用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... ...
go

囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... [複製鏈接]

我仔都有呢個病,佢食藥控制到病情嗎?睇政府醫院嗎?如果控制到,學野就會快好多﹗

我仔依家6歲,佢2歲都仲未可以自己行,或者會好易跌,入左S位讀左1年幾,轉左去I位,依家讀緊主流小學,不過有呢個病,好大機會會送埋A仔OR ADHD仔,所以我仔依家都要上好多訓練,PT, ST, OT樣樣齊﹗

加油﹗加油﹗

原帖由 chlohong 於 11-10-26 22:58 發表
好倦... BB沒有任何進展, 我又偷偷地哭了...

係.... 呢個病真係好可怕﹗
我仔之前食好多款藥都未控制到,連手術都做埋都未得,之後政府醫生叫我地試下打類固醇針,真係控制到﹗不過都要KEEP住食藥,食左幾年藥,醫生見控制到就慢慢減藥,不過可惜停左藥之後又番發,所以又開始食藥,依家都一直食住藥囉﹗
加油.... 希望在人間﹗
我仔讀主流都係掹車邊,佢專主力不足,寫字又差,就黎比人趕出校喇﹗

原帖由 chlohong 於 11-10-28 23:44 發表
各位,
多謝你地係我最灰心的時候給我的鼓勵.

annaanna,
你仔都有癲癇嗎? 這病真的很可怕. 你仔算好叻啦, 可以讀主流小學.

我仔係威院覆診, 約3-4個月1次.
我仔現每日食3種藥, 每日2次, 仍然不能完全控制抽筋, 而 ...

回復 2# chlohong 的帖子

手術我地係搵私家醫生做,果陣都有問過政府醫生,佢話唔SUGGEST,因為唔係好多人會做呢類手術,不過因為當時試左好多藥都未控制到,就咩辦法都要試啦﹗

總之一日未控制到,對佢個腦都會有影響嘛
‹ 上一主題|下一主題