用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區一問
go

葵青區一問 [複製鏈接]

khmama.

仔仔就讀葵青區一所小學,經過2次呈分試,班主任用上教育局的formula計出,現在全級的名次是15/197,請問:

1. 自行收生階段是否可搏一搏 聖公會林護及中華傳道會安柱?!
2. 順德聯誼會李兆基及善德,哪一間較適合他?
3. 請問匯基書院(東九龍)評價如何?如以他的成績是否可以入讀?

謝謝。
:lover:
   0    0    0    0

謝謝, 那麼,即是林護應該無行咯

原帖由 Mother_Boy 於 11-12-12 15:32 發表
謝謝, 那麼,即是林護應該無行咯:pity:

你係唔係讀仁紀呀? 如果係咪自行第一揀林護, 統一甲乙都放第一志願, 又會多一次機會,  唔得再叩門, 幾有誠意!
如果個心好想一試, 咁不防用一個機會去試下囉, 又無話一定唔得嘅! 或者面試時表現出色呢! 唔得都仲有第二個自行機會嗎!

個心真係十五十六.....本來已經預定係第一第二階段都放係第一志願, 但聽得越多, 就越覺無機會.....又唔想浪費個額

真係煩死人呀.....

本來善德同李兆基都係心頭好, 但上星期六聽左李兆基,印象唔係幾好咯

點解葵青區咁少選擇架:naughty:

原帖由 Mother_Boy 於 11-12-12 17:09 發表
個心真係十五十六.....本來已經預定係第一第二階段都放係第一志願, 但聽得越多, 就越覺無機會.....又唔想浪費個額

真係煩死人呀.....

本來善德同李兆基都係心頭好, 但上星期六聽左李兆基,印象唔係幾好咯

點解葵青 ...

咁聽埋今個星期六善德個升中講坐先再決定都未遲吖!

我想問下樓主邊間小學(好奇一問

但上星期六聽左李兆基,印象唔係幾好咯

認同。

原帖由 Mother_Boy 於 11-12-11 12:51 發表
khmama.

仔仔就讀葵青區一所小學,經過2次呈分試,班主任用上教育局的formula計出,現在全級的名次是15/197,請問:

1. 自行收生階段是否可搏一搏 聖公會林護及中華傳道會安柱?!
2. 順德聯誼會李兆基及善德,哪一間較適合他?
...

其實也可以考慮安柱、善德吧。

請問 安柱 自行收生 要咩資格呢?
冇去到開放日

王國長老

twodragon 發表於 11-12-19 16:43
請問 安柱 自行收生 要咩資格呢?
冇去到開放日

一定要band 1, 自行全級20以內先好試,唔係唔好浪費左個機會
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

請問李兆基有咩唔好FEELING?? 可唔可以SHARE吓?? 是否自行門檻太高??校風太緊/功課太多/老師太嚴??

回復 黃巴士 的帖子

李兆基:感覺黎既,唔多鍾意,校舍好似好殘,對校長同2個副校長無咩好感,我同阿仔都有同感,好個人亦好主觀。

善德:上星期六去完開放日,感覺良好(可能有D家長會認為係做show),校舍、學生、校長、副校同地點都切合個人要求,校長坦白風趣幽默;另一方面,亦想阿仔接觸下佛學D理念,學下做人道理(依家小學係基督教,接觸下不同宗教,對個人應該有幫助)

以上都係好好好個人感覺,上面既原因可能好空泛,真係要家長同小朋友去到間學校先感受到

自行我自己心水係:林護(搏一搏),善德 (個人喜好)

自行阿仔心水係:林護(好既學校),安柱或者荃官(因為班主任提過呢2間叫阿仔試)

再諗清楚先,仲有時間。

Mother_Boy 發表於 11-12-20 14:39
回復 黃巴士 的帖子

李兆基:感覺黎既,唔多鍾意,校舍好似好殘,對校長同2個副校長無咩好感,我同阿仔都 ...

今年, 因公開試考試撞期, 我地無去"李兆基升中一簡介會".  你囝囝真叻, 你撰的心水4所英中都是區內有質素(校風&成績)中學.  祝願自行時, 你囝囝已可一擊即中取錄.     

回復 黃巴士 的帖子

希望幸福之神眷顧,抽到個前既#啦,祝大家好運!

Mother_Boy 發表於 11-12-20 14:39
回復 黃巴士 的帖子

李兆基:感覺黎既,唔多鍾意,校舍好似好殘,對校長同2個副校長無咩好感,我同阿仔都 ...

小兒學校較多人會選安柱,班主任說如果是全級頭十名應該會頗穩的,11-20則要看看面試表現如何了,所以同學們都心大心細,尤其是今年縮班,自行收生學額只有43個,但卻碰上龍年出生率高,安柱校長估計本年約有700人投考,去年自行收表數是6xx,前年是7xx。
‹ 上一主題|下一主題