用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

聖大KINDERGARTEN [複製鏈接]

Hi BK Mama,
Hi, I have some questions regarding the application of K1 (2012-2013) on 聖大Kindergarten:
1. For submission, do I need to arrive very early, like 7:00a.m.?

2. The chance for getting an offer on providing a HK residential address is better than providing a KLN residential address?

3. Did most of the girls/boys they got offer are Catholic?

4. What the topics will cover during interview?

5. Which kind of kids (active or quiet) they like the most on giving them the offer?

Hope any Mama who currently had kids studying in 聖大Kindergarten can share with me.

Thanks!
   3    0    0    0

1. 過往第一天派表日八, 九點去攞表格都可以的, 另外, 我見表格是可以於學校網址下載, 不過, 今年好似要親身去交表, 不能像以往一樣打電話去學校約時間...

2. 我知道有住九龍的小朋友返聖大...但數量似乎不是太多...

3. 去年我有朋友分別是天主教徒及不是天主教徒...都一樣waiting...所以是不是教徒都不是最重要, 最重要都是當天小朋友的表現...

4. 我兩個小朋友當年in的時候都是問顏色, 穿鎖匙, 看圖書, 認物件...不過, 我知去年轉了模式, 這一條問題留待去年考過的家長答了...

5. 我相信每個小朋友都有動和靜的一面, 而interview的時間又好短, 好難去判斷小朋友是動還是靜, 最重要是小朋友不要失控, 不要不出聲...

原帖由 小K 於 11-10-25 22:06 發表
Hi BK Mama,
Hi, I have some questions regarding the application of K1 (2012-2013) on 聖大Kindergarten:
1. For submission, do I need to arrive very early, like 7:00a.m.?

2. The chance for getting an o ...

Hello七點半, thanks so much for your valuable information! Yes, this year the kinder request us to submit the form in person but the form can download from tomorrow (Oct 28)

The form can download now!! very thanks to kinder IT person!!

舊年考既形式係分組活動, 中間幾張枱放滿左好多唔同既玩具, 幾個小朋友一組玩玩具, 枱面會有D煮飯仔, 積木之類既, 之後D老師會係旁邊觀察一陣, 睇下D小朋友相處成點, 社交能力之類LA, 再行埋去逐個小朋友傾幾句偈, 問下佢玩緊咩呀, 圍繞住D玩具去問問題...加油呀~

Thanks

原帖由 童の部屋 於 11-10-31 01:37 發表
舊年考既形式係分組活動, 中間幾張枱放滿左好多唔同既玩具, 幾個小朋友一組玩玩具, 枱面會有D煮飯仔, 積木之類既, 之後D老師會係旁邊觀察一陣, 睇下D小朋友相處成點, 社交能力之類LA, 再行埋去逐個小朋友傾幾句偈,  ...

11:30不錯的時間, 起碼小朋友不會扭眼訓....先祝你成功!!!

原帖由 小K 於 11-10-31 07:56 發表
Thanks so much! Last Sat we all family go to the kindergarten and submit the form. Not too many people and not queue so long. My girls arranged on Nov 26 at 11:30. The time slot is fine.

The school i ...

原帖由 小K 於 11-10-30 23:56 發表
Thanks so much! Last Sat we all family go to the kindergarten and submit the form. Not too many people and not queue so long. My girls arranged on Nov 26 at 11:30. The time slot is fine.

The school i ...

時間真係幾好呀~GOOD LUCK~
學校D老師都好有愛心, 囡囡返學好開心, 不過可能舊年係另一間讀左成年, 佢成日都提住以前間學校, 又話掛住以前D同學仔~

我個女都係另一間學校讀左成年但永冇提過...亦唔想番個間..

係呢間日日都好開心

你加油~

請問K1 一星期會有幾多堂ENG NET & PTH 老師既堂? 每堂幾多分鐘?

多唔多功課嫁?

thx!

回復 10# babycute2009 的帖子

今年請了一位外籍老師...到底K1上英文堂會否多了我都不是太清楚!!

我的小朋友本英文書日日都要帶...而普通話課本則每星期帶一次...因我找不到他們的timetable所以不肯定每星期幾多堂....

至於功課...K1只是畫線....下學期會寫字...都好簡單的...我見阿仔K2都好得閒...每日有兩樣左右...他回家後會自己做...我放工之後都是check一check...而K3則開始多了....

THX!!

原帖由 七點半 於 11-12-2 10:07 發表
今年請了一位外籍老師...到底K1上英文堂會否多了我都不是太清楚!!

我的小朋友本英文書日日都要帶...而普通話課本則每星期帶一次...因我找不到他們的timetable所以不肯定每星期幾多堂....

至於功課...K1只是畫線... ...

回復 12# babycute2009 的帖子

我昨天找到他們的timetable...發現每星期有三堂英文...而普通話就一星期一堂...不過, 我見佢地有好幾堂分組活動...當中包唔包英文...我都要問一問兩個小朋友....hehe....

其實出面D學校係唔係都係咁上下GA?因為我開始覺得佢地好HEA, 好似教得好慢咁...好擔心第日升小學跟唔到...

回復 8# 童の部屋 的帖子

我都不知道其他學校是怎樣...不過, 我見畢業生回校分享時都無特別話辛苦...

但我知我囡囡的同學有d上午返聖大...下午返銅鑼灣另一間類似學校的中心...地點好似在以前仙鈴的位置...據聞那校教英文不錯...

而我的小朋友在k2開始學公文英...k3開始學埋公文中...

我囝囝k2都好快做完功課...晚上只係幫佢對一對...好快佢就可以去玩...相反, 囡囡上了k3真係功課多了...加埋公文...佢有時都做到唔想做....

唔知係咪以前讀另一間pn既時候,d功課都仲多d, 課本又深d, 令我反而覺得哩度教得慢呢...睇黎都要幫佢prepare下出去另外上堂補一補...

回復 16# 童の部屋 的帖子

是不是教得慢...我則沒有與其他學校比較過...不過, 在外再學英文...我覺得是有需要的!!!尤其是我囡囡比較小接觸英文....

回復 17# 七點半 的帖子

公文教成點呀,收費貴唔貴呀?我成日都見到好多學生係個度上,可唔可以講details d呀~thx^^

回復 18# 童の部屋 的帖子

公文是一種鼓勵自學(自動學習)及重覆學習的學習模式, 每天都要做一份worksheet(有5張或10張紙)...自己聽cd...及自己做...而進度一定比學校快...因為公文是鼓勵超越學年...每一級都要測驗升班...現在我囡學到一句句字(e.g. the man is reading a magazine, the doll is on the desk)...雖然我個女鍾意做練習...不過, 都會因為做公文而做到唔開心...所以如果小朋友不喜歡坐定定做練習的..可能公文就不太適合...你要自己衡量....

囡囡本身都幾鐘意做功課,不過佢唔係好好耐性...真係要諗下先得~.~
‹ 上一主題|下一主題