用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人只揀一間中學面試?
go

有冇人只揀一間中學面試? [複製鏈接]

自行派位,有冇人只揀一間中學面試?
如果只揀一間,咁如果去呢間叩門,會唔會多d誠意分?
   0    0    0    0

現實一些吧,學校只看成績,點解唔比多次機會給妳的子女。

原帖由 kamtong 於 11-12-9 21:58 發表
現實一些吧,學校只看成績,點解唔比多次機會給妳的子女。

唔係我唔現實,只因有家長向我咁提議,我先係度問下有冇人會咁樣,同埋會唔會好d咁啫!

原帖由 talent2000 於 11-12-9 22:07 發表
係有的,因为佢怕另一間收左而失去心意的中学。不會係你的理由。

原來係咁,唔該晒!

有,好似我地有直屬中學,有d家長只揀自己個間。

上年, 我有2個朋友的女+1個阿仔的同學, 他們都只選了一間中學面試, 因為他們只心儀一間中學, 怕會派到自行第二志願, 所以只選一間, 結果他們三個都派到自行嗰間心儀中學, 不過真的不知道是自行還是好彩統一派到. (阿仔同學就一定係統一派位時派到, 因為成績不是好標青.)
又有一個例子, 阿仔同學選了兩間自行, 第一間當然係最想入, 就係因為唔想浪費第二個機會, 所以第二志願都選了另一間英中, 結果派了到第二自行嗰間中學(統一派位乙部沒有填呢間中學, 甲部填第二). 知道結果時, 呢位家長唔係好開心, 因為入唔到第一自行, 如果做了會令自己後悔的事, 我情願浪費第二個機會.

我個女都係下年3月面試,我有兩間心儀中學,但我個女特別喜歡其中一間(其實我都係),所以我都念住只面試一間,唔係因為成數高,而係怕比第2間收左,就冇得大抽獎,千其唔好覺得晒左個機會而去面試一間會後悔的中學
以上只係個人意見,希望大家都入到心儀的中學.

醒目開學勳章

我都會暫時只會選一間

O 唔去面試唔等於間學校唔會收你
只要你有入過表
就算你冇去面試間學校一樣有權收你
如果你係唔想入某一間學校就唔應該去入表
話唔定你小朋友個排名好突出 屬於必收
唔去面試只係代表機會微 唔等於冇
諗清楚.

原帖由 YING951016 於 11-12-10 14:18 發表
我個女都係下年3月面試,我有兩間心儀中學,但我個女特別喜歡其中一間(其實我都係),所以我都念住只面試一間,唔係因為成數高,而係怕比第2間收左,就冇得大抽獎,千其唔好覺得晒左個機會而去面試一間會後悔的中學
以上只係 ...

我堅持自行選一間高少少band, 一間合適banding。其中一間收,就飲得杯落。沒有一間是最心儀的,間間band 1A、 band 1B、band 1C 都好!

上到中學,校風最重要,同學要自己發奮讀書,挑戰自己的目標,家長只有從旁協助和鼓勵。

大抽獎靠運氣,無保障。最好是自行收咗。

自行收生可以跨區,大抽獎只可選擇本區和他區。自行收生的選擇較多,如果有心水的亦大可不必放棄第二選擇。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題