用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日係巴士度聽到..........
樓主: cmchang0927
go

今日係巴士度聽到.......... [複製鏈接]

其實老人家係經已脫節了,完全唔明白這一代!

下, 咁樣講呢位老人家又大過份了....而家考學校競爭大, 又唔知有咩準則, 這樣很hurt小朋加呀!!!

幸好我奶奶都開通, 就是我一有了小女, 佢已搬黎住, 一直同住到而家阿女5歲, 教孫佢有一套...但沒有跟我的有contradiction, 反而係我太straight, 佢會補個位去氹阿女....媽咪咁樣做係為你好...因為....所以大家都相處好好, 加上奶奶都仲好潮架...有時佢仲教我點樣同阿女相處....(最初阿女因為我返左工佢唔痴我我都有少少唔開心, but奶奶話唔駛驚,佢一定會知你係佢媽咪, 仲教我放左工, 同阿女去公園玩呀, 玩多d, 佢又會痴我多d, 而家阿女有時真係痴我多個奶奶, 我都教阿女, 嫲嫲咁錫你又黎住, 湊你, 又整好野你食, 你都要錫佢架...)

最緊要記住...大家都係為小朋友好, 不過就用左不同既方法, 有d 易d 接受, 有d 難接受....

原帖由 TwoBabies 於 11-11-24 14:21 發表
其實老人家係經已脫節了,完全唔明白這一代!

係男家面前,我隻字不提囡囡上什麼興趣課堂, 姑9話講野唔清楚.  咪話上緊言語治療, 又話阿囡脾氣有問題又固執. 我咪話社工跟進.  繪畫/上show &tell 班, 完全唔講.  我話連琴都不學. 因為無$$..
總之,個孫學乜,要洗阿爸$$$. 就一定錯.

原帖由 cmchang0927 於 11-11-23 00:11 發表
今日送阿仔番學時係巴士度聽到一個麻麻同佢個孫女講:

"一定係你好差, 所以考咁多學校都冇一間收你....... 你阿爸阿媽比你學幾多野都冇用, 仲要抽一間學校都抽唔中.... 一定你好曳............"

我心諗, 比個新抱 ...

以前的一代講野係咁, 教法唔同我地現在, 但又好難怪, 可能麻麻用慣"激將法"教仔....變左教孫都係咁教法....

你真係好彩有個咁好的奶奶,而且能夠配合到你,因為大部份的奶奶都係守舊些!

原帖由 nmy1024 於 24/11/2011 22:28 發表
下, 咁樣講呢位老人家又大過份了....而家考學校競爭大, 又唔知有咩準則, 這樣很hurt小朋加呀!!!

幸好我奶奶都開通, 就是我一有了小女, 佢已搬黎住, 一直同住到而家阿女5歲, 教孫佢有一套...但沒有跟我的有contradic ...

可憐了小朋友

‹ 上一主題|下一主題