚你好難prove case.
‹ 上一主題|下一主題