用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣主恩VS祟真
go

青衣主恩VS祟真 [複製鏈接]

想聽聽大家意見, 應選邊間好???謝謝!
   0    0    0    0

我住青衣呀 。  主恩  同世德  边个好啲。唔太谷 呢

回復 2# POCHACCO_1811 的帖子

入祟真, 同心心一起 ma

回復 3# 空谷幽兰 的帖子

多謝大家意見, 其實我個女的性格較好動, 相信TT的教學模式會較適合佢(不過迫下佢, 佢都會接受, 但會辛苦),  而且我同先生都鍾意學校的語境, 不過, 就係因為我地仲有個細, 所以我地一來要考慮埋細個個將來入學的安排, 同埋錢方面是否OK. 而家就係到1516, 入主恩好定TT好.入主恩, 錢會鬆動好多而且細個個唔洗擔心, 一定入番, 不過個語文能力可能會冇咁高, 同埋在做功課上, 小朋友同大人都會辛苦. 所以而家好煩惱. 唔知選邊間.

我都面對差不多的問題, 今天問了一個前教師朋友, 她說的看看你合不合用.

她也時兩位小朋友, 大兒子本讀某九龍塘名幼, 而且係超大仔, 照計考小一都唔差, 但她決定把兒子送入一所地區名校就讀, 仲搬埋屋就個仔返學, 原因係仲有個細女跟尾. 她以前係英交老師, 我都是說喜歡TT的語境, 她意見是"你話有無分別係有, 但個人覺得唔值俾果幾千", 她說讀好的津校加上在家幫小朋友學習可得差不多效果, 但我說"我就係唔想佢返到屋企我仲要俾好多額外東東, 想在學校搞掂晒," 咁她就說..."ai.....咁你自己諗"

她有親人在TT讀, 覺得TT係一間好好的學校, 但學費唔平, 她意見係我無資助(唔係公務員), 真金白銀要挨六年真係諗清楚.

我聽完佢講覺得係買"迪迪尼"同自己執教材的分別, 睇下自己能力同有幾buy"迪迪尼"套理念. 真係無能力就要自己花多些時間去買唔同教材再同小朋友學習, 但可能價錢係"迪迪尼"的5%. 就算有能力有些人覺得唔值得比果幾萬蚊但只係"學好少少英文"都係會自己執教材, 覺得平靚正. 但無論點小朋友都係會學好英文.

即係話, 如果你家願意付出精神時間去培養小朋友, 其實一間好的津小已經係perfect. 但如無時間或不懂教小朋友, TT個語言環境就變得好重要.

雖然講完好似無講一樣, 但希望可以幫到你.

而家的問題就係, 我先生話咁難得考到一間自己鍾意的私校, 好想個女入去讀, 而且因為我地兩個都在職, 工作時間不穩定, 冇咁多時間跟亞女D野, 入TT我地就會冇咁辛苦, 但我就考慮錢同埋仲有個細跟住,  其實我都鍾意TT的語境.所以都唔知點選.

主恩應該係青衣島上最谷果間,其次先係世德。如果$唔係太大問題又無咩時間去教,TT應該較好。

回復 10# 仔仔錫錫你 的帖子

係呀! 如果$$唔係問題, 我都鍾意TT, 我地班幼稚園家長都傾過, 用$3600 (MAINSTREAM) OR $5200 (INTL), 可以每日有5-6小時的英普語境 (INTL重有雙NET班主任睇足六年+小班教學), 其實唔貴的.  當然指AFFORD得起的話.  而且成家人的功課壓力都無咁大呀!
我個女係KG 國際部K3讀緊, 佢話佢而家係組長, 如果有組員用廣東話傾計就要提醒佢地用番英/普喎!
好可惜我都係兩個小朋友, AFFORD唔起兩個讀TT囉.

醒目開學勳章

原帖由 Michelle_Hung 於 11-11-23 01:31 發表
我都面對差不多的問題, 今天問了一個前教師朋友, 她說的看看你合不合用.

她也時兩位小朋友, 大兒子本讀某九龍塘名幼, 而且係超大仔, 照計考小一都唔差, 但她決定把兒子送入一所地區名校就讀, 仲搬埋屋就個仔返學,  ...

其實tt係咪真係家長無壓力呢? 都好似要做好多閱讀報告之類的功課, 這些是否都要家長幫忙, 還是在功課班內都可完成呢?

Hilarylau:
如果我得1個小朋友, 我一定唔洗諗會選TT, 但因為有兩個, 除左錢之外, 仲擔心到時細個個入唔番TT, 到時又要等津校, 分數上又少左首名子女的5分, 到時競爭力便大大降低了。
原帖由 hilarylau 於 11-11-23 11:26 發表
係呀! 如果$$唔係問題, 我都鍾意TT, 我地班幼稚園家長都傾過, 用$3600 (MAINSTREAM) OR $5200 (INTL), 可以每日有5-6小時的英普語境 (INTL重有雙NET班主任睇足六年+小班教學), 其實唔貴的.  當然指AFFORD得起的話.   ...

原帖由 pollychu73731 於 11-11-23 12:11 發表
Hilarylau:
如果我得1個小朋友, 我一定唔洗諗會選TT, 但因為有兩個, 除左錢之外, 仲擔心到時細個個入唔番TT, 到時又要等津校, 分數上又少左首名子女的5分, 到時競爭力便大大降低了。 ...

係呀!有個細佬/妹跟尾係要諗多好多嘢.  所以我強調"如果AFFORD得起"囉.  我就係因為咁所以要放棄TT囉!

不過如果有亞哥家姐係TT, 咁細佬/妹都好大機會入得番, 因為INTERVIEW有PRIORITY馬. 呢點就唔需要太擔心.你細嗰個係邊年呢?

謝謝你的回覆。我細個個係2010年出世, 不過係超細女,所以會俾佢遲一年讀書, 亦即係大個個6年級, 佢先會入小一囉.另外,如果聽你講話大個個入TT, 細個個都可以入埋,我又放心D喎, 因為真係最擔心係細個個入唔番,到時就真係勁煩.
原帖由 hilarylau 於 11-11-23 12:54 發表

係呀!有個細佬/妹跟尾係要諗多好多嘢.  所以我強調"如果AFFORD得起"囉.  我就係因為咁所以要放棄TT囉!

不過如果有亞哥家姐係TT, 咁細佬/妹都好大機會入得番, 因為INTERVIEW有PRIORITY馬. 呢點就唔需要太擔心.你細 ...

那你如何決定?
我已交左留位費再慢慢考慮

我都已交留位費,且打算會註冊埋津校, 之後再慢慢諗囉.
原帖由 ivybeyond 於 11-11-23 13:47 發表
那你如何決定?
我已交左留位費再慢慢考慮

回復 15# pollychu73731 的帖子

如果細嗰個入埋TT幼稚園, 又有亞哥/家姐係小學部讀, 咁要上番TT小學部就都好穏陣嘞. 當然唔敢話100%, 但都好大成數.

my little daughter will not study in TT kindergerten, so i am affraid that she cannot study in TT primary .
原帖由 hilarylau 於 11-11-23 14:01 發表
如果細嗰個入埋TT幼稚園, 又有亞哥/家姐係小學部讀, 咁要上番TT小學部就都好穏陣嘞. 當然唔敢話100%, 但都好大成數.

但係有兄姊响崇幼或崇小讀,收返細妹入崇幼機會亦較大.我眼見多年來TT通常都考慮呢點收生先,
TT今年原校崇幼見小學都祇收返5-6成.你仔仔入到都算叻仔 ^^

原帖由 pollychu73731 於 11-11-25 02:37 發表
my little daughter will not study in TT kindergerten, so i am affraid that she cannot study in TT primary .  
‹ 上一主題|下一主題