用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? ...
樓主: Mat_Dad
go

學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? [複製鏈接]

原帖由 silvia_ng 於 11-10-14 10:22 發表

近年精神病有年輕化的趨勢 - 就只因90後的家長開始縱壞小朋友, 將自己的責任推比其他人。所以咪個個有咩唔如意, 就覺得呢個世界欠左佢囉!

我地呢輩都係自細係咁比屋企人教。律己以嚴, 待人以寬。我覺得我地呢一代 ...

非常同意.

回復 39# bbJP 的帖子

你好,我沒問是哪一級,但最後沒有癩的。已給校長室照了肺,其實罵不是問題,被屈也不是第一次(規定是校長定的),但正如有網友說,現在的老師已不是教育界是服務業,當初的教學理想已不知跑到那里了!

不好意思,離題了!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Mat_Dad 於 11-10-14 10:20 發表
我想說我太太(即事件中的老師)已約了下星期看精神料。

還有,這真的跟校長有關,這規定是校長定的。所以我也勸她不要教了

就算佢真係想繼續做人之患, 都要佢轉學校啦.....雖然可能係天下烏鴉....不過機會在明天 ma

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Mat_Dad 於 11-10-14 10:46 發表
你好,我沒問是哪一級,但最後沒有癩的。已給校長室照了肺,其實罵不是問題,被屈也不是第一次(規定是校長定的),但正如有網友說,現在的老師已不是教育界是服務業,當初的教學理想已不知跑到那里了! ...

"最後沒有癩" 即是當初要求不大啦.

o個家長咁都要投訴:tongue: 個校長/主任咁都接受投訴 ...轉校啦

小息該上洗手間,除非突如其來的肚痛
小朋友最愛模仿,一個去,可能會令第二個又想去,課堂秩序便很難管理
講真,上課去洗手間,損失是自己,老師應該不會停下等同學回來才教,家長該懂分輕重,好好教育自己孩子甚麼時候該做甚麼事
說另一件事,如果校長由始至終沒向家長解說小息後第一節課不准上洗手間的原因,而只是向家長賠罪,真不幸,樓主太太遇上一個沒承擔,沒原則的校長

算把啦! 總有一些思覺失調父母係咁樣. 一句"你想害到我個仔腎病" "你想害到我個仔有心理陰影" "你想害我個仔不舉"... 老師可以點做.  佢地成日都係諗住老師係害人子弟.

總之, 現時好多小皇帝d係患尿頻症, 每一堂都要去一兩次才會安樂. 佢要去, 咪去囉. 鬧都費時閙, 因為最後都係比皇太后閙番轉頭, 留番啖氣讚吓個d守規乖學生好過.

反正學校已經唔可以教規舉了. 規舉都係班老細定.

為咗呢d學生要搞到自己唔開心睇醫生真係唔值.

醒目開學勳章

[quote]原帖由 talknwrite 於 11-10-15 08:50 發表
算把啦! 總有一些思覺失調父母係咁樣. 一句"你想害到我個仔腎病" "你想害到我個仔有心理陰影" "你想害我個仔不舉"... 老師可以點做.  佢地成日都係諗住老師係害人子弟總之, 現時好多小皇帝d係患尿頻症, 每一堂都 ...

同意!
我有個朋友教幼稚園,佢話曾經有一個學生,
每曰返學後9:30左右就要去大約三十分鐘"便便",
佢同家長反映過,話這樣對小朋友的學習會有影響,
(因那段時間是教書的),建議不如早上不飲奶,
試下食其他包等早餐,看看會否好d,
但那家長說人人都有自己的生理時鐘,
你地唔可以迫佢違反自然的身體運作,
而且佢小朋友每朝唔飲奶是唔得的,
不如老師每曰放學後補返"小小"時間比佢小朋友,教返佢,佢"唔介意遲小小黎接小朋友",
我朋友緊係話唔得,因為下午班又會有學生返學,
而且我朋友覺得這是不合理的,
但個家長竟然四處同其他人數個老師,
話佢無愛心,無包容性,重同校長投訴,
好彩佢有一個明事理的校長,認同老師的做法,
但件事都有影響我朋友的情緒。
就這樣,我朋友現在巳唔教書,
佢話用心教自己的仔女回報重大,
何必用心教人地d細路而換來一肚氣呢?
*後話:那小朋友最後是三年幼稚園時間內也按自己的
"生理時鐘"去生活--即每日9:30左右去約半小時"便便"

怪獸家長, 請遠離我們好嗎?

要教好小朋友, 請放手吧!

當然合理!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 Unclejt 於 11-10-13 00:54 發表
准也好,不准也好,當場還是得讓他去的。就算學生千錯萬錯,也不應以不准去洗手間作為懲罰。

保護自己,點都要讓他去!
但一個話要去,就一堆人話要去!

所以試試呢招:
小息你唔去,而家上課先去,咁即系用左上課時間做小息要做既事情,咁要用你小息時間黎還,邊個上課時要去洗手間,小息黎找我溫習上課既內容。

百試百靈

原帖由 TiTiTiTi 於 11-10-15 13:48 發表

保護自己,點都要讓他去!
但一個話要去,就一堆人話要去!

所以試試呢招:
小息你唔去,而家上課先去,咁即系用左上課時間做小息要做既事情,咁要用你小息時間黎還,邊個上課時要去洗手間,小息黎找我溫習上課既內容。

百試百靈 ...
無論如何,我認為罰人忍屎忍尿是非常不人道的。你跟住點處理都好,我就唔贊成唔比去廁所。

同意,無論如何,教師絕對不能罰人忍屎忍尿,除非想轉行!

所以要讓他選擇:
1.可以去,只不過下次小息就要無得玩(真系唔舒服既睇唔出咩)
2.無必要就自然選擇唔去(絕大多數都系想出位行下)

這樣就可以讓他們學會2個道理:
1.小息是要上洗手間的。
2.想借尿遁是不能得逞的。

我朋友個仔,真係去得好密,佢來我家幾個字就去一次,每次都真係有一定份量,所以小息去完上堂又要去真係唔出奇.

如果本身小朋友有尿頻, 就應該先通知班主任.  大家有商有量, 對老師, 小朋友都有好處.

阿仔話佢間學校無這校規,亦唔多小朋友舉手要去廁所,可能一堂有一,兩個,老師都比.咁我問有冇一個去跟住ABCDE都話要去,佢既反應:'幼稚園咩!...不過蓬係X&Y堂就會',我問點解,佢話:'我唔知!不過上親呢兩堂都好嘈,嗰兩個老師叫極D小朋友都嘈,有人起身出位,個老師淨係鬧,又唔教書,D字又讀錯,點解上堂前唔先查字典,又悶,好似自己同自己講野咁,好無聊,咁就有幾個一齊去廁所的情况...."
咁我問,咁中文&math點,佢答:好少好少,點解?佢話:math老師教得好快,又有extra解難題&class work,老師好認真,冇人想走出去聽漏野. 咁我問中文呢? 佢答:我地勁like中文老師,上堂好多野(佢指活動),堂堂都有分組比賽......
我問:咁如果有學校規定recess之後一堂不可上廁所,你認為合理ma?佢答:嘩!有時好難講播!我試過小息on duty(佢是perfect)好口乾,飲晒成樽水,跟住的一堂想去.

我聽完阿仔講,明白教學是雙向的!如其用嚴苛的校規,不如想想如何使學生尊重自己,尊重課堂......

回復 2# overview 的帖子

我個小朋友,急都唔敢去,驚有

原帖由 little_yolky 於 11-10-13 13:41 發表
但問題係老師上堂時根本唔會知道小朋友小息時有無嘗試去過。我覺得上堂去廁所記低名, 如果經常發生, 再教小朋友會好啲, 點解又要家長日煩家長。學校事老師自己搞掂啦, 成日同家長投訴, 想家長教。所以家長咪又成日 ...

合理!!!
小息都應該去左廁所
咁規則係死既 人係生既
定呢條規則都係訓練小朋友有規律同自律

但係老師要睇情況
我都好同意little_yolky所講
老師又唔係個學生
唔知道佢真正既需要
總之就汁生啦

I think as a parent, we do have the responsibility to tell them what they should do at different time. However, urgent cases should also be considered. Nothing is definitely right or wrong in this world.
‹ 上一主題|下一主題