用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘啟思面試
go

九龍塘啟思面試 [複製鏈接]

有沒有10月8日去了面試,你們的子女表現如何?我囡囡09細b,佢表現到平時表現八成,我已經好感恩。唔知今年K1收幾多人?
   0    0    0    0

請問你問咗D咩問題?

我個仔都係10月8日IN呀..都係答哂老師問佢既問題同動作,不過當日真係太多人喇..仲聽D老師講要留位比N班,所以都係抱住唔得心態先囉..得既咪好彩囉,因為識答識做既又唔係淨係自己個個..大把小朋友都可能做到啦..真係睇彩數~

問題 :
1) 問水果
2) 問顏色
3) 問小朋友係邊個(即叫佢講自己名)
4) 問媽媽係邊個
5) 叫小朋友砌積木
6) 叫小朋友將兩卡車卡扣起
7) 問父母小朋友係邊個揍既

回復 1# skygirl0311 的帖子

我都係8/10面試...問題好深....同埋D問題唔係個個一樣, 係好隨樣眼前有D咩玩具就拎黎考你小朋友囉...同埋面試既環境又多人又嘈..影響面試過程...最搞笑係個老師坐係我面前IN另一個小朋友囉...

回復 4# shirleylee_0514 的帖子

問題好深?  我又唔係好覺喎..都係叫佢比攞個籃入面既野囉..同埋顏色..都冇乜特別..又冇問佢幾多歲..男仔定女仔..搭乜車黎..等我仲預備哂..教熟哂佢唸口王tim.. 你幾點in呀?

開打本書,有塊鏡見到小朋友自己
(1)問小朋友係邊個
(2)下一頁就將d形狀放返係相同位置
(3)再問d形狀(問左圓形、三角形、長方形、正方形)
4) 對應相同6個形狀
5) 問水果(蘋果、橙)
6) 問顏色(紅、藍、綠、黃)
7) 叫小朋友砌積木(再問牛、羊、豬、馬)
8) 叫小朋友將4架卡車卡扣起,
9)叫佢數下扣起左既車1,2,3,4數完再問有幾多架車

反而完全無問我問題,我相信都係唔pass !我囡2yrs2個月對佢黎講係深....

回復 6# shirleylee_0514 的帖子

噢~你問既野又係深左D既..要問形狀同動物..除左呢兩樣野佢冇問我..其餘問你個女既野佢都有問我個仔..我個仔2歲1個月..咁佢有冇問你下午班考唔考慮呀? 我就冇問喇..不過算啦..我見上年好多人係BK講話估自己個仔女IN個時乜都識..諗住有8,9成會收..點知都係唔收..返而唔識..諗住自己唔得既就收..唔得既咪下間繼續努力囉..我自己都係咁諗咋~

我聽朋友講,IN佢個女的問題仲深﹗
問佢....
邊度會見到車?
橙需唔需要剝皮食?

我囡囡in 3:15pm。老師都係隋手搵幾件玩具考我個女。
1 問叫吔名
2 考串珠同問顏色
3 考形狀
4 睇書孝動物,生果,
5 考數數字

我個囡會喺哩個星期六interview,睇完你地分享既問題,睇怕都係陪跑多了!><"""

佢本身唔多肯講野,even自己個名都唔講~ 但如果我一講姓,佢就會自己講埋個名… 其實老師問佢咩名,佢真係唔答時,我好唔好提吓佢呢?

回復 3# MiniCooperS 的帖子

問得深咪有機會發揮囉!
唔知係咪細B既關係,純粹做樣見一見,只係問左COLOUR+一兩條問題...
問得深果D,係咪都係大B呀?

回復 5# skygirl0311 的帖子

有問我會唔會讀下午呀?我梗係話會呀~~仲答無所謂, 自知阿囡表現咁差 ! 所以各位家長IN 九龍塘啟思,我自覺得唔係太公平, 考既野個個唔一樣, 亦唔會睇下你係大B OR 細表黎問野, 真係唔明白IN無學卷既學校,D問題仲淺過有學卷既學校 !!!

係呀..其實我諗都係睇番個老師點IN既..不過見我個仔既老師真係好細個咋..我諗佢可能都冇乜經驗...但我見坐我隔離個老師都係同IN我個仔個個問D問題差唔多既..我地都IN左差唔多3個字~算啦..識哂又未必代表得,唔識既未必化表唔得,都係睇彩數,我個FD個仔上年IN都係唔係識講野同跟指令,佢IN完都以為唔得,但最後都係收左! 其實我再睇埋第二D有名小小既幼稚園, 啟思考既算係淺架喇,第二D真係考小朋友既對話多D同埋指令動作都難D既~

反而我覺得考指令動作會容易d, 考顏色形狀,數幾多架車,呢d根本就係學術上既問題, 一個2歲2個月既小朋友, 肯講野同明白你既指令已經ok啦~~仲考d咁深既野...

你有邊間係已經面試左架呀? 可否分享下..

回復 10# purpurchi 的帖子

當然可以提下佢啦!  好過咩都唔講呀!

回復 14# shirleylee_0514 的帖子

未喎..啟思都係第一間,因佢係比較早IN既一間幼稚園..好多都係11,12月先IN既..我仲有報左九龍靈糧,創價,黎緊會報埋培道,宣道..大包圍啦...你呢? 仲有冇邊間會同你一樣呢?

我都係大包圍, 阿囡比較慢熱同怕羞..

創價同宣道, 你寫既其他我就無報...

IN我囡個老師又冇問得好深,D問題好簡單,我囡話要切切.個老師就拎D水果同刀過阿囡玩,簡直開正佢嗰飯,但最尾唔肯執番D玩具入個籃到囉!

當日IN個老師話上午收60人, 下午收30人
但我又無問佢包唔包本身N班升上去果D WO

回復 19# bobobetty 的帖子

係咩..點解下午會仲少過上午既? 咁係咪即係個日IN 個D人係按上午60,下午30咁收法呀? 咁10月15日個D人又另外計?( 即係話呢日IN既人又係60 /30?)  唔係好明....
‹ 上一主題|下一主題