用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園取消學卷? Which ones? Why?
go

幼稚園取消學卷? Which ones? Why? [複製鏈接]

1. 聽聞有多間幼稚園由2012-2013開始取消學卷,有邊幾間?
2. 為什麼他們要取消學卷?
多謝解答!

0    0    0    0

點解今年D幼稚園咁多唔申請學券, 到底咩樹....正苦想點?

而家D人爭位爭得咁緊要, 換轉我係辦學機構都轉啦, 唔駛咁多制爪有多D自主空間.  轉得果D都唔怕收唔到生啦. 大把人都依然爭住報添.

agree.無學卷,轉佐私小,形象高級D,吸引更多家長報名
至於師資係咪真係有改善空間?I doubt so.前排都有新聞話幼稚園其實用學費好大比例去交租
連教會幼稚園都轉私校真係耐人尋味

原帖由 ronniedad 於 11-11-10 01:37 發表
而家D人爭位爭得咁緊要, 換轉我係辦學機構都轉啦, 唔駛咁多制爪有多D自主空間.  轉得果D都唔怕收唔到生啦. 大把人都依然爭住報添.

原帖由 CatEgg 於 11-11-10 08:08 發表
agree.無學卷,轉佐私小,形象高級D,吸引更多家長報名
至於師資係咪真係有改善空間?I doubt so.前排都有新聞話幼稚園其實用學費好大比例去交租
連教會幼稚園都轉私校真係耐人尋味

...

如要交貴租, 就算有及無學卷既KG都要交. 兩樣野應該無關係.

再者, 有及無學卷既KG分別, 在於那16000是家長交定政府交. 對KG來講, 收既錢都係咁多.

不過KG轉無學卷一定有自己計劃. 可能會在下年申請加學費, 在提高學生質素時, 同時提高學校質素.

因為..........

今年係第五年學卷 (最後一年), 如果學校出年要再申請用學卷就要再提出申請多5年

據我所知2012會取消收學劵的幼稚園:

民生
香港靈糧堂

原帖由 iris5a 於 11-11-10 09:07 發表
據我所知2012會取消收學劵的幼稚園:

民生
香港靈糧堂

民生
香港靈糧堂宣道
聖保綠
鑽石山靈糧堂

仲有 九龍塘啟思, 新舊學費如下 :--

(幼稚園部)
          半日班
2011至2012年度全年港幣24,000元(在學券制下,每月繳交學費港幣800元),分十期繳交。

*2012-2013年度退出「學券計劃」,將向教育局申請調整學費至該年不多於港幣38,000元,分十期繳交。

民生嘅做法好, 一早話比你知出年取消收學劵, 你唔鍾意就唔洗報 , 但九龍塘啓思係到發信通知面試結果時先講, 有d浪費咗我時間同被騙嘅感覺

回覆 1# RebecChan 的文章

無錯無錯....有d被扼既感覺...

原帖由 RebecChan 於 11-11-10 09:18 發表
民生嘅做法好, 一早話比你知出年取消收學劵, 你唔鍾意就唔洗報 , 但九龍塘啓思係到發信通知面試結果時先講, 有d浪費咗我時間同被騙嘅感覺 ...

當然報名前講下年有無學卷係最好. 但係KG 2012年既學費要在2012年8月先定. 所以點都好, 2012要交幾多, 要下年先知.

簽名被屏蔽

仲有聖公會

- 冇學券課程可以唔跟教統局
- 學費可以再貴啲, resource多啲, 請多幾個NET都得
- 小啲一般人報名, 多咗有錢人報....通常有錢啲既家庭課外會好多活動. 入出名小學機會大啲....咁派位好咗....間kg又會出名啲

版主

我覺得宜家讀緊,明年仲未畢業o既kg家長真係好失預算。

突然間俾多o左錢,宜家先出聲,宜家先申請明年K2 OR K3真係好困難,小朋友亦都要從新適應過。

簽名被屏蔽

好似仲有SKH

原帖由 傻太 於 11-11-10 09:10 發表

民生
香港靈糧堂宣道
聖保綠
鑽石山靈糧堂

原帖由 babyislove 於 11-11-10 09:53 發表
我覺得宜家讀緊,明年仲未畢業o既kg家長真係好失預算。

突然間俾多o左錢,宜家先出聲,宜家先申請明年K2 OR K3真係好困難,小朋友亦都要從新適應過。 ...

唔會架。好似聖保祿咁現有學生, 可用学劵至畢業。只係新个批2012年起無學券。
‹ 上一主題|下一主題