用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? ...
樓主: Mat_Dad
go

學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? [複製鏈接]

如果我係老師我會比佢去,
打份工之o麻,
冇謂塞錢入d唔尊重你o既人d袋度,
留番d愛心比尊敬自己o既小朋友好過,

原帖由 mch411 於 11-10-17 17:33 發表
如果我係老師我會比佢去,
打份工之o麻,
冇謂塞錢入d唔尊重你o既人d袋度,
留番d愛心比尊敬自己o既小朋友好過,

我女小二,話某位老師係比的,但一比就成堆都話去,搞到影响佢聽書呢!佢小一己經學識吾應該,除非特發肚痾

原帖由 Mat_Dad 於 11-10-14 10:46 發表
你好,我沒問是哪一級,但最後沒有癩的。已給校長室照了肺,其實罵不是問題,被屈也不是第一次(規定是校長定的),但正如有網友說,現在的老師已不是教育界是服務業,當初的教學理想已不知跑到那里了! ...

"被屈也不是第一次",咁好明顯校長係唔妥你太太,這只是借題發揮.....好好考慮去留,好彩你太太有你做後盾,可以返屋企揍仔做少奶奶.

原帖由 justinnma 於 11-10-16 18:11 發表
阿仔話佢間學校無這校規,亦唔多小朋友舉手要去廁所,可能一堂有一,兩個,老師都比.咁我問有冇一個去跟住ABCDE都話要去,佢既反應:'幼稚園咩!...不過蓬係X&Y堂就會',我問點解,佢話:'我唔知!不過上親呢兩堂都好嘈,嗰兩個 ...

你仔仔一番話,反映出ABCD一窩蜂去廁所的情形只出現於欠缺課室管理能力,自己搞唔掂班仔/好hea,上堂節奏慢的老師身上.那些堂不只是去廁所的問題,而是整體disipline都有問題. 雖則不是100%,但我亦能想像這很真實.

原帖由 flomamama 於 11-10-17 13:36 發表

合理!!!
小息都應該去左廁所
咁規則係死既 人係生既
定呢條規則都係訓練小朋友有規律同自律

但係老師要睇情況
我都好同意little_yolky所講
老師又唔係個學生
唔知道佢真正既需要
總之就汁生啦 ...

agree!
好一句汁生!!!

其實絕大部份家長/老師都認同小息後第一堂不上廁作為指引.問題係老師執行上不應太疆化,要有彈性,咪即係執生lor.如果學生明確表示急去廁所,無論什麼原因你都要比佢去左先,不能一成不變,視指引為金科玉律.一刀切唔比去.這是反人道的.

不過你太太搞到要見心理醫生,都係暫時休息下先啦!

原帖由 Mat_Dad 於 11-10-14 10:20 發表
我想說我太太(即事件中的老師)已約了下星期看精神料。

還有,這真的跟校長有關,這規定是校長定的。所以我也勸她不要教了
又何必為左d街外人咁上心呢?唔值得。想繼續搵錢,咪返工當自己係播放機講完書就走,如果要堅持教育理想,就只好教自己仔女,無謂浪費精神益d唔識野既家長啦!勸你太太睇開d啦。唔好傷害左自己,家庭需要佢。

睇完個post,大家唔好質疑點解現今教師質素唔好,好/盡責/做事上心既老師都比怪獸家長、錯誤既教育制度迫走晒啦!

唔係老師要執生,係怪獸家長要執生至真,又睇下你地d仔女如何在社會上立足?!

我想講我既小朋友都有同樣既問題,由幼稚園開始去洗手間去得好密,無論出街食飯,游戲中也如是。我覺得你話有病就唔好返學便實在太過份了,我的小朋友曾看過醫生,醫生說生理上沒有問題,那可以怎辦?如小朋友有咁既需要,是否家長可以如向老師返映,或作為老師應向家長了解小朋友既情況?

原帖由 hitomi_me 於 11-10-18 22:35 發表
我想講我既小朋友都有同樣既問題,由幼稚園開始去洗手間去得好密,無論出街食飯,游戲中也如是。我覺得你話有病就唔好返學便實在太過份了,我的小朋友曾看過醫生,醫生說生理上沒有問題,那可以怎辦?如小朋友有咁既需要,是否家長 ...

適當忍尿係可以訓練小朋友膀胱肌肉

但在幼園時K3曾試過一個下午遺尿二次,我真的沒辦法了,看過西及中醫也找不出原因,現在己有好轉。幸好跟老師說過後老師有會多加留意,見佢面容變色也會給他去。
‹ 上一主題|下一主題