用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到啟基取錄通知
樓主: cherithlai
go

收到啟基取錄通知 [複製鏈接]

多謝回覆。
我最近在比較學校的情況,我見有家長都話TT唔算谷,咁如果啟基同TT比較如何? 啟基無聯繫的中學,要再考,是嗎?
另,我本人是SRL 舊生,我都唔係好知SRL而家谷唔谷但係有20分係手無理由唔試下SRL,咁如果呢3間比較,係唔係啟基最舒服,SRL最辛苦呢?
多謝指教。

原來交了留位之後,仲有八個活動要參加!所有活動都係想家長了解多一些學校,由一月開始!你們交了回條未呀?
Lingan,srl 嘅英文都好好,而且你有20分,仲要係津校,唔駛學費,如果比我,我會選srl,兼且個校舍又新添~

回覆 22# sillyisaac 的文章

我寄左回條啦,因為今個星期五deadline. 莫校長響信度表示好想家長去晒所有活動,等家長對學校有多d認識,不過又冇話強迫人去。佢地俾左offer至叫人參加活動,咁樣我覺得好過某間直資既安排,先俾conditional offer,跟住每個月搞一個講座,要家長出席至少75%至會俾offer。

啟基既安排實在太好太窩心 so so so warm...
大家係咪都決定左會2012P1見啦?我唯一猶豫既係全年學費+課外活動+雜費仲貴過讀大學多多聲,可能要6-7萬,6年加埋條數唔少,我地又唔係公務員有津貼,負擔好重呀   但佢地又做得實在太好啦,令我好唔捨得放棄,點算好...

恭喜大家先 :)  

唔好意思, 我想請問你哋有冇為小朋友做profile 呢? 內容係咪都係關於奬項、課外活動、証書呢 ?

另外, interview 係咩類型呢 ? 會唔會用英、普 in 埋家長 & 小朋友呢 ?

我打算明年為囡囡報啟基, 所以想了解多d , 唔該哂大家  :loveliness:

回覆 25# MuiMuiQQ 的文章

我冇交portfolio,只係按申請表上寫既要求交左張k2成績表。

如果讀緊啟思幼稚園,九月開學冇耐,學校會派啟基既申請表,然後將填妥既申請表收集埋一齊,經幼稚園交去啟基,唔駛自己交。

1st in當日,小朋友會分組跟老師上課室玩遊戲(即係group interview)。當日要自己帶埋一本圖書去。家長就響禮堂聽簡介會。之後去課室接番小朋友,然後可以參觀學校。

如果有幸call到2nd in(1st in後約一個月內會通知),就會係一家三口一齊入房見校長,都係要帶本圖書。校長同小朋友傾下計,跟住又同父母傾下計咁,氣氛輕鬆。所有interview都係用廣東話,亦冇考學術上既野。

想問問帶圖書是否要向校長講故事呢?
有點耽心不是啟思幼稚園生會很難被啟基錄取!

原帖由 cherithlai 於 11-12-5 09:51 發表
我冇交portfolio,只係按申請表上寫既要求交左張k2成績表。

如果讀緊啟思幼稚園,九月開學冇耐,學校會派啟基既申請表,然後將填妥既申請表收集埋一齊,經幼稚園交去啟基,唔駛自己交。

1st in當日,小朋友會分組跟老師上課室玩 ...

回復 27# bee918 的帖子

我地2nd in時都有按指示帶圖書去,但入到去校長冇叫我仔講故事,大家傾左15分鐘就in完。我估係帶定去,等校長視乎情況,睇下有冇需要叫個小朋友講故事卦。

我識得兩個啟思家長,一個1st in完後收到waiting信,一個second in見完校長都係waiting.  反而早前響bk呢度見過有家長話佢地既小朋友唔係讀啟思,但都收到second in既call。

我小朋友唔係讀啟思幼稚園,但好開心收咗...,我們都有帶故事書,但校長沒有要求我的小朋友睇書,全程只是和校長傾談,到問父母時,小朋友就畫畫.

我仔仔都不是啓思的學生,收了仔仔,真係好開心,那天校長都沒有叫仔仔睇書及講故事,都係叫佢畫畫,之後我地就同校長傾談

thank u very much ar ,cherithlai ^_^

原帖由 cherithlai 於 11-12-5 09:51 發表

1st in當日,小朋友會分組跟老師上課室玩 ...

恭喜呀 ^_^
請問你哋有冇為小朋友做profile 呢?

原帖由 hemanbaby 於 11-12-5 23:15 發表
我小朋友唔係讀啟思幼稚園,但好開心收咗...,我們都有帶故事書,但校長沒有要求我的小朋友睇書,全程只是和校長傾談,到問父母時,小朋友就畫畫.

恭喜呀 ^_^
其實係咪都係一般閒談 ? 你哋有冇為小朋友做profile 呢?
我囡囡都不是啓思的學生, 所以想問清楚d , thank u ^_^

原帖由 may123 於 11-12-6 07:24 發表
我仔仔都不是啓思的學生,收了仔仔,真係好開心,那天校長都沒有叫仔仔睇書及講故事,都係叫佢畫畫,之後我地就同校長傾談

我冇整任何野比校長呀,學校要交咩就交咩,真係一般的談話,校長正式問左我兩題問題

唔該哂 ~~  :loveliness:

原帖由 may123 於 11-12-6 13:10 發表
我冇整任何野比校長呀,學校要交咩就交咩,真係一般的談話,校長正式問左我兩題問題

我想問如果大仔收左, 細女都未必收呢.....我依傢諗緊喇...

JHsbb 發表於 11-12-30 01:36
我想問如果大仔收左, 細女都未必收呢.....我依傢諗緊喇...

係呀,依家好多人報直資私校,學校有大把學生揀,就算有阿哥家姐讀緊,都唔一定收番細佬妹,主要睇細佬妹自己既表現多過靠兄姊關係收生。

啟基收生簡介會當日,都有家長擔心個大既讀緊,但唔收個細既,所以向莫校長提出呢個問題。莫校長當眾應承家長,如果有大既讀緊,家長對啟基咁有信心,送個細既來讀,就一定會收番個細既。只要first in就得(淨係in小朋友),免左家長參加second in果part。除非個細既有特別問題,就會搵家長傾傾。另外,簡介會上有家長上台分享,佢四個仔女都響啟基讀過或讀緊。

依家啟基收左我個大仔出年小一,加上莫校長既承諾,第日我個細仔都會有著落,真係令我個心定好多。

唔該晒你呀, 我大仔讀緊啟思, 但細女讀靈糧...
唔知啟基功課多唔多呢?

簡介會上,莫校長話鼓勵學生8:30上床瞓覺。基本上學生響學校都做晒功課,所以有小一家長話真係做得到8:30瞓覺。亦有家長話功課量唔多,所以夜晚響屋企有時間睇課外書,對通識有幫助。

‹ 上一主題|下一主題