用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園interview
go

學之園interview [複製鏈接]

原帖由 KEDWARD 於 11-11-14 14:07 發表
唔知有沒有家長上星期in 左學之園講吓,我覺得都有d難
亞囝一入課室坐底,老師就給了4種生果給他看,叫他讀出來跟住老師用了公仔衣夾要他再確認每一生果夾出來,跟住老師張生果圖片反轉,要亞囝記回頭先4種生果位置.我自 ...

咁深既? 你in 邊間分校?
我都有四種食物, 但没有叫佢讀, 只係叫佢跟住佢講咁夾, 都没有叫佢背番四種食物喎.
請問你b係咪大b呀? 幾月?

我都覺得如果要背好深哦...
可能我個仔係細仔, 無叫佢背. 好彩. 第二part就係跟住個圖砌番個動物出來.  每次做完都叫佢拍手掌讚自己.

原帖由 wishwong 於 11-11-14 15:45 發表
其實見佢地D問題已經知佢地想要咩小朋友..因為小朋友已經有心儀既OFFER..所以唔係好緊張個INTERVIEW.. 當玩吓囉... 但我地去青衣個CAMPUS... D老師校長都好COOL.. 唔多友善咁..
你O個邊D老師NICE 唔NICE架?
...

我地見個老師都幾好人, 有笑容.  英文老師都好nice...

原帖由 jocelynma0504 於 11-11-14 15:58 發表
我地老師都幾好人,除咗記物件,仲要跟圖砌立體動物積木,砌咗3次,又要夾夾,又問問題,又有小組聽net讀故事,仲個行去拿佢講嘅動物,仲有要排隊,又要父母行開聽校長講嘢,小朋友自己安坐玩,有d小孩父母行開,已經大喊,好詳細嘅interview! ...

你女女都好叻, 做哂要求...好大機會呀!

你們的小朋友最尾個part 填questionaire表現怎樣? 學校是否要求小朋友坐定定唔好走開呢? 家長表現是否計分?

原帖由 littlejimjim 於 11-11-15 10:16 發表
我個囝讀緊凱帆lh pn, 事後家長茶聚, 校長解釋點解要小朋友interview+睇書果part, 目的係學校鍾意培養小朋友睇書的習慣. 其實唔睇書的, 不是唔收/唔乖, 只不過有睇書的, 我估佢會加分. (因為我個仔係無睇書, 但第一 ...

我個仔一開始係有睇書的, 但當時好像mark分的老師還未在場, 只係一個老師站在中間, 到校長入來和有mark分老師在場時, 我仔仔已經看完了書, 在玩story telling 後送的玩具了... 但他也全程没有走開坐位. 希望老師覺得佢okay啦.

原帖由 rosaki 於 11-11-16 14:56 發表
我個女咁岩果日好心情, 做得晒所有指令, 連記憶都全中, 超快完成, 等另外3位小朋友in完時, 老師都仲有同時間同佢傾下計,最後聽校長果part, 佢係後面玩, 仲整跌晒d散件玩具, 咁佢又自動自覺遂件執番晒d野(老師刻意就 ...

同意呀, 如果兩個小朋友能力一樣, 老師都會揀個開心的, 因為佢鐘意係度玩先表現得開心d.
請問你in邊間分校呀?
‹ 上一主題|下一主題