用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學(中一簡介會)家長
go

協恩中學(中一簡介會)家長 [複製鏈接]

1    0    0    0

申請表 PART E 要求提供証明文件, 不能超出12版紙, 或雙面印=6張紙.

原帖由 daisysyc 於 11-11-14 14:29 發表
請問各位家長在協恩中學(中一簡介會)中, 說到提交個人檔案只許12頁紙, 女副校長只說不包括成績表, 請問還有什麼不包括?

原帖由 daisysyc 於 11-11-14 14:29 發表
請問各位家長在協恩中學(中一簡介會)中, 說到提交個人檔案只許12頁紙, 女副校長只說不包括成績表, 請問還有什麼不包括?

總之portfolios係最多12張紙。你不需要用膠folder,只要申請表(3張紙)釘好、成績表釘好、portfolios(最多12張紙)釘好及身份証或出世紙副本。四樣齊,就ok。如果你星期六交,要預時間,因爲很多人。

12張or 6張(底面)當中包括成績表在內嗎?但有人聽到成績表唔計、運動音樂唔計!
請各位有去聽而又聽得明的好心人指點指點!

已交表

原帖由 彩陶 於 11-11-14 18:45 發表
12張or 6張(底面)當中包括成績表在內嗎?但有人聽到成績表唔計、運動音樂唔計!

I give the form today, the school 有專人幫你睇,if you have too many pages , I think that they will give it back to you!

原帖由 彩陶 於 11-11-14 18:45 發表

我在星期六已經交表。我交了一份申請表、一張身分証影印本、一份四、五年級的成績(六年級還沒有派,可以候補寄回學校)及一份唔多過12張紙的portfolios。

在portfolios裏,我是根據申請表part E的achievements放証書。我想這一part可能大家的理解有不同,但無所謂。

大家要快了,星期六截止。加油哦!

非常感謝您們的回覆!
祝願大家心想事成!

咁究竟係12張紙, 定係12頁紙(底+面)=6張紙

另外想問, Student Reference No. 即係填咩呀?

麻煩哂大家

我都交左表格, 要求單面 = 12頁紙, 雙面印=   6張紙.
有家長因為頁數多出而要即時抽走.

Student Reference No. = 成績表上的學生編號
** 記得要有回郵信封.

原帖由 nonodarling 於 11-11-15 11:45 發表
咁究竟係12張紙, 定係12頁紙(底+面)=6張紙

另外想問, Student Reference No. 即係填咩呀?

麻煩哂大家

原帖由 HY412 於 11-11-15 13:32 發表
我都交左表格, 要求單面 = 12頁紙, 雙面印=   6張紙.
有家長因為頁數多出而要即時抽走.

Student Reference No. = 成績表上的學生編號
** 記得要有回郵信封.

...

係吖,忘了已貼郵票的回郵信封。

Student reference no. 也是他們的身分証號碼。

這是Notes to applicants裏頭copy 出來的。
Applicant’s Portfolio (No more than 12 pages)

唔該哂大家

見到有人話協恩呢幾年退步哂, 校舍亦頗舊, 而且自己區內亦有曾肇添,呂明才呢啲好學校... 所以而家都仲十五十六

當係攞個經驗啦

我都係咁諗 !

原帖由 nonodarling 於 11-11-15 16:24 發表
唔該哂大家

見到有人話協恩呢幾年退步哂, 校舍亦頗舊, 而且自己區內亦有曾肇添,呂明才呢啲好學校... 所以而家都仲十五十六

當係攞個經驗啦 ...

PART E 要求的証明文件

我都係將兩張證書縮在一張A4紙上.

原帖由 daisysyc 於 11-11-15 16:42 發表
請問你們PART E 要求的証明文件是否縮影A4size 的一半!

原帖由 janelle00 於 11-11-15 08:39 發表

我在星期六已經交表。我交了一份申請表、一張身分証影印本、一份四、五年級的成績(六年級還沒有派,可以候補寄回學校)及一份唔多過12張紙的portfolios。

在portfolios裏,我是根據申請表part E的achievements放証書。我 ...

請問 12 張 portfolios 是淨獎狀 / 證書 / 獎牌副本 , 還是已包括 summer list ( 詳列每項明細資料都2~3張 ) .
還是到校交表時 , 他們只會抽起以上三項 , 其他不要 .
因如他們不收明細表 , 我便可多影幾張獎狀或證書 .

謝回覆 !

申請表 "Part E Achievements (Please provide supporting documents)"

1. Academic ~ 5 行
2. Sports ~ 5 行
3. Music ~ 5 行
4. Other Achievements ~ 5 行

我只依表格上述指示填, 填哂都只得 20 行, 每2張證書縮影為一張A4紙, 我會將頁數顯示在每行最尾處.

原帖由 k_0530_a 於 11-11-16 09:54 發表

請問 12 張 portfolios 是淨獎狀 / 證書 / 獎牌副本 , 還是已包括 summer list ( 詳列每項明細資料都2~3張 ) .
還是到校交表時 , 他們只會抽起以上三項 , 其他不要 .
因如他們不收明細表 , 我便可多影幾張獎狀或 ...

回復 17# k_0530_a 的帖子

我12張都係淨獎狀 / 證書 / 獎牌副本,我沒有做一個Summary list。但我有在每一頁證書上列明這是什麽,例如:Oustanding Academic Performance Award,等等。

原帖由 kswiss 於 11-11-15 16:39 發表
真的退步了?

我就會咁諗:
協恩剛轉直資, 絕對可以隨己意擇學生, 之後嘅成績應有保證,
但轉直資之前嘅的確未必易控制
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。
‹ 上一主題|下一主題