用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 精英班派 Band-3,代表左乜野事實
樓主: happyvalley
go

精英班派 Band-3,代表左乜野事實 [複製鏈接]

醒目開學勳章

邊間學校????

回覆 2# 瑩瑩老豆 的文章

我都不明.請樓主賜教.???????????
          (呢 d 就係死記方式的後果,係可以短時間內學到大量的知識,不過是硬野,即是 2 + 2 + 2  = 6,活學就是 2^3 = 16,單是初中都多出 2.6 倍。所以上到中學,活學會超越死記。)

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-9-23 22:59 發表
2^3 = 16 ?

寫錯,係 2^2 =(4),跟住係 (4)^2=16。

醒目開學勳章

原帖由 98730 於 11-9-24 21:24 發表
我都不明.請樓主賜教.???????????
          (呢 d 就係死記方式的後果,係可以短時間內學到大量的知識,不過是硬野,即是 2 + 2 + 2  = 6,活學就是 2^3 = 16,單是初中都多出 2.6 倍。所以上到中學,活學會超越死記。) ...

條數只係用數字代表增長率,亦解釋點解上到中學,會有 d 學生跑左出來,因為死記句子,用完一句,要學第二句就必需再死記,活記就會把前一句結合第二句,然後二句運用成第三句或第四句…

數學則思考代替記憶,唔洗講咁多,妳買本『600 個思考遊戲』書就明,記東西從重點記,寫從重點起筆,一點點推論下去。

如果死記憶,只會思考過見過的東西,對新事物就想不通,稱『書 die 子』。

回覆 1# happyvalley 的文章

謝謝樓主賜教
        我從不擔心我兒數學成績.亦沒有一星期補習7天.(因他小1至小6數學成績都是90分以上).現升上英文中學.數學亦是精英班的一份子.我已心滿意足了.
引用: happyvalley 的文章
     ( 數學則思考代替記憶,唔洗講咁多,妳買本『600 個思考遊戲』書就明,記東西從重點記,寫從重點起筆,一點點推論下去。

如果死記憶,只會思考過見過的東西,對新事物就想不通,稱『書 die 子』。)
(思考遊戲)不一定在書本才有.日常生活也有很多可啟發思考的.(我會留番買書錢.同仔仔去HAPPY.增進親子感情)
       『書 die 子』
若要我兒一星期補足7天.真是佢唔(die)我(die)

原因咪就係果位同學渣同唔好彩囉!咁又點丫?

原帖由 happyvalley 於 11-9-19 23:37 發表
三班其中頭班是精英班,過去是本區名校,現在精英考Band-3,個啊媽痛罵『垃圾』學校,話星期一到星期五都要補習,六日都補,讀左六年,年年精英班,點解… ...
‹ 上一主題|下一主題