用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣官小好唔好?
go

荃灣官小好唔好? [複製鏈接]

0    0    0    0

好.一定好.

我自己是海官和荃灣官中的舊生, 但沒有幫小朋友報返海官, 因為不想小朋友讀官校.

朋友的仔是麗城荃官小的畢業生(去年畢業), 他說功課壓力是很大, 老師也不太關懷體諒, 和老師關係也不好, 到高小時老師的態度才有變, 和他們有說有笑, 最後一年先開心少少.  

荃中到現在仍是排名很高的學校, 公開試成績一向唔輸蝕於市區的超級名校, 我的同學(讀到中七畢業的)現在幾乎80%是專業人士, 醫生, 律師, 會計師, 工程師...為數不少.

如很想子女升讀荃中, 荃官小是穩健的選擇, 但一定要有心理準備, 肯讀肯捱, 入到精英班就會好.  (現在不知有沒有精英班制)

講明先, 以下只是自己的意見,不喜勿插。

我自己係某區官立中學畢業,覺得官立學校作風保守,老師略為按指示處事,因為資源全來自政府預算撥出,沒有其他額外資源,課外活動比其他津校少。雖然如此,官校仍受很多家長歡迎,因為官小與官中有聯繫,官中多數是band 1,所以官小派位比率高點。

我朋友曾經介紹一位小朋友去一間補英文的補習社, 個男仔就讀荃灣一間官小. 最後補習社負責人不收便算, 還說些不好聽說話, "不要浪費金$, 你地間小學來既學生(EVEN好TOP), 係無人會讀到佢地課程."

不過朋友介紹的男孩係間官小,已經成績唔錯, 先至敢介紹.

最初我想是海霸街官立, 但朋友說:不是!
我才知道有另一間官小.

不過我每天都經過海霸街小官, 好多新移民,
小朋友係媽媽接放學,(上校巴果批見唔到.)
但D校服都唔熨, 學生質素一般.不過有些新移民讀書係唔差,係事實.

如家長對學校有要求, 官小是不是O岩讀?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 kiukiudaddy 於 11-11-23 23:15 發表
其實兩間官小與荃官中的所謂聯繫,其實好有限,鄰居上年度在荃官小全級第5 or 6名,一樣升唔到荃官中,外面唔知頭唔知路D人仲以為年年有20/30人直升上官中添。

...

係媽媽會入面仲吹緊流風話預留每間官小有 30 個位會直上官中 :igiveup:
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我已經被您地嚇怕左官小咁...因上星期六荃官小開放日, 見到小朋友都八掛問下佢係咪讀精英班呀? 讀得開唔開心? 結果如您地所言, 精英班男童軍"讀得OK開心la, 老c唔係成日鬧人" 另一位唔係精英班女同學, 望見佢都知"好唔開心, 老c成日鬧佢地" 再多另一位家長意見, 佢只答"精英班既咪OK lor, 交際手腕唔及浸小好得多, 入官中少之有少" oh...天呀 咁既feedback, 仲洗讀既?! 試問15分,真係唔知可以揀邊間

最近我問了一位麗城荃官畢業生(現讀中一), 他成績中下, 個性沉默, 學習動機不強, 但性格善良正直, 不會搞事.  他說五年級上學期, 有一次中文默書忘了改正, 被老師(年紀大的女性)在堂上責罵, 他選擇緘默, 老師問甚麼都不答, 老師就不停罵他, 最後他忍不住哭了出來, 哭著駁了老師幾句, 那老師很憤怒, 罰他小息要去教員室門口做功課, 沒功課便拿著手冊罰企, 但不是一個小息, 是以後每一天每一個小息, 如明年六年級又是她教, 就要繼續罰.  那男生如是被罰了整整一年, 有時老師心情好, 或覺得他那天乖, 就免罰一日, 幸好六年級換了中文老師, 這件事他一直沒有和父母說, 直到畢業後才說出來.

我聽了覺得很難過, 學生有行為問題, 老師沒有去認真了解, 幫助糾正, 而是以舊式處罰方法, 這樣真的可以幫助到孩子嗎?  這男生也如實告訴我, 不喜歡這學校, 老師都很少和他們聊天, 直到上了六年級, 部份老師就變得親切些, 和他們有說有笑, 可能老師覺得他們長大了, 可以和學生以朋友方式溝涌, 他覺得六年級這一年過後最開心.
‹ 上一主題|下一主題