用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
樓主: 3pigmama
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

我亦已in咗, 對呢間學校及老師感覺良好,  但為何沒甚麼人去interview似的(只是以我當日所見)? 是否因她的課程很難配合本地傳統小學有關?

原帖由 cherie_baby 於 11-11-6 15:14 發表
有無In左嘅媽咪Share下interview的內容呀?唔該晒!

成個過程極之輕鬆, 感覺老師不是要考驗小朋友識幾多嘢,沒壓力的!
首先會去到一間大房玩玩具, 俾小朋友們relax吓....跟住有老師帶小朋友去另一間大房interview.  老師會問小朋友名字, 幾歲, 然後都係砌下圖形, 又攞咗apple, orange n banana問小朋友係咩嚟....跟住就同家長(可二位一起進入)傾吓計, 間點解要揀呢間學校....
其實真係不用緊張, 老師好親切同有耐性...

原帖由 wishwong 於 11-11-7 01:22 發表

佢有問PM呀... 答咗冇問題.. 但諗諗吓都淨係想番AM..
你呢.. 你點答?

其實啟小幼既用家好少O係度俾意見... 真係好難攞料.. 但我鍾意呢間... D老師睇得出係好鍾意小朋友同好有心機.. 我仔IN時坐唔定佢都好NICE..  ...

我估唔會, 反而我覺得佢會收生不足咁款, 好似無乜人in之餘, 報名係無deadline嘅

原帖由 wishwong 於 11-11-7 02:44 發表
收生不足咁誇張?? 唔會掛? 我睇個政府WEBSITE..佢地上年97人上午班..3X人下午班... 咁係咪3班上午1班下午呢?

我唔明點解佢地冇咁POPULAR.. 九龍塘D學校間間排長龍... 佢地行IB(由小學),, 又係一條龍..應該好有SELLI ...

所以我都百思不得其解...... 真希望多啲家長上嚟分享多啲意見.....
佢都有問上下午問題, 我話我可能都會考慮下午, 但又好強調真係好想係上午配合返小朋友嘅作息時間, 哈哈~~

請問學校有冇講幾時會有信呢?

Thx wishwong! 其實學校會唔會真係收生標準超級寬鬆呢

原帖由 cheamuimui 於 11-11-7 06:11 發表
我收信AM offer。但我囡囡是發台瘟,所以有offer我地都好surprise.

恭喜恭喜!!!!

原帖由 bebelee 於 11-11-7 07:51 發表
My son studying K2 in CPSKG - my son and I like this KG very much - teachers are nice and caring.  Last year K1 has 3 classess in AM and 1 class in PM.  

The curriculum is not that easy (my perspecti ...

Thx for ur sharing, very useful for us ar!! n i found a letter in my mail box, dun know it's from creative or not....need to wait for my hubby back home n get d letter.

原帖由 wishwong 於 11-11-7 08:15 發表
我想喊出黎.. 我老公岩岩番到屋企... 收到啟小幼OFFER信.. 仲要係AM OFFER... 開心死我喇...... 呢間一直係我同先生想比囝囝讀既學校... 但一心以為係2013年九月先讀.. 今年以超細仔身份見識吓..睇吓小朋友對學校同 ...

叻叻!! 恭喜哂!!

咁請問大家是否都諗住直升上啟思小學? 假如我諗住第日我要報讀外面的小學(因實在負擔不起啟思小學的學費), 我是否不應選讀此校幼稚園呢? 但我又真的很喜歡這間學校.....唉....

原帖由 wishwong 於 11-11-7 15:21 發表
其實我都覺我小學學費好貴。。。如果第時小朋友好叻..我會試吓報其他學校.. 如蔡繼有(但都唔平得幾多)... 但如果佢能力普通就直升.. 都要照俾錢... 因為唔想考傳統學校迫死小朋友同家長...
你收到信未... 會唔會有機 ...

已收到am offer, 但仍十五十六中; 因我已預算知道自己確實無能力供小朋友直升她的小學, 所以真係好想有這所學校嘅家長能俾到一啲意見給我.....

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-8 01:51 發表
仲未收到信................

no worry, may be u will receive it tonite nei!
‹ 上一主題|下一主題