用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請中文小學porfolio應該用中文定英文寫呀? ...
go

申請中文小學porfolio應該用中文定英文寫呀? [複製鏈接]

如題, 謝謝!
   0    0    0    0

我用中文.
我只考慮dbs用英文, 因他是英文小學, 但最後佢地話只交2張紙, 所以慳番, 都係用了中文

中文

我個人應為寫portfolio是可以中英文並用。

以我往年經驗,妳可以在頭一段用中文描述妳對囝囝既感覺(感性版既性格分析)及妳對教囝的理想/期望,然後第二段又可以用中文來表達妳既有的教囝理念"非常"配合貴校的辦學宗旨,並說明家校合作既重要性。(我覺得用中文寫係用詞上是會比較感性同細緻,較容易吸引讀者。)

其它例如"Parent Commitments", Strengths and weaknesses of your kid", "Summary of Certificate holding", "Describing attached photos and home work copies"...  是可以用英文來寫,因為可以讓學校知道囝囝既父母有一定既教育水平,有能力在學業上教導囝囝,個人建議可以在這裏再一次提出家校合作既重要性,並期望與學校一齊在德育上同學業上去幫助囝囝成長。

(P.S. 我囝囝現就讀於中文小學)

請問 用 電腦 打 還是 手寫 好 ???

我自己係中文小學用中文,英文小學用英文,同埋全部用電腦打,因為自問手字唔係靚,唔想辛苦自己又辛苦人睇
‹ 上一主題|下一主題