用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仔仔勁怕醜+細膽 驚心水慧中幼稚園唔收 ...
go

仔仔勁怕醜+細膽 驚心水慧中幼稚園唔收 [複製鏈接]

今天去咗慧中免費試讀班,BB到咗門口就開始喊,整個過程都唔肯落地,後尾至好少少,都唔敢想真正面試嘅時候會點,好怕醜兼細膽。迦南遞咗表格,都唔打算去面試,因為都知道結果,宜家視慧中為唯一機會,聽D 媽媽講慧中幾易入,唔知我BB有無機會入?唔知慧中有無校車?
   0    0    0    0

唔洗擔心,好多小朋友都係咁,你唔去=一定冇機會

俾d信心自己啦,學樓上媽咪所講,唔去就一定冇機會!

其實間間都試下,怕佢咩啦,bb正正係怕醜就天加要俾多d機會佢去接觸,只要你唔會因為佢in得唔好而發佢脾氣,或者俾佢覺得你因為咁而唔開心,每一次的interview都係等於去唔同的遊樂場玩之嘛!

仲有呀,你都話慧中係你last chance and 表現麻麻,你再放棄迦南咪有機會冇學返?

點可能連MAMA 都放棄.
咪當出街玩下囉.
一定會一次俾一次進步架:) 加油呀

慧中幼稚園, 校長同老師都十分好...當初我個仔n1都唔出聲 interview...最後收左, 重哭了大半個月, 依家把口好叻, 老師教到佢X'mas & 其他表演都very good. 個個好親切好鍚小朋友! 好多活動, 教學都好好, 你放心! 個仔一放學返來又唱歌仔我listen, 我覺得佢好enjoy & happy in school with all teacher...有時個班主任都打來問下個仔點呀! 放個仔比慧中都好放心...N1入左去讀時, 排隊放學好多家長都讚校長老師...我都listen過好多家長講海濱慧中好過加南, 所以n1果時choose左慧中,無後晦入去讀...

媽媽不要太緊張, 順其自然, 比d信心仔仔, 睇吓同學校有無緣份啦! 預祝你成功!

試下俾多D incentive佢,例如返學乖就帶佢去玩,食M記等等
不過最緊要都係睇緣份

原帖由 Andox 於 11-10-14 21:34 發表
慧中幼稚園, 校長同老師都十分好...當初我個仔n1都唔出聲 interview...最後收左, 重哭了大半個月, 依家把口好叻, 老師教到佢X'mas & 其他表演都very good. 個個好親切好鍚小朋友! 好多活動, 教學都好好, 你放心! 個 ...

非常同意~~

如果仔仔怕醜同埋細膽, 咁in多幾間當practice.
直覺上都覺得慧中既老師幾nice.  上年我交表格既時候葉主任陪我同埋婆婆參觀間學校.
學校收左我六張相片, 結果我無選擇到呢間學校, 但係佢地都將的無用過既相片寄番俾我.  我覺得幾感動.

我都好想仔仔入慧中,之但系重有個好大嘅問題,就系我地屋企去到慧中需要轉車,冇直達,咁打風落雨BB咪好辛苦!慧中有無校車嫁?
‹ 上一主題|下一主題