用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 1C Homework
樓主: babybabymickey
go

1C Homework [複製鏈接]

Annafriend,
我都是學習中, 返而我成日覺得個女仲叻過我,
ANYWAY大家加油啦!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-13 12:25 發表

明白了, 多謝你的鼓勵, 互勉之.

Scarlett的英文默書有進步呀!  感恩

我同佢都好開心, 因為是佢自己的承擔以令她自己成功, 透過今日返黎再改正, 反而佢仲記得好左, 最開心的是我們沒有破壞感情之餘, 還可以享受著舊日閱讀的樂趣!!

手冊冇特別寫的話係唔係照穿裙?

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-13 17:22 發表

Scarlett

其實我都有鬧和勞氣的時候,  我個女覺得我好惡。打我就真係冇。quiz我個女都做得差,不打緊從失敗中的學習才入腦呀!我是這樣同亞女講

mvbb,
今朝見到你真開心, 我今朝同女坐巴士時都看了一本一百字的英文書仔,Scarlett 也不知多麼高心
原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-14 10:26 發表

kaka,

你做到了"不打不鬧, 正面管教"(今日都市日報親子廣場的標題). 而Scarlett o係短時間甘有進步, 你真係一位好媽媽.

各位IC家長:
明天有課外活動課,請提醒女兒穿運動服。(可見於電郵由班主任發出)

我都覺得好多都唔知, 所以唔使太擔心
今日亞女默中文, 佢好有信心返學, 見佢有一科咁有信心, 我也替她開心, 佢話想拿9x分, 一百就唔知得唔得, 我就覺得加油啦 !

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-17 11:19 發表

唔緊要啦, 我諗唔止你囡囡著裙呀. 我都係琴晚7點幾上內聯網先知ja. 星期五我有上過一次都冇提過要著運動服. 老師都係琴日先通知. 老師會明白的.

QOOGIRLZOE,
我上星期已PM你了, 再PM你

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-17 13:53 發表
唔該比個電話NO我糾, TKS!
預祝大家有理想成績! YEAH! YEAH!

QOOGIRLZOE,
雖然好多人都會話小朋友是要迫返黎, 真的日日都是? 若果我是你個女, 但我又唔敢反抗的話, 我內心一定好唔開心, 因為我唔ENJOY!
不過可能你個女受教同埋自律型, 我個女就唔得了因為佢是活躍型, 我要給她感受到學習是ENJOY的開心的!!!

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-17 14:27 發表
其實是train返黎既! 佢都好慘嫁! 每晚佢好似受"把"錦, 返到家就拎鉛筆擦膠自己埋位, 等我比功課, 佢做我比功課時我先有時間check功課咋! 有時會問自己是否太恨心, 但我相信每晚比d深野佢做當預習, arm錯佢自己知(因 ...

Anna,
你都話佢好熟,可能佢只不過錯了少許,唔好嬲啦!唔好嚇怕佢地!等派番來才檢討一下

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-17 19:28 發表

我女女都係活躍型, 你迫佢地佢地會更反抗.
我今日都係忍唔住鬧細女, 因為佢話比我聽老師話佢默書第一句錯. 我覺得真係冇理由, 呢課書佢巳經熟哂, 所以我當時絕對相信佢係冇聽清楚老師要求而默錯. 我o係街上真係忍 ...

唔好自責,因為著實你是一個好偉大的媽媽,兩個女女都要照顧唔係易事,小朋友好易錫番,明天可能會派番,到時檢討下,記住控制住自己的EQ呀!!

我同亞女已開始習慣了!加上我明白天主的旨意,她給我的女兒一切都是好的,要學懂接納
而且我最近得BK的高人指點完之後,開心左好多,整個人放鬆哂!!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-17 23:17 發表

唉! kaka我都唔知幾時可以做到同你一樣, 會用鼓勵方法, 而唔係責罵. 今日我搭mtr都冇彩我細女, 佢都知我嬲所以唔敢出聲. 其實mvb2009講得好岩, 我未知佢錯咩我巳判左佢死罪. 我呢個媽咪都真係......... ...

St Rose 係全日制的小學返7:30 - 3:15PM
完成功課要幾耐, 好視乎小朋友的基礎同埋性格
面對功課同默書, 家長要好有耐性, 因為佢地始於是由幼稚園轉小一, 轉變好大, 一定會辛苦, 若果你係一個全職工作又冇耐性的話, 自己要考慮清楚

其實依家好多學校都會多功課, 以我所知有D小學仲多過ST ROSE, 亦有D好少, 依家我同個女開始習慣, 做功課當溫習, 但講真我有信心, 若我的女兒成完成呢六年課程, 她的學業水平和"品行"也會不差

原帖由 babellt 於 11-10-18 14:24 發表
各位媽咪你地好 :

St Rose  都係我心儀的學校, 見到你地小1有咁多功課, 都有d 驚. 我有以下問題:

1. 是否返全日 or am / pm ?
2. 通常要幾耐才可完成d功課 ?
3.  我是個working mami, 冇咩耐性. 咩都要快快快.. ...

細女女: GREAT JOB !!!!
ANNAFRIEND : 放心哂!! 開心哂!!!!!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-18 23:02 發表
3位好媽咪:

我女女中默都能取高分, 我真的怪錯了細女女, 我巳向她道歉並要她聽清楚老師的話, 不要被我白白責備.

ANNAFRIEND,
叻叻!!! 回想那天的誤會! 幸好冇事!!! 所以媽咪你的努力成效了!!!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-19 09:47 發表
謝謝呀! 琴日婆婆黎幫手湊放學, 佢都知道呢件事. 咪第一時間問細女女默書幾多分. 佢傻笑話100分, 我聽到都好愕然. o甘我話你又話老師話你第一句錯左. 佢先至話可能唔係講緊默書呀. 佢根本冇聽清楚老 ...

QOOGIRLZOE,
放鬆D!! 今早有冇返學? 可能天主想叫妳比個女休息一下祝早日康復!!

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-20 00:41 發表
Fever! 測驗前黎!麻煩!

冇咩特別, 好少功課!! 測驗英文範圍由VOCAB 1-5 更改為1-4, 另外明天暫停所有體藝活動

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-20 17:06 發表
Anna, Kaka, Kiki Han:

她沒有返學呀!請問大家今天有咩重要事項呀!5該!

ANNAFRIEND,
我都冇果本書喎?
係呀!! 今日一見到個女, 用手拎下佢個書包, 都問個女點解重成咁? 雖然我個女夠力(因為佢好實淨, 有成24KG), 但真的唔想背傷佢地個腰骨, 其他小食袋就叫佢繼續自己背

ANNA & QOO,
我見到咁多野要溫, 沒有大太壓力, 因為我同亞女會盡力而為, 唔想迫得自己同個女太辛苦!!

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-20 23:45 發表
我從來都冇見過幾時派+!
人人都有?

我個女好鍾意食野, 幸好精力充沛, 否則會係肥妹
我冇比女食魚肝油, 反而有食天然的亞麻籽精華, 所以佢好結實

另外, 我想講盡力而為, 到時若我收到亞女的成績唔理想的時候, 我真的可以保持心平氣和, 這真的不是易事, 可能呢幾年同埋9月開學後所發生的, 天主讓我想通了許多, 會學懂了從很多方面思考, 不會把自己的喜好強加於別人(女兒)身上, 佢只要真的有用心努力過便可

有時見到個女星期六可以跟老師和朋友HIP TOP & JAZZ DANCING, 佢樂在其中, 我倒覺得開心, 亦因為佢有目標反而成為佢在讀書上的動力, 快D完成功課溫習去享受星期六的DANCING, 她的願望是有自己的舞室, 我覺得若果可以把自己的興趣發展於事業上, 真是一件好幸福的事!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-21 10:41 發表

mud唔係人人有嗎?我記得好似10月頭派架, 但我冇理到呀. 你囡囡有24kgs, 好利害呀. 我女女輕左, 得17.5-18kgs, 同你囡囡差好遠呀.mouth:" />mouth:" /> 鬼咩, 咩都唔食. 有冇好介紹邊隻魚肝油好呀, 我想女女胃口好d呀.
唉 ...

我不見了test schedule 可否email to [email protected]
Help help !!!!

uote]原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-21 13:57 發表
未呀! 今天都未返, 昨日去看醫生, 先知佢有24Kg, 我有吃魚肝油是司各脫, 溫書果度我有找練習給好有自己出題, 不過反而中文未開始溫!

[/quote]

Thanks Qoo!! 收到啦感激萬分

原帖由 wongkaka 於 11-10-21 19:04 發表
我不見了test schedule 可否email to [email protected]
Help help !!!!

uote]原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-21 13:57 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
未呀! 今天都未返, 昨日去 ...

今日我同SCARLETT一早起身由11點至5:30PM上堂, 之後我同佢仲去左圖書館惜書, 只有靠在街上和隨時地方(EG. 食飯, 坐車, 沖涼時), 叫她見情景作句子, 其餘的書內容冇溫過
唯有靠明天返完主日學和彌撒後, 午飯後才開始閉關加油!!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-22 23:20 發表
終於明白咩叫做天昏+地暗. 今日連下午o既上堂時間都攪錯哂. 同女女去到門口, 有個媽咪問我仲咩甘遲, 我話同阿女溫習, 阿女溫到發忟換衫換得好慢, 所以咪遲左d羅. 根住入到課室, 個Miss望一望錶. 我心 ...

好吖有一日family day 好開心呀!
我個女星期六學四堂
11-12am MJ & hiptop dance
12-1pm jazz dance
呢兩堂是連續冇休息,係佢的至愛及係佢要求MJ, 同我講絕對應付到
2-3pm 數學, 佢話it is so easy
3:45-5:15 phonic 係佢在暑假前話我知,佢覺得英文唔叻,我安排給她,課程好活動用比賽形式,所以佢好開心
星期日是安息日,所以返主日學和彌撒,之後與Scarlett 輕鬆一下

uote]原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-23 15:19 發表
我終於決定cut左星期日既課程, 想比返d時間兩個女同公公婆婆飲茶. 尊敬長輩都係教育的其中一環. 呢個月轉左返星期日課程巳經冇同老人家飲過茶. 公公婆婆都好掛住佢地. 我老公都話星期一至日冇停過, 可唔可以比返d空 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題