用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 P.2-P.4家長~
樓主: superyen
go

P.2-P.4家長~ [複製鏈接]

要返學LA, 放左幾日假,要晨早起身真係唔慣,阿女今日著錯校服返學AR, 去到門口佢先記起,當然我都唔記得LA, 工人又唔記得,個個都以為今日係MONDAY, 佢逢二,五著體育衫,阿女行到去門口記起,個樣好焦慮WOR,我同佢講,已經夠鐘LA,叫佢自己返到入去同老師講聲,點知阿女話,唔得架,老師會鬧會罰,話要上返屋企換衫WOR,我話唔緊要LA,你同老師講返,咁就叫左佢入去,唔知佢今日點AR,12/1就考試LA.又要埋首同佢溫書,有排忙.

你地果班好像比我地還要多功課,真是要傾傾呢...做得切功課又無時間溫書...快點過左考試期,我有考試恐懼症...但我個女原全無意溫書一點緊張都沒有- -""""

回復 superyen 的帖子

YES, 我都覺愈黎愈多功課,上星期MATHS, 有ES,WB各兩版,再加MATHS A ,MATHS B各兩個EXERCISE, 共10題, 最慘唔係只係MATHS MA, 做到阿女眼坦坦,平時係咁都OK, 評估考試就唔好咁多LA, 唔使比時間佢地溫書咩,有機會我會同D老師反應下,呢排我自己都好忙,聽日開始考試,都無咩點陪阿女溫書,惟有聽日請半日假同佢溫,好想快D過左考試AR.

終於過了考試...可以輕鬆一下,希望今星期五唔好咁多功課@@..希望成績不要跌太多,佢今年真是懶了很多...

TungTungB

我頭先在fb見到妳囡囡就生日,在那攪生日會?我女都剛剛過了生日,不過那天正正在考數學所以在溫書中渡過她的生日~

醒目開學勳章

superyen 發表於 12-1-16 22:51
終於過了考試...可以輕鬆一下,希望今星期五唔好咁多功課@@..希望成績不要跌太多,佢今年真是懶了很多...

Tu ...

Hi superyen,

係呀, 終於都考完試啦, 不過呀女今年D成續真係差左好多, 真係 no eye see..

今年我會係卜維廉賓館間 Cafe 搞, 希望個日會玩得好開心啦

TungTung,

開心心過生日xD~~

我地果班派了兩科卷~之前評估都一般,平日我最擔心呀女個數學,現在英數都ok,可以開開心心過新年~

妳地果班出左結果未?我想幾份卷都不算難,因為平日我班唔合格既同學仔都全合格了~^^

我地班尋日派左ENG,不過未拎返屋企, 阿女都考得OK, 唔理得咁多,考完一身鬆晒, 可以開開心心過新年,你地新年去邊樹玩AR?

yiuyiu730 發表於 12-1-19 12:12

我地班尋日派左ENG,不過未拎返屋企, 阿女都考得OK, 唔理得咁多,考完一身鬆晒, 可以 ...

今次新年真是可以開心放假,不過都是比較多假期功課=.=...我地會去拜下年,回清水灣住番幾日,個假期都不是太長,所以不帶她去遠些地方了~^^

妳們班要補課嗎?今日先知道逢星期二要7:30返到學校補課= ="""呀女話中午吃完飯連玩既機會都沒有,用來補課...好像好可憐

醒目開學勳章

superyen 發表於 12-2-4 23:30
妳們班要補課嗎?今日先知道逢星期二要7:30返到學校補課= ="""呀女話中午吃完飯連玩既機會都沒有,用來補課. ...

補邊科呀?  呀女有講過老師話佢地班D中文閱讀理解比較差, 有一次要做一份卷, 如果成績唔好就要補課, 不過跟住就無左下文, 唔知會唔會今日先通知呢?

不過聽講學校話上一屆TSA成績差左, 唔知會唔會係呢個原因想谷番好D成續呢?

醒目開學勳章

TungTungB 發表於 12-2-6 09:15
補邊科呀?  呀女有講過老師話佢地班D中文閱讀理解比較差, 有一次要做一份卷, 如果成績唔好就要補課 ...
唉!  尋日終於收到通知啦,  中英文都要補呀

7:30咩? 我見好似7:45, 阿女話7:45要坐定係課室,我都好想佢補下閱讀理解, 阿女D閱讀理解真係差D, 平時做練習都OK, 考試就全軍覆沒,我依家叫佢每晚睇一篇文章,睇多D文章可能都有幫助,等佢理解下文章的中心意思,希望學校D補習對佢有幫助.

醒目開學勳章

yiuyiu730 發表於 12-2-8 08:54

7:30咩? 我見好似7:45, 阿女話7:45要坐定係課室,我都好想佢補下閱讀理解, 阿女D閱讀 ...
係呀, 我地係寫7:45 am.  唉!  又要再早D起身.

我地是星期2,3,5補中,英,數=-=我聽到是上級既成績好過我地e一級~_~...最慘是星期二,我地是7:30,可憐妹妹要陪早回校,我地班中文語文考卷得2個小朋友有9x以上,又真是差,另外我個女中文聆聽得65分- -...佢仲要超開心,我都比唔到反應佢\./..仲要是廣東話聆聽來,唔通佢地耳仔有問題嗎?,佢仲要話我知得12人合格~又真是激死老師~

醒目開學勳章

superyen 發表於 12-2-9 23:56
我地是星期2,3,5補中,英,數=-=我聽到是上級既成績好過我地e一級~_~...最慘是星期二,我地是7:30,可憐妹妹要 ...
我個女都唔好得幾多, 很70分, 佢又係超滿足, 佢話最高今都都係得80分, 所以佢已經好叻喎.

不過呀女話聆聽又多, 講得又快, 好難喎.  

TungTungB 發表於 12-2-10 09:06
我個女都唔好得幾多, 很70分, 佢又係超滿足, 佢話最高今都都係得80分, 所以佢已經好叻喎.:igiveup ...

佢果日放學回來,第一句就說"媽咪,我爭5分....(果時我以為唔合格),原來是爭5分就唔合格,佢仲笑到四萬咁,比佢嚇死我,今日好小功課,又可以偷多兩日玩下..

聆聽有派卷咩? 我唔知阿女幾分呵, ANYWAY 算LA, 又就黎評估LA, 真係一浪接一浪,好在下學期開學到依家功課唔多,真係好,唔知係咪D老師係BK聽到我地講多功課,依家少左D, 尋晚阿女自動自覺7點幾做完,仲可以做到課外MATHS 練習,我9點幾返去,睇到安樂晒,咁先係MA, 等佢地有時間溫下書做下課外練習,人都無咁緊張,hehe, 希望阿女day day都咁自動自覺就好lu。

醒目開學勳章

yiuyiu730 發表於 12-2-21 09:21
聆聽有派卷咩? 我唔知阿女幾分呵, ANYWAY 算LA, 又就黎評估LA, 真係一浪接一浪,好在下學期開學到依家功課唔 ...
呀女話聆聽卷係上堂派架, 不過唔可以帶返屋企.  放心, 唔洗補考就即係合格啦.

係呀, 呢排D功課真係少左, keep 住係咁就好啦.  不過下學期D Maths 好似好深, 呀女唔係好搞得掂D先乖除, 後加減, 今個禮拜又要同佢惡補啦

我地2年級都係, 由放完年假到現在都好少功課, D老師唔知放假定病咗定係去開會, 總之輪流無返,

醒目開學勳章

QQ_Monster 發表於 12-2-23 11:11
我地2年級都係, 由放完年假到現在都好少功課, D老師唔知放假定病咗定係去開會, 總之輪流無返,  ...
Hi QQ Monster,

你地班主任係咪放緊產假呀, 咁有無一位固定老師代課呀.

‹ 上一主題|下一主題