用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南
go

聖道迦南 [複製鏈接]

聖道迦南 書院是band 幾學校,校風好嗎 ?
   0    0    0    1

回覆 1# abc.fion 的文章

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

回覆 1# Yanamami 的文章

但冇此校排名

33基督教中國佈道會聖道迦南書院
官塘3C男女基督教3.00 ------

回復 2# abc.fion 的帖子

睇直資果張worksheet喎.....

請問這校的校風好嗎?  
:-D :wave:

我都想知, 有冇人住附近可以報料?

原帖由 heihonmum 於 11-9-20 21:48 發表
我都想知, 有冇人住附近可以報料?

我住附近, 成日見學生出入.  老實講, 我見佢地外表唔太差, 當然, 比起隔離間就明顯冇咁整齊, 但都可以講係可接受既.
我自己就上年係簡介會接觸過d老師, 係好nice.  但我亦聽見有人講依間學校既學生係對面商場行為不太儉點. (不過我只係聽, 未見過).  好像佢地最近換了校長, 好似作風嚴緊左.
建議你再搵多d料, 或者放學時間去學校附近行下, 自己感受下.

I will apply this school too..

聽聞呢間學校越做越好, 比較差既學生已經是高年級。而家眼見低年班既學生, 都幾乖, 唔錯。

好似上年已經唔是點收BAND 3生。

總之, 中學呢家野, 自己用成績對號入座啦。

當我的親朋知道我想apply 依間學校,個個都唔支持話差喎,仲話想讀依間的話唔駛咁快in等統一派位後,如果派到間差的學校先申請都唔遲,因為依間學校唔得都應該無乜人會考,要入的話實得
個個都話依間學校唔好,令我都唔知點算好 。my son 成績唔好,唔揀依間仲可以揀邊間:(

呢間學校真是唔算差喎, 當然BAND 1生一定唔會選佢啦。

如果你是BAND 2中-尾, 已經唔錯, 起碼是英中, 你響出面派BAND 2中中, 要分班試考得好先入到英文班。

上年已經有朋友BAND 3成績考, 是唔收囉。

咁你看返自己咩成績, 先對號入座啦。反正你們還有兩次呈分試未考。

今年聖道迦南校長講左, 戰況是每in4個只收1個且要有一定的英文底子, 今年好多band 2頭都考唔到.

今年我會幫仔仔報幾間直資,邊間收就讀邊間因當英中啦。如果全部不收,就大抽獎囉,由天安排命運。

從學術成績上資料不詳,但眼見學生外表、言行絕對接受!相信在增值中,不像多年前的模樣!希望可以幫到你?

回復 4# hugub 的帖子

why i cant find this list ?
would you mind to give me the link of it:loveliness:

原帖由 janfeb 於 11-9-28 00:11 發表
從學術成績上資料不詳,但眼見學生外表、言行絕對接受!相信在增值中,不像多年前的模樣!希望可以幫到你?

原帖由 hinhin-mother 於 11-9-27 23:13 發表
今年我會幫仔仔報幾間直資,邊間收就讀邊間因當英中啦。如果全部不收,就大抽獎囉,由天安排命運。

which直資 school will you apply?

My son is B2. I'll apply this school too.

我的囝囝2009年以BAND2成績考入此校,今年讀F.2。揀此校原因是聽聞此校是一間教小朋友做人的學校,並不是只顧成績。網上的負面評語令我擔心揀錯校,當年學校換了新校長。如今我沒有後悔揀了此校,因為校長和老師都好關心學生(是囝囝的感受),在課堂上做得好,老師即時口頭讚賞。默書零蛋,老師又會訓話叫囝囝反省自己有沒有盡力去讀。校風不錯。我覺得學校正努力營造讀書氣氛。
‹ 上一主題|下一主題