用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無媽咪打算報培道
樓主: water55
go

有無媽咪打算報培道 [複製鏈接]

原帖由 星仔 於 11-9-28 19:34 發表
只有20%可升培中!? %好低呢
得20%又真係低d

原帖由 星仔 於 11-9-30 14:21 發表
我女係今年揀小學, 睇過好多學校資料
有唔少小學有聯繫中學的都有7x%上中學
培中係女校, 少左男仔上培中
%比其他女小升女中/男小升男中/男女小升男女中 會少d係理所當然
但而家係20%, 即使 x 2 補番男仔個1半人數
都 ...

"大佬呀" 只係口頭禪, 請無需介懷。

其實, 很多有聯繫的中學是名校或地區名校, 所以一般家長都很願意直升中學。但老實講, 培道响K3中學校網, 名校林立, 而且, 很多時候家長都希望女兒可以升讀英文中學, 因為威啲或前景可能好啲, 又或者唔想女兒入讀女子中學, 感覺好似老姑婆..... 總之有好多原因, 因此, 很多同學都會另選他校。

我真係唔覺得20%係對學校的不利因素, 只要小朋友smart, 去邊都無問題的, 放心。反而, 對培小最大的不利真的是校舍太細太舊了。而且, 咁細咁舊仲要交學費, 好似好唔抵咁。不過我c6好鐘意培小, 因為囡囡係港女, 希望學校可以幫手教番好。

祝你好運。

唔駛擔心, 囡囡成績好, 可以去間仲好, 响50%內做20%, 都唔算難, 仲唔係top 20, 即係中等成績就可以了, 女仔讀小學一般都可以有中等或以上成績的, 放心放心。

I also like this school and my kid was admitted last year.  But the school is really quite a distance from where we live so we decided to give up.  Thanks goodness, she's doing very well in her current school.

有無人知面試考咩,同流程,是個別或小組?
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

今日in完, 原來20% 都冇, 得18.x%

只要小朋友smart, 莫講話20%, 即使小學升上聯繫中學得2%, 都冇有怕la . 問題係有幾多人hau個2%

魅力公主 醒目開學勳章

想問下去咗IN既家長, 你地小朋友有無同你講考咗D咩呀?? 我亞女同我講果D係好簡單既野黎, 好似考幼稚園咁既
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

回復 29# wing 的帖子

阿女都真係話好易,拿張卡是有關火警,問下點算.....同玩積木

醒目開學勳章

我do有d印象
5知係米樓主個女
原帖由 happyelimme 於 11-10-1 03:44 發表
樓主你個a/c名好熟
你係米曾經響嬰兒醫護個邊講過你女女個頭size問題果個呀? 你女女e+好嗎?

回復 31# wingogo 的帖子

哈哈!大家記錯了,我無在嬰兒版留言

我仔都有去考,佢話入去先砌lego,之後老師問佢食左咩早餐,問佢小朋友可唔可以自己拎茶壺(?),另外仲有問多一條,不過而家我唔記得喇,都係d好普通既問題。
半個鐘就番落黎喇~~

今年10人爭一個位!  其實有多少家長會選讀呢間學校,而不是用來做後備呢?

原帖由 yeewaibb 於 11-10-14 14:09 發表
今年10人爭一個位!  其實有多少家長會選讀呢間學校,而不是用來做後備呢?

我有祟真offer,但如收的話都會認真考慮 ,喜歡有一種愉快學習的感覺

‹ 上一主題|下一主題