用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南
樓主: JObb
go

九龍塘迦南 [複製鏈接]

等收信的時間好漫長 ...

我交form個一曰,有個full time mama連帶小朋友一齊即場填form,她主動行去主任前自我介紹,話自己放棄自己工作辭職做全職媽媽,主任大贊,話迦南最like full time mama 。
不過,我昨天交留位費途經迦南,我見等接放學大都是工人,只有2個左右是mama接,其實,大部份都好似我一樣要搵食啦!

原帖由 Bear999 於 11-11-15 19:32 發表
佢地係咪即係26 nov寄出,28-30 nov就收到信??

聽電話果位staff只係同我講,大約28-30/11就會收到result,叫我到時收唔到野就打電話再去問

原帖由 cclemon2009 於 11-11-15 22:42 發表
好多出名kg 都like full-time mama ,可惜我吾係。

咁好難啫...又要搵出名既幼稚園...又要我地做full-time mama...家下好少人咁好彩(除左徐子淇)...老公出去搵錢...老婆係屋企湊小朋友...學費沃下就要一萬幾千...兩公婆唔一齊出去搵食點support到咁多野呀...兩公婆出去做野...好彩就話有麻麻婆婆幫手湊小朋友...唔好彩既就仲要請工人姐姐幫手...仲要比好多錢小朋友去學呢樣果樣...呢個年頭應該冇乜幾多人咁好彩囉...有就真係要恭喜晒...

原帖由 cclemon2009 於 11-11-17 12:26 發表
我交form個一曰,有個full time mama連帶小朋友一齊即場填form,她主動行去主任前自我介紹,話自己放棄自己工作辭職做全職媽媽,主任大贊,話迦南最like full time mama 。
不過,我昨天交留位費途經迦南,我見等接放學大都是工人, ...

"她主動行去主任前自我介紹,話自己放棄自己工作辭職做全職媽媽,主任大贊,話迦南最like full time mama"

哈哈...咁我諗可能主任見到佢咁強調自己辭左份工做全職媽媽,主任當刻都唔知比乜野反應佢...咪大讚囉...
我始終唔相信有人會好刻意咁辭左自己份工去湊小朋友(除非有好大困難,例如冇人湊)...如果自己有份好工唔會辭左份工去湊小朋友架嗎,咁樣只會對自己老公增加壓力...

我當時都驚訝竟然有人交form 都好似叩門取學位feel ,不過主任好受落,話一個小朋友返kg只得幾年光景,要好好........等,

原帖由 cclemon2009 於 11-11-17 15:16 發表
我當時都驚訝竟然有人交form 都好似叩門取學位feel ,不過主任好受落,話一個小朋友返kg只得幾年光景,要好好........等,

我感受到果種恐怖...好似昨天睇到一篇野講...小朋友interview完會攬住個老師講"老師,我真係好鐘意你架!"令老師大大加分...結果接落黎幾個小朋友interview果陣都係咁樣講...就好明白...呢d係面試訓練班既技倆...悲哀

回復 26# cclemon2009 的帖子

我覺得阿主任只係大方得體咁回應佢~同埋聽到佢講到自己咁偉大...咪禮貌地表示自己欣賞同埋鼓勵佢要珍惜~
相反如果佢對住一個在職媽咪~我相信都會表示欣賞佢能同時兼顧兩個身份...
全職家長係相對好~不過坦白講都要講家長質素...全職媽媽=/=優質關心子女同埋識教小朋友既家長~相反~在職媽咪一樣可以係一個好出色既媽咪~所以唔洗因為果一個場面就擔心~

原帖由 cclemon2009 於 11-11-17 12:26 發表
不過,我昨天交留位費途經迦南,我見等接放學大都是工人, ...

交FORM個日講乜都無用, 都唔記得曬啦.
個主任都係求其打發佢啫.
做D咁老套既野, 係咪大陸人來架?

唔通迦南D老師、主任、校長個個都係單身未結婚?:;pppp:

上年我都去九龍塘迦南in, 我係在職嘅, 平日夜晚先有時間同個女玩. 迦南老師無介意喎.
我女係收am班架.
我覺得迦南歡迎在職媽媽喎~ 或者咁講, 迦南冇因為咁而將我地放次等~

我記得上年另外仲有個hit話題話參加迦南pg有優先機會入迦南, 但最終考完後有個參加左pg嘅家長出黎講話冇收佢, 即係其實冇優先.

迦南係要交表果陣,已經參加PG 超過六個月
先有免IN 同優先取錄咋.
佢地14個月大先可以報PG,
但9月交FORM報N1時一定要有6個月PG經驗,
換言之係得大B 先可以優先咋.

回復 28# kitkitaunt 的帖子

我都覺得係, 果個位老師/主任都只可以咁答啫, 唔通話"咁你做乜唔做o野?"
全職同雙職家長都各有好處, 我覺得全職就有好多親子時間, 但我見有d ftm 湊o既bb就變得好"痴身", 雙職家長雖然見o既時間小左,但相處o既時間就會變得好可貴, 好珍惜, 但有好多湊bb o既野就要假手於人。

原帖由 kitkitaunt 於 11-11-17 21:58 發表
我覺得阿主任只係大方得體咁回應佢~同埋聽到佢講到自己咁偉大...咪禮貌地表示自己欣賞同埋鼓勵佢要珍惜~
相反如果佢對住一個在職媽咪~我相信都會表示欣賞佢能同時兼顧兩個身份...
全職家長係相對好~不過坦白講都要講 ...

贊同!
我覺得在職媽媽都好叻教小朋友架,
因為係朋友和同事之間都會有小朋友,
大家得閒都會SHARE下大家湊小朋友既心得,
人地教得好,可以學,
人地教得唔好,可以引以為鑒.

好似搵幼稚園咁,
因為我呢個係第一個小朋友,
乜都唔識,
好在有BK既媽媽同埋公司同事和朋友比意見先知多好多野咋...

全職媽媽係可以對住個小朋友多D,
小朋友得到媽媽既母愛多D,
就唔會因為媽媽日日都要返工而覺得"好日都見唔到媽媽"...

唔係歧視全職媽媽既...
只係覺得在家留著湊小朋友,
相對係會見識少左,
因為我都曾經有諗過放棄份工作回家湊小朋友,
但係咁樣只會加重老公既壓力同負擔...

同樣,如果媽媽比以前見識少左,
咁樣教小朋友都會變得困難,
因為在職場工作既關係,
好多時媽媽都會見到好多人和事,
明白到什麼事要怎樣處理,
相對地,佢地都會識得點教小朋友去克服困難同堅強D,
所以我係支持在職媽媽架~~~
不過全職媽媽都要加油呀!

原帖由 hei2222 於 11-11-18 01:41 發表

交FORM個日講乜都無用, 都唔記得曬啦.
個主任都係求其打發佢啫.
做D咁老套既野, 係咪大陸人來架?

其實交FORM啫...又唔係INTERVIEW,
表現得有禮貌同大方得體就OK啦...

原帖由 tsangnamnam 於 11-11-18 08:34 發表
上年我都去九龍塘迦南in, 我係在職嘅, 平日夜晚先有時間同個女玩. 迦南老師無介意喎.
我女係收am班架.
我覺得迦南歡迎在職媽媽喎~ 或者咁講, 迦南冇因為咁而將我地放次等~

我記得上年另外仲有個hit話題話參加迦南p ...

呢個問題...
幾個月前我朋友都係咁同我講,
話佢個女入左迦南pg,
雖然冇得免面試(因為讀唔夠半年),
但因為讀佢地pg既小朋友個file係會pass過去kg比人interview,
所以老師對佢地印象好好,
就收左佢個女讀N1,
因為我初初乜都唔識,
就諗住緊我個朋友咁做,
點知打電話去迦南問pg既野,
佢話我個女未夠15個月唔讀得,
我只有等,
但當然我有搵另一間pg讀啦,
直至11月試都面埋啦,
早幾日佢先打電話比我話有位叫我兩日內比錢,
我係BK問大家,先知佢地pg係咁既...
同埋我個女讀緊果間pg我覺得好好,
老師好錫我個女,
同埋我同老公都好like家下間pg既教學模式,
所以已經打電話去迦南推左佢地個位啦...
因為我收到大家既意見,
都好似係"家下讀黎都冇用,又唔係免面試"...
所以就咁算數,唔轉~

我小朋友係三月B, 等到足十四個月時先可以報讀佢既PG, 六月開始讀, 到九月時報 N1 係唔夠六個月免面試, PG 老師係唔收我地份申請表的, 叫我地同其他人一樣, 係個幾日交表日, 自己去排隊交, 所以係無話個 file 過去 kg 呢回事.  不過申請表上面有問讀緊咩學校, 我有填到 cannan pg, 佢地睇唔睇, 就唔知喇.

原帖由 cat8141210 於 11-11-18 11:45 發表

雖然冇得免面試(因為讀唔夠半年),
但因為讀佢地pg既小朋友個file係會pass過去kg比人interview,
所以老師對佢地印象好好,
就收左佢個女讀N1,

我朋友都話已經教定個女到時IN完送份小禮物比先生老老實講句,面試見得嗰幾分鐘,小朋友可以有幾鐘意個先生,鐘意到攬晒或者送禮物咁?...
原帖由 cat8141210 於 11-11-17 15:26 發表

我感受到果種恐怖...好似昨天睇到一篇野講...小朋友interview完會攬住個老師講"老師,我真係好鐘意你架!"令老師大大加分...結果接落黎幾個小朋友interview果陣都係咁樣講...就好明白...呢d係面試訓練班既技倆...悲 ...

原帖由 ramen 於 11-11-18 13:47 發表
我小朋友係三月B, 等到足十四個月時先可以報讀佢既PG, 六月開始讀, 到九月時報 N1 係唔夠六個月免面試, PG 老師係唔收我地份申請表的, 叫我地同其他人一樣, 係個幾日交表日, 自己去排隊交, 所以係無話個 file 過去 k ...

我意思係...老師叫你自己去交表,但係佢地會將你小朋友上PG既表現報告內部SEND過去KG部...

原帖由 sppchocho 於 11-11-18 13:47 發表
我朋友都話已經教定個女到時IN完送份小禮物比先生老老實講句,面試見得嗰幾分鐘,小朋友可以有幾鐘意個先生,鐘意到攬晒或者送禮物咁?...

我以為睇人地文章話...呢D係面試班技倆...真係想像唔到有人會做...就算比我上面試班...我諗我咁薄面皮...我都做唔出咁樣攬住個老師話好鍾意佢...我更加教唔出叫個女咁樣同個老師講野...因為太假...
‹ 上一主題|下一主題