用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2013年想報考根德園K1既媽媽請入黎傾
樓主: cat8141210
go

2013年想報考根德園K1既媽媽請入黎傾 [複製鏈接]

原帖由 大白豬 於 11-11-23 13:59 發表
我都會報呀, 試下無況.

無錯~~
入到就當BONUS~~
入唔到當見識下~~
不過呢~
想知道KV有冇OPEN DAY OR簡介會?

簽名被屏蔽

如果你有留意隔離forum. 今年傳10000人in kv and sc. 但收得人較多。
1000-2000人in Kowloon tong pn
2000-4000人in Kowloon tong 出名pn
7000人in pc. 但收人少

會唔會有九成 BK Mom 入嚟呢?哈哈

原帖由 virginbaby 於 11-11-23 13:59 發表
7千人真係好誇張,聽聞好多功課做..如果小朋友到時真係唔自願做的話..咁大人都好辛苦囉...

係好辛苦架...
我頭先講我大嫂個仔就係好例子...
個阿媽早出晚歸搵食已經好辛苦...
個工人姐姐已經日迫夜迫個佢個仔做功課!
阿媽返到家一路食飯一路同個仔CHECK功課...
之後夜麻麻同個仔默書...
講緊唔係聽日測驗要默書...
係阿媽擔心聽日會有突擊測驗!!
唉...
一捱就到K3...
到K3果陣仲要忙多D...
就係要幫個仔做定PORTFOLIO去好小學叩門用...
我聽講佢阿媽為左個仔數學好...
要個仔學果D咩"奧數"...
係乜野黎既我都唔知...
總之KV呢條路...
入到去都要好努力!
因為大把人係入面仲叻過你好多...
壓力好大架...

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 14:03 發表
我囝囝現在敢唱,但明年大個仔反而未必,我朋友個女in k班反而差,完全吾講嘢,因為大個咗反而有自主思想

所以我咪想問坊間既幼稚園面試班有冇用囉...
有用既話...當係練膽又得唔得?

原帖由 Chocolatefree 於 11-11-23 14:37 發表
HiHi 各位! 我都想報但一定fail! 因為我個B係細B!

又唔一定既...
你個細B有幾細先?

原帖由 大白豬 於 11-11-23 14:43 發表
未必, 我有個同事個囡10月b都收左, 不過佢無讀, 讀左協恩.

協恩咪仲好!!
有埋小學...中學...
但想知佢地係咪一條龍...
中途會唔會踢人走?
我聽講培正同民生會架喎...

原帖由 大白豬 於 11-11-23 14:47 發表
我朋友個囝囝都係咁, in根德園無得warm up, 一開已經有d忟憎, 到最後仲發脾氣唔出聲, 激到我朋友死死下.

所以INTERVIEW可以話係天意...
有時你TRAIN得個小朋友好勁...
結果佢INTERVIEW果陣唔出聲OR玩野...
一樣冇行...=.=

原帖由 Chocolatefree 於 11-11-23 15:10 發表
我都想知呀!

我其實之前有做左好多準備...
又問左好多間"幼稚園面試班"既資料...
但係就唔知究竟邊間最好...
如果呢度有媽咪知既不妨分享下?

我有時仲諗埋D多餘野= =
既然呢個TOPIC度既媽媽都係有興趣報KV既...
又有冇可能一齊組返個"幼稚園面試班團"...
一齊搵一間搞幼稚園面試班既學校傾下呢?
咁我地"包班"...
專係針對一間"KV"黎大家小朋友同家長們一齊努力呢?

因為坊間既面試班...
一班既同學裡面針對既KG都唔同...
有時我覺得咁樣一GROUP教唔同需要既小朋友...
會唔會唔夠好?

大家可唔可以比D意見我呢?

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 15:28 發表

協恩咪仲好!!
有埋小學...中學...
但想知佢地係咪一條龍...
中途會唔會踢人走?
我聽講培正同民生會架喎...

協恩kg而家無得宜升協小啦!

10000吾知真吾真,但我好肯定pc上年有5000,今年差吾多7000。pc 都7000 ,pc 填forms 好煩架,而且中中,少啲人那杯茶,所sc or kv 有差吾多10000吾奇,因為好多都以搏一搏心態見。
我check 過2010有接近90000Bb出世,有一半人大陸,即大概45000hk Bb ,比前一年多咗8000個bb(即今年k1interview小朋友),所以下年更多。

原帖由 大白豬 於 11-11-23 15:53 發表

協恩kg而家無得宜升協小啦!

下...已經冇左一條龍啦...
咁入到又會有壓力...
就係驚升唔到上返協小...= =

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 16:09 發表
10000吾知真吾真,但我好肯定pc上年有5000,今年差吾多7000。pc 都7000 ,pc 填forms 好煩架,而且中中,少啲人那杯茶,所sc or kv 有差吾多10000吾奇,因為好多都以搏一搏心態見。
我check 過2010有接近90000Bb出世,有一半人大陸,即 ...

其實我想知邊間係PC....?
2010年有45000香港BB...
已經好難爭...
如果仲多埋D大陸人一齊爭...
我真係會暈底= =

回覆 37# cat8141210 的文章

Pc=培正.

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 16:09 發表
我check 過2010有接近90000Bb出世,有一半人大陸,即 ...

我早幾日都走去CHECK出生數字...無錯呀..真係咁多...所以唔止已家..第時小一爭得仲勁...不過唸深一層..入讀到好小學既人數可能都係1/10....唔通第時呢1/10既人一定做皇帝..其他人就係乞E咩...所以隋緣啦...試下爭取..唔得咪算囉...唔係大人小朋友都好大壓力..未必係好事!

@@"咁快就諗到2013...e家都未攪掂
如果考到樂基仲洗5洗考kv...同sc丫?

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 16:48 發表
Pc=培正.

明白明白...
但係我聽我老公講...
(我老公現在既工作係同香港教育界有關係的)
培正今年派K1表...
4000人考100個位喎...
唔知真唔真呢...= ="
你既資料係邊度搵到架?

原帖由 virginbaby 於 11-11-23 16:55 發表

我早幾日都走去CHECK出生數字...無錯呀..真係咁多...所以唔止已家..第時小一爭得仲勁...不過唸深一層..入讀到好小學既人數可能都係1/10....唔通第時呢1/10既人一定做皇帝..其他人就係乞E咩...所以隋緣啦...試下爭 ...

講得冇錯~~
入到名校果1/10人唔代表佢叻D既...
應該都係世襲生...
所以乜野都唔好太強求...

舉例:就算我地想小朋友入到KV...
都唔一定係想小朋友小學入名校架...
我地心底裡都係想我地既小朋友中英數好D...
等上小一果陣冇咁辛苦啫...

至於升小學係乜野學校...
仲有排啦唔洗咁急...
(雖然我家下有睇小學指南@@)

最緊要係小朋友個反應夠SMART~
同埋有品德有禮貌啫~~
相信呢D都係我地呢班家長想追求既野...
而唔係名校囉~~

原帖由 bearwhat 於 11-11-23 16:59 發表
@@"咁快就諗到2013...e家都未攪掂
如果考到樂基仲洗5洗考kv...同sc丫?

要諗架啦...
2013年好快就到架啦...

BEARWHAT~
我有冇記錯?
你小朋友係咪有方方OFFER?
都想考HKPS?

我聽人講HKPS同KM係全九龍塘最多家長同小朋友考既KG...
我個人就唔知HKPS係點...
但係有朋友同我講...
好似ASCOT果間HKPS好過KLN TONG HKPS...
唔知係唔係啦...
聽講係NET既質素...
有冇媽媽知道可以分享一下?
‹ 上一主題|下一主題