用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正interview
樓主: evahui619
go

培正interview [複製鏈接]

ofcourse not^_^

if there is 1000 groups (5-6 kids per group), there would be 1000 kids coming out holding teachers hands, but if there is 2 teachers, there will be 2000 kids...haha

but how many seats for K1 of MS?

原帖由 Cath8888 於 11-12-8 07:40 發表
我由頭一頁追post到尾,睇到停唔到。嘩,開頭有個post話如果第一個由老師拖手出來的小朋友會很大機會收,我興奮到飛起,因為我囝囝就是同組第一個由老師拖出來。但是我知道應該不是真的。但無論如何,我囝囝都面試完了,盡了力,亦 ...

i just want to ask, what's the grade of the staff answering you from PC?

i think, if lower grade, they'll reply with formal answer without consideration, but if the staff is a mangagement grade with decision making, the answer will be totally different^^

原帖由 cherryird 於 11-12-8 09:02 發表
我滿意培正面試安排, 一個人入去考唔考到靠小朋友

但我想話培正無愛心, 我仔12月3日要面試, 我仔11月28日發高燒入院, 住左5日到12月2日下午醫生話可以出院, 俾病假紙俾到12月4日, 咁我打去培正講我情況, 佢竟然話12 ...

回復 191# camomile00 的帖子

我囡囡都係話老師問佢叫咩名同幾歲, 同埋玩車同積木

原帖由 CathyChan1126 於 11-12-7 22:08 發表

我個仔都一樣,好開心,佢無喊,反而我好想喊,因為佢已經成長了,無論取錄與否都已經不再重要

me too~~ agree with you.

Agree with you!

我覺得PC的staff 無用心去處理家長的問題/查詢/etc. 只是純粹按"上頭"指示辦事, even 他們是有文化、有思想的人,一於"少做少錯,唔做唔錯"。  

件事係咁: PC將接受索取報名表時,我致電問可否親身索取。因為我住得很近,況且怕郵遞失誤。我說我會帶齊証明文件(出世紙etc)到校的。但PC staff回覆"不可以,只接受郵遞申請"。我說我就住隔鄰,可於指定時間到校,reply都係果句"不可以";
面試那天,我想交封"給校長的信"(因為知PC唔收個人檔案)給開門帶小朋友出來的那位老師,但被對方拒絕,叫我交去校務處。However, 門口阿嬸唔准我入去,話"要有人帶至可以入去"。"什麼叫有人帶?"我問她,她叫我去問老師。於是我走返入操場找那個維持規序的老師,她卻又叫我搵"姐姐"(門口的阿嬸)幫手!我告訴她詳情,她於是走去問另一個老師(年紀大d)。那個年長的老師叫我郵寄封信。"下?! 身在學校也不能給我傳遞一張紙到校長 in-tray?反而叫我回家後寄信?" 那老師自感無稽,改口叫我再去搵"姐姐"幫手遞上校務處。
我看看她名牌上的名字,回去找那個"姐姐",告訴她是XXX老師請她幫我遞封校長信的。她方才肯接過我的信,答應會轉交,但我轉身離開走到校門,回頭仍站在那梯口。唉,心知不妙,還是回家把信郵寄出去。

但之後後悔send信了,因為已決定不揀PC了!

原帖由 cherryird 於 11-12-8 02:07 發表

老實講, 我真係唔想攪到叫培正主任同我講, 因為攪到要勞煩咁多人, 就算有得改期面試, 我覺得都會black list左我個仔, 因為有個咁麻煩的父母, 所以我最終選擇左去, 只可以講同培正無緣 ...

原帖由 thingy 於 11-12-8 16:32 發表
Agree with you!

我覺得PC的staff 無用心去處理家長的問題/查詢/etc. 只是純粹按"上頭"指示辦事, even 他們是有文化、有思想的人,一於"少做少錯,唔做唔錯"。  

件事係咁: PC將接受索取報名表時,我致電問可否親身索取 ...

對,培正十分傳統,老師亦十分有原則和個性,你不要期望老師打電話比你,話你知你小朋友的學習進度。No news is good news.  老師打電話比你多數唔係好嘢。

但是,你(對唔住,可能你唔同意)會發覺大部份培正的小朋友都十分鍾意培正,培正小朋友又比"一般"小朋友自律,就算男仔玩到興起都唔會發癲。我聽過前校長曾講過,佢都冇物聽過培正的學生比警察拉去坐監,我從這句話引伸,培正的強項(或引以自豪)是它的品德培育。

培正的傳統教學法不是人人受得住,若然不認同,家長絕對可運用它的否決權。

謝謝你的見解!
是的,"培正十分傳統",受不住便不要揀,所以我不揀給我的小朋友了。
為孩子勤勞地找K1 資料及四出面試的這段日子裡,讓我體會到前人及或一些"專家"常常分享的一個道理:要考慮該所學校的教學模式、環境etc. 是否適合你的孩子,而非只著重名氣、聲望。
之前想入PC, 一心諗住它是名校,人人掙住入,其校訓又話本住基督的愛去教學。所以沒多了解便決定要報名(其他學校我也有做足功課)。但原來是我的期望過高,什麼 "以彰顯基督的愛為辦學宗旨"並非指對你付予無私的愛及包容,它是一所宗教學校而已。

我想說的是,別人說什麼也是假的,為子女揀學校一定要親身去了解,起碼要做到到校參觀。

原帖由 GoodGrief 於 11-12-8 10:55 發表

對,培正十分傳統,老師亦十分有原則和個性,你不要期望老師打電話比你,話你知你小朋友的學習進度。No news is good news.  老師打電話比你多數唔係好嘢。

但是,你(對唔住,可能你唔同意)會發覺大部份培正的小朋友都十分鍾 ...

算了吧! 唔去又唔知間學校係你心目中到底係點...親身去了解下好D.

10號果日IN 完, 阿囝好叻, 全程冇喊, 出黎仲好開心, 問老師同佢玩過咩, 佢話玩泥膠/煮野食/thomas, 雖然知道收既機會唔大 (因為實在太多人申請), 不過當係一個體驗, 睇下出年有冇好消息啦! 各位家長, 一齊努力~

今年分左 3 日呀, 我仔係 12/10 (六) 先 in .... 內容我
可以講 tim, 因為我仔唔肯自己入去 .... 反覆 2 次都走回頭喊住要搵我 ..... 我都打算放棄帶佢走, 拖住佢走既時間 , 估唔到有 2 位老師叫我一齊入去 .... 甘我就陪埋我仔 2 行眼淚甘入去 !!

一入去, 老師問我仔叫咩名, 今年幾多歲, 之後比 d 圖片佢睇, 問佢有每張卡係咩, 上面有水果, 有波波, 有襪子甘 .... 之後問佢今日有無著襪 .... 係咩色, 又問佢 mami 係著咩色襪 .... 最後送張貼紙比佢, 問佢要講咩呀甘 ??

位得 240 個 , 我仲要甘既 case 陪住入去 in , 自知 99%陪跑, 不過我見到分別 4 個老師都好有愛心同埋好好笑容既,  培正既老師我覺得真係唔錯既  

原帖由 camomile00 於 11-12-6 18:22 發表
in Nov26同Dec3兩日, 所以完o左o架喇.

你就好啦! 我小朋友只係第一次唔肯入之後就再無機會比佢自己入LU....
原帖由 chickenwing2006 於 12-12-2011 15:32 發表
今年分左 3 日呀, 我仔係 12/10 (六) 先 in .... 內容我
可以講 tim, 因為我仔唔肯自己入去 .... 反覆 2 次都走回頭喊住要搵我 ..... 我都打算放棄帶佢走, 拖住佢走既時間 , 估唔到有 2 位老師叫我一齊入去 .... 甘 ...

係呀, 我都打定輸數 .... 想拖佢走架啦, 估唔到 miss 又講不如 mami 陪住佢一齊入去啦, 之前係走廊同 waiting room 都來回左 2 次, 係甘鼓勵我仔去拎 stickers,
我都唔多好意思 !

不過唔緊要啦, 入去都係到此一遊, pc 辦學甘多年 .... 我
估 240 個位比舊生, 比有兄姐既小朋友為主架啦, 我估
外邊既小朋友除非好 outstanding 先會收 lor

玩呢 d interview 遊戲, waiting / rejected 經常出現架啦 !!

原帖由 上等人 於 11-12-12 15:35 發表
你就好啦! 我小朋友只係第一次唔肯入之後就再無機會比佢自己入LU....

其實可能係而家學卷個額太低, 而家出生率年年都升 .....好多學校根本無學卷都唔憂收唔夠小朋友辦學, 隨著越多學校申請退出學卷, 正苦遲早都可能會加番大個額 lor !

可能最慘係我地 2009' 出生既小朋友 ..... 入 k1 個時無,
係未就 3 年都會無呢 ??

原帖由 klm402 於 11-12-6 12:00 發表
培正遲早可能都唔用學卷..好似大方向都係咁.

‹ 上一主題|下一主題