用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角民生 vs 北角明慧 vs 寶馬山合一堂
go

北角民生 vs 北角明慧 vs 寶馬山合一堂 [複製鏈接]

Can any parent comment which one is better and how?  Many Thanks.
   0    0    0    0

your comment is highly appreciated.  Thanks.

回復 1# bennyfok 的帖子

民生~一般嘅幼稚園,地方一般,有外耤老師!
明慧~功課多,但對小朋友升小學容易適應,地方很細!
合一堂~老師好有愛心,但學校比較好舊式,校舍好大,對小朋友發展都好好。

明慧 - 我哥哥個女, 同我同事個女都讀過, 佢2個唔識的, 但都分別未讀夠一個學期就轉左校, 原因係話老師冇咩愛心, 我哥哥直頭話係"假面具" 不過佢可能偏澈左d ... 而同事就話感覺學校好commerical, 所以大家最後都quit 左..

民生 - 我個仔仔而家讀緊N1 全日班, 好師同D 嬸嬸都好NICE, 我最覺得好既係, 班主任老師真係用1,2日既時間就記得小朋友D 名, 而家番左學3,4個月, 成間學校的職員(包括嬸嬸), 見到仔仔都識得佢個名, 感覺學校係上心的. 同埋佢D FOLLOW UP 好好, 見到仔仔有一日半日唔開心, 老師都即刻打來問我佢係有咩事發生左. 而家開左學都幾個月, 老師都係KEEP 住一個星期左右打來一次講下仔仔既情況. 仔仔番學都開心既, 個人有規律左好多(可能是全日班的關係)每個星期都有功課做下囉。但有一樣野覺得麻麻地. 就係我小朋友番左學後真係病得好緊要. 佢平均一個月發燒1-2次, D 咳一直好下又壞下囉, 我送佢番學時見到其他小朋友2行"被"涕咁流住, D 家長都照比佢番學, 我同學校反映過, 學校都係話"冇辦法, 阻止唔到D 家長咁做" 其實我都明既, 但呢樣我就覺得麻麻地囉...所以我而家都有搵緊其他HALF DAY 既學校, 睇下仔仔會唔會好D。

合一堂 - 我本身我都好鍾意, 老師校長都好NICE, 但果時都係選擇左民生, 因為合一堂本身D 課程比較淺D, 我諗深一層, 又睇過D 書, 驚太RELAX的話, 小朋友上P1會跟唔到囉.. 不過睇佢WEBSITE 好似D 派位都OK...

我個女都係讀民生全日班,佢讀得好開心又乖咗,佢除咗開學初期頭一、兩個月發過一、兩次燒外,都好少病,當然間唔時有d鼻水兩聲咳實有,如果唔comfort,可以讀民生半日班。

Very difficult decision, but many thanks.

其實都係唸住比佢讀一年, 下年再考其它好啲嘅K1做番大仔, 又邊間好啲呢? 好愁!

我呀仔都係..8月番學好吓病吓攪到而家, 次次要食抗生素至好晒, 一陣又要帶佢複診, 個個月睇醫生成幾千蚊, 我唔肯定呀仔身體差定佢D通風有唔題, 因為我見佢地D抽氣扇好似唔係點開, 同老師講佢又話遲D有開, 如果呢到有學校家長真係大家一齊反映吓..
原帖由 cutietoby 於 11-12-5 18:19 發表
明慧 - 我哥哥個女, 同我同事個女都讀過, 佢2個唔識的, 但都分別未讀夠一個學期就轉左校, 原因係話老師冇咩愛心, 我哥哥直頭話係"假面具" 不過佢可能偏澈左d ... 而同事就話感覺學校好commerical, 所以大家最後都qui ...

我諗係小朋友病互相傳染多,因為佢地一齊玩啲玩具,小朋友又唔識用手摭住,我阿女都病,平均每個月病一次,不過好快好返,都睇到有小朋友流住綠色鼻涕都仲返學。

你仔仔個個月睇醫生成幾千蚊? so poor ~

我就同vnghk0001差不多,平均每個月病一次,但好快好返 , 可能人人軆質唔同吧。

原帖由 SmartCandy 於 11-12-6 18:26 發表
我呀仔都係..8月番學好吓病吓攪到而家, 次次要食抗生素至好晒, 一陣又要帶佢複診, 個個月睇醫生成幾千蚊, 我唔肯定呀仔身體差定佢D通風有唔題, 因為我見佢地D抽氣扇好似唔係點開, 同老師講佢又話遲D有開, 如果呢到有 ...

如果你諗住只讀一年,就揀間最近屋企嘅幼稚園

原帖由 bennyfok 於 11-12-6 17:50 發表
其實都係唸住比佢讀一年, 下年再考其它好啲嘅K1做番大仔, 又邊間好啲呢? 好愁!

其實課室裡面都有抽氣扇,不過冇留意係咪成日開,今朝都見到老師有check 小朋友個鼻,聽到都應該係鼻敏感啫,其實都好靠啲家長自律,小朋友病就要係屋企休息,不過有時啲家長可能因為要返工冇人湊仔女,呢啲多數都返全日班,所以都要send 佢地返學校,冇辦法。

gwlam & vnghk001,

一個月一次咁好? 睇來真係呀仔差勁D 妳地睇邊個醫生呀? 我都想搵多個醫生, 我睇康山個葉醫生, 真係睇到同醫生閒話家常,最慘大嘅病左傳染埋細B, 幾千蚊係包埋細b, 個個月支很大

可能阿女比較肯食野,所以身體好啲,而屋企又得一個小朋友,少左互相傳染嘅機會,我睇開屋企樓下嗰兒科(北角),醫生大年紀啲,不過有經驗,唔suggest 食太多抗生素,如果你要資料,我可以pm 比你,不過睇醫生都係揀返近屋企好啲,唔洗拖住個細嘅走黎走去。

我個醫生都係屋企附近 (on King's road vs 電廠街) ,佢從來唔開抗生素, 但有消炎藥,咁細個小朋友,普通感冒唔好食抗生素呀,會食到抗藥性
‹ 上一主題|下一主題