用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Catherine Interview
樓主: janice007
go

St. Catherine Interview [複製鏈接]

My interview time is at 1:45 pm today.  I went there at 1:15pm but the school door didn't open until 1:45pm. My daughter got tired after waiting for half an hour outside the school.  I wonder why the school doesn't arrange a place for the kids to play while waiting.  The school is big but everyone needs to wait outside the school.  That's not really nice in my opinion.

紅磡個班唔係升番紅磡campus咩?九龍塘campus應該open出黎!

原帖由 charlielola 於 11-11-3 23:07 發表
今年收生會比往年少,因為要留位比紅磡讀緊PN嘅小朋友,所以今年競爭比以往激烈

原帖由 bopui0607 於 11-11-3 23:50 發表
紅磡個班唔係升番紅磡campus咩?九龍塘campus應該open出黎!

紅磡個班係升番去九龍塘campus!

原帖由 4001cc 於 11-11-3 11:20 發表
如係老豆同囡去面試有無影響?

我覺得無影響,st catherine都係會睇返小朋友表現多d...

跟據佢網頁,紅磡pre-nursery係會升返去紅磡nursery(K1),然後(K2)先去九龍塘campus... 希望不太影響K1收生學額啦!

回覆 85# hayee 的文章

紅磡下年只開PN班,即係而家所有紅磡PN & K1 小朋友下年全部都會返九龍塘

回復 15# newmommy 的帖子

I hope this will be the case for this year ... I think it was very hard for my daughter to compete as a super small 'B' (Born late Dec 2009), but in my opinion she exceeded my expectation already.

哈哈, 我情況都係相似. 經過今日終於明白未有OFFER的家長的心情真係好憂心同壓力真係好大. 真係勁多人,成條街都係人.  前後約45MINS, 排隊等候都起碼用左一半時間有多.GOOD LUCK ALL!!!

原帖由 spaghettishum 於 11-11-4 12:14 發表
哈,今早in完,在家一向都識答的問題,偏偏在老師面前亂答。同SC無緣咯

你小朋友幾大呀﹖今日有無考''找相同''﹖

我琴日in完之後, 真係覺得而家d小朋友壓力好大, 考d咁o既題目, 真係要好專注囉! 考唔到, 都唔會失望, 小朋友係入面讀可以面對o既壓力仲大呀, 一個開心快樂o既學校生活係好緊要, 咁緊張o既school life, 我驚我承受唔到, 多過我仔仔呀!

我仔平時係屋企都答到哂佢o既野架會, 始終對住陌生人, 同唔熟識o既環境, 打折係正常, 我知阿仔已經盡左力, 佢琴日個心情係好ok, 咁interview個時, 睇到佢好緊張, 佢只係得兩歲人仔, 做到一半, 已經好ok! 見識過就算喇!

哈哈.........個個小朋友都係咁........

原帖由 spaghettishum 於 11-11-4 12:14 發表
哈,今早in完,在家一向都識答的問題,偏偏在老師面前亂答。同SC無緣咯

我覺得佢安排都OK呀...........

不過真係超多人, 好似旅行團咁........

原帖由 ronniedad 於 11-11-4 12:23 發表
哈哈, 我情況都係相似. 經過今日終於明白未有OFFER的家長的心情真係好憂心同壓力真係好大. 真係勁多人,成條街都係人.  前後約45MINS, 排隊等候都起碼用左一半時間有多.GOOD LUCK ALL!!! ...

小朋友有反應, 我都覺得好開心.........

原帖由 andersmama 於 11-11-4 12:34 發表
我琴日in完之後, 真係覺得而家d小朋友壓力好大, 考d咁o既題目, 真係要好專注囉! 考唔到, 都唔會失望, 小朋友係入面讀可以面對o既壓力仲大呀, 一個開心快樂o既學校生活係好緊要, 咁緊張o既school life, 我驚我承受唔 ...

直頭好似探親團, 見到好多朋友.

請問是否有不同interview時間的隊或只有一條隊在門外,早到可以排前D嗎?

真係5 MINS前到門口就OK了

你都幾好笑喎.........

不過又幾啱喎...........

團拜..........

原帖由 ronniedad 於 11-11-4 13:41 發表
直頭好似探親團, 見到好多朋友.

有外籍老師會指引你............

若果係到你in架時間, 係可以直接入去架....

原帖由 DACHA 於 11-11-4 13:45 發表
請問是否有不同interview時間的隊或只有一條隊在門外,早到可以排前D嗎?

明白!Thanks!
‹ 上一主題|下一主題