用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔2nd IN
樓主: jackal
go

男拔2nd IN [複製鏈接]

據我所知, 首先由父或母或父母帶小孩入去, 然後問父母小小問題, 大概幾分鐘, 主要目的係比個細路熱下身, 驚個幾歲人仔驚啫, 然後就會叫父母出去, 剩低細路自己INTERVIEW.

so the second interview, it' s for all applicants or not?

No la,好似選300位進入 2nd in.....

比個心理準備大家,家長答問題要計時,全部加埋限時一分鐘,檯面放有計時器,夠鐘會響,通常父母各答一題~~~

原帖由 無氣同你講 於 11-10-17 18:00 發表
據我所知, 首先由父或母或父母帶小孩入去, 然後問父母小小問題, 大概幾分鐘, 主要目的係比個細路熱下身, 驚個幾歲人仔驚啫, 然後就會叫父母出去, 剩低細路自己INTERVIEW. ...

原帖由 bobbbby 於 11-10-17 12:46 發表
比個心理準備大家,家長答問題要計時,全部加埋限時一分鐘,檯面放有計時器,夠鐘會響,通常父母各答一題~~~

我諗果個係一個示範比小朋友, 我朋友答到亂曬籠但個仔掂都收.....

我日日見客, 見校長唔擔心, 我淨係驚我掂, 但個仔亂曬籠啫....

不過點都好, 有得in先算啦

醒目開學勳章

2nd家長同小朋友一齊入去, 首先問家長問題, 跟住家長講完就會出返去等小朋友~~
我上年2nd in時真係好緊張, 係咁講錯野, 我係咁對住校長講唔好意思同我好緊張

加油呀! 祝成功!!

會講錯咩野?

原帖由 戀仔狂 於 11-10-17 22:46 發表
2nd家長同小朋友一齊入去, 首先問家長問題, 跟住家長講完就會出返去等小朋友~~
我上年2nd in時真係好緊張, 係咁講錯野, 我係咁對住校長講唔好意思同我好緊張

加油呀! 祝成功!! ...

醒目開學勳章

原帖由 Peter2880 於 11-10-17 23:00 發表
會講錯咩野?

因為我有好嚴重既語病(懶音)

當大家心情忐忑,仲未知自己個小朋友可唔可以進入2nd in嘅時候,我同大家分享一個小故事:
有一個小朋友A,一個小朋友B,A同B由K1-K3都係同班,K1下學期開始,A同B互相認定大家係最好朋友,A係成績中上,上堂好聽老師話,大部份人都覺得佢係乖學生,而B成績比較普通,鍾意講野,經常比老師投訴太多野講,同埋做事比較緊張又缺乏信心。
到左K2下學期,兩個小朋友響父母安排之下,分別考左好多不同學校,只有三幾間係大家都有考,其中一間係DBSPD,亦係A自己及父母最心儀學校,幸運地A同B都入到2nd in,最後A成功被取錄,可惜B只得備取生資格,原來B好驚面試,甚至拒絕出席某幾間小學面試(包括南區著名男女校),所以B只考到兩間唔係咁心儀嘅學校,但係佢為左想同A可以繼續做同學,佢好認真出席DBSPD嘅面試,連B父母都話,B出席DBSPD面試係特別認真,好努力去應考,B父母亦好鍾意DBSPD,所以當佢地知道只得備取生資格,仍然好積極寫信比校長,獲得第三次面試機會,當然B亦盡全力去應考,最後經過第四次面試,終於獲得取錄。
我講出故事目的,係想表達原來朋輩影響力真係好大,連五歲小朋友都已經受到咁大感染,所以唔好低估小朋友潛能,奇蹟可能響最後出現~~~

原帖由 bobbbby 於 11-10-17 17:07 發表
當大家心情忐忑,仲未知自己個小朋友可唔可以進入2nd in嘅時候,我同大家分享一個小故事:
有一個小朋友A,一個小朋友B,A同B由K1-K3都係同班,K1下學期開始,A同B互相認定大家係最好朋友,A係成績中上,上堂好聽老師話,大部份人都覺得 ...
...............竟然會有第4次INTERVIEW???真係折磨死......

原帖由 bobbbby 於 11-10-18 01:07 發表
有一個小朋友A,一個小朋友B,A同B由K1-K3都係同班,K1下學期開始,A同B互相認定大家係最好朋友,A係成績中上,上堂好聽老師話,大部份人都覺得 ...

bobbbby:
多謝你呢個分享即時心情輕鬆返d

上年有人去到 3rd in 才被 reject................

回復 30# 無氣同你講 的帖子

或者咁講啦,有梗好過冇,in第三、四次只係家長努力爭取嘅,如果覺得這遊戲唔好玩的話,可參加大抽獎就ok啦,實有書讀架,何必抱怨呢?
P.S 可能你囝囝有2 in 並accept嘅,咁就唔駛煩啦

正所為
只要有恆心, 鐵柱磨成針!

原帖由 Derek_Mum 於 11-10-18 00:12 發表
或者咁講啦,有梗好過冇,in第三、四次只係家長努力爭取嘅,如果覺得這遊戲唔好玩的話,可參加大抽獎就ok啦,實有書讀架,何必抱怨呢?
P.S 可能你囝囝有2 in 並accept嘅,咁就唔駛煩啦 ...

係就好囉......我既意思係, 等待本已是一種折磨, 仲要折磨四次實在太慘啦.....咁當然, 有得折磨都比無曬機會高一線既><

要放鬆, 但好心急有個知字

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 38# kikispider 的文章

You miss my point.

I teased some parents didn't understand DBSPD.

Before application, complained application form, portfolio.... During interview, complained queue up time.... After admission, complained social class discrimination, donation......

BTW, I am a DBS parents too.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Do we need to write many many letters to school for request 3rd and 4th interview ?
‹ 上一主題|下一主題