用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博士山(香港)國際幼稚園 Do you have close communications with school teacher ...
go

Do you have close communications with school teachers? [複製鏈接]

I found that the teacher seldoms leaves message in my son's handbook, so I'm not very familiar with his school life... usually I ask questions in handbook and the teacher will resond.
Do you parents call teachers regularly? Or what do you do to have a better understanding of your children?
   0    0    0    0

我都係。上年N班個老師好好,幾乎每日都有寫野。今年個老師唔多寫手册,有都係一句半句,例如提我聽日著PE衫,或者阿仔"enjoyed painting today"之類。我都唔知佢係唔鐘意寫字定係觀察力弱......

唔知係咪剛開學D老師仲係好忙呢? 婆婆話仲有小朋友喊, 又有小朋友遲到, 我想像到9:00am果陣會忙到好似打仗咁!

其實都開左學個半月。因為舊年覺得老師好細心,今年變成敢我都幾失望。我個仔已經冇喊,鍾意番學。不過喺學校嘅情況我就幾乎一概不知。因為我要番工,唔係成日湊倒佢番放學,手册冇乜嘢寫,老師唔會打電話俾我,就算見到老師佢都冇乜嘢講。唉!

我都有同感, 但同朋友傾開(唔係讀Boxhill), 佢地會主動打電話俾老師問野, 可能我遲D都試下啦... 不過講真返緊工其實未必打到電話...lunch果時佢地又忙...我多數將想問既野寫係手冊,老師會回覆的, 唯有自己問多D.

我沒有其他幼稚園的經驗,開學到現在學校也沒有主動跟家長聯絡,我亦不知小朋友在學校的情況。例如: 合群,投入,有沒有同其他小朋友/ 老師交流等等。

雖然是有本手冊有問題可以寫在上面,大家覺得這樣交流就足夠嗎? 想請問大家是否經常在手冊發問問題? 又或者有否要求老師覆電話?

之前都見到有家長說boxhill有愛心,是否我要求高?
其他幼稚園也是這樣的嗎?

因小孩最近上學也哭鬧,但我又不太清楚學校的情況,我怕長此下去他會變得不願上學。小孩反反覆覆的行為是否正常? 你們的小朋友是否這樣呢?

我趁open day那天回學校, 問過很多老師有關孩子的情況, 很多老師都答我不用擔心, 小孩在學校表現很好等等.
平時我不可能打電話問老師的情況, 所以我希望consultation day可以問多點...

回覆 7# SiuSiuPang 的文章

Are your baby going to pm or am  in boxhill?
‹ 上一主題|下一主題