用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... ...
go

囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... [複製鏈接]

囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉.....
   3    0    0    0

你說的係整體 / 淨係語言 !?!?
照你咁講, 咁你應該已經去左做評估 !?!?
排到位未 !?!?!?

係整體, BB有癲癇症...

回復 1# chlohong 的帖子

都唔知係米近大陸, 周圍食物多多問題, 搞到家長食埋食埋啲唔健康的食物, 多左腦病問題出現, 難為了BB.

好倦... BB沒有任何進展, 我又偷偷地哭了...

不要氣餒, 囝囝好需要你, 連你都唔支持佢, 邊個可以呢, 加油媽咪
原帖由 chlohong 於 11-10-26 22:58 發表

一齊努力,呢度有好多人支持你,有乜開心&唔開心 OR 問題...都可以響呢度同大家傾下架! 加油呀!

我仔都有呢個病,佢食藥控制到病情嗎?睇政府醫院嗎?如果控制到,學野就會快好多﹗

我仔依家6歲,佢2歲都仲未可以自己行,或者會好易跌,入左S位讀左1年幾,轉左去I位,依家讀緊主流小學,不過有呢個病,好大機會會送埋A仔OR ADHD仔,所以我仔依家都要上好多訓練,PT, ST, OT樣樣齊﹗

加油﹗加油﹗

原帖由 chlohong 於 11-10-26 22:58 發表

可否講多d資料討論嗎??樓主小朋友邊方面慢??整體都有分智力,言語.....可以行到嗎 或者上治療都好大幫助

各位,
多謝你地係我最灰心的時候給我的鼓勵.

annaanna,
你仔都有癲癇嗎? 這病真的很可怕. 你仔算好叻啦, 可以讀主流小學.

我仔係威院覆診, 約3-4個月1次.
我仔現每日食3種藥, 每日2次, 仍然不能完全控制抽筋, 而且佢有整體的發展遲緩(智力+言語+認知+...). 佢現在2歲多仍然未識爬, 未識由睡轉坐, 未識自己食野...

佢只有大約6個月大BB的能力, 與其他人沒有眼神接觸, 只喜歡睡在床上自己與自己玩, 佢可以不停地玩自己的手指/膠袋, 只要望到"大眼雞"洗衣機轉動就好開心... 唉! A仔的特徵

排左1年多, 佢剛返S位讀...

大家加油﹗

chlohong  , 有時間自己記住去看中醫及按摩和睡覺. 否則極易有痛症, 畢竟你的身體只不是屬於你一個, BB需要你.

基因出現問題定後天?
你小朋友係咪都係食奶為主?早入s位對小朋友係好事 我諗你ge壓力一定好大

諾諾爸爸,
有呀, 我有看中醫及物理治療, 因我已有痛症...

波蘿包1,
已看遺傳科, 不知基因出現問題, 醫生亦不能確定是後天問題

諾諾爸爸,

波蘿包1,
已看遺傳科, 不是基因出現問題, 醫生亦不能確定是後天問題

波蘿包1,
你小朋友是否都有發展遲緩? 有沒有排 I / S 位?

chlohong!
知你好辛苦....但有乜事都嚟呢度同大家傾下,與你同行!

係.... 呢個病真係好可怕﹗
我仔之前食好多款藥都未控制到,連手術都做埋都未得,之後政府醫生叫我地試下打類固醇針,真係控制到﹗不過都要KEEP住食藥,食左幾年藥,醫生見控制到就慢慢減藥,不過可惜停左藥之後又番發,所以又開始食藥,依家都一直食住藥囉﹗
加油.... 希望在人間﹗
我仔讀主流都係掹車邊,佢專主力不足,寫字又差,就黎比人趕出校喇﹗

原帖由 chlohong 於 11-10-28 23:44 發表
各位,
多謝你地係我最灰心的時候給我的鼓勵.

annaanna,
你仔都有癲癇嗎? 這病真的很可怕. 你仔算好叻啦, 可以讀主流小學.

我仔係威院覆診, 約3-4個月1次.
我仔現每日食3種藥, 每日2次, 仍然不能完全控制抽筋, 而 ...

annaanna,

我都希望"希望在人間"
大家努力, 希望你仔都可以慢慢追得上.

我仔都係轉左幾次藥, 現在食3種, 未完全控制到.
威院醫生叫我仔抽脊髓液作檢查, 我仍未決定做不做此檢查...
做手術嗎? 威院醫生沒有提及????

chlohong

原來已經有痛症雙手一定好累, 周身痛.

原帖由 chlohong 於 11-10-30 19:11 發表
諾諾爸爸,

波蘿包1,
已看遺傳科, 不知基因出現問題, 醫生亦不能確定是後天問題
‹ 上一主題|下一主題