用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
樓主: natabie
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

回覆 35# janettsui 的文章

我已經收咗信,交晒學費啦!11月1日開始返N班pm

妳囡囡幾號出世,我囡囡11月頭出世,學校本來都要我囡12月先返。

不過我"哎"學校比佢11月返咋!本來都話唔得,後來又寄信比我話11月可返啊!

SHCK係聖心啊!

聖心會12月交表

回覆 41# celinelui 的文章

我囡囡係11月中出世, 咁應該係12月先入學, 同你囡囡做同學仔

哦, SHCK原來係聖心, 12月交表, 知唔知幾時in呀?

除左尼2間一條龍女校, 仲會唔會報其他?

回覆 42# janettsui 的文章

係啊!我囡同妳囡做同學仔啊!^^

聖心會1月初in啊!

Pls check pm!

原帖由 dolphinmama 於 11-9-21 10:49 發表
仔仔個班,34人,得3個係9-10月的,7-8月都係得4個,其餘全部係超B大&大B,所以話,細B的競爭真係好大!

如果唔介意做超大B,今件先試一次,出年再戰一次囉,我仔仔上PHONICS都有個係咁樣做的同學仔,今年做超大B讀多年K1! ...

請問你仔仔讀邊間幼稚園呢?

我就不太想因為考幼稚園,等多1年做超大B,因為我覺得其實小朋友上到1,2年級,大細B分別已不明顯,甚至消失了,細B會追到上去,不想因為入間名幼稚園而等多年,如果真係因為我B女係細B唔收,我都會比佢讀方方的K1,不會REPEAT多年

不過都謝謝你的意見!

原帖由 celinelui 於 11-9-21 15:04 發表
你好natibie,
SHCK=嘉諾撒聖心幼稚園 ^^

OIC, THANK YOU! Add oil, HK side mum!

原帖由 natabie 於 11-9-21 23:30 發表

請問你仔仔讀邊間幼稚園呢?

我就不太想因為考幼稚園,等多1年做超大B,因為我覺得其實小朋友上到1,2年級,大細B分別已不明顯,甚至消失了,細B會追到上去,不想因為入間名幼稚園而等多年,如果真係因為我B女係細B唔收,我 ...

natabie,
請問你囡囡會係方方讀pn? 如果係, 咁同我囡囡就係同學仔la

你地係方方返邊一間呀?

原帖由 baronng 於 11-9-22 11:16 發表
你地係方方返邊一間呀?

囡囡會返對衡道方方

原帖由 hobby 於 11-9-22 12:04 發表

囡囡會返對衡道方方

我囡囡係讀荃灣愉景方方,太細個都想佢近屋企返學。
之前想漁翁摸網報多幾間九龍K1,但而家諗深一層,如果唔係真係好心儀的,都未必值得去,都係收細D範圍,TARGET係ST CATHERINE'S, 聖羅撒,協恩,唔得就係方方讀返K1

原帖由 natabie 於 11-9-22 19:03 發表

之前想漁翁摸網報多幾間九龍K1,但而家諗深一層,如果唔係真係好心儀的,都未必值得去,都係收細D範圍,TARGET係ST CATHERINE'S, 聖羅撒,協恩,唔得就係方方讀返K1 ...

我之前一直打算咩都報左先, 但到真係要報喇, 諗真D, 如果佢收但都唔會去讀既, 就無謂浪費時間心機精神, 家陣係減下一間減下又一間

我地有N係手既, 係可以報得精D. 但如果冇讀N, 反而就要報多D, 買個保險呀~

原帖由 natabie 於 11-9-22 19:03 發表

之前想漁翁摸網報多幾間九龍K1,但而家諗深一層,如果唔係真係好心儀的,都未必值得去,都係收細D範圍,TARGET係ST CATHERINE'S, 聖羅撒,協恩,唔得就係方方讀返K1 ...

呢幾間都好難入呀, 我可能只會報協恩, 多個經驗, 因為得囡囡一個入去in, 睇吓佢到時會唔會太喊, 但如果有心儀學校收咗, 就未必報名lu, 因為一共會報差唔多10間, 我哋同囡囡都好辛苦呢

請問你地小朋友而家識D咩?? 1-10/COLORS/A-Z?? 其實IN K1 D題目係咪難過PN好多???

回復 52# wishwong 的帖子

只係"念口黃"咁數, 1-30 in both chinese & english, 識得唱ABC song 但我估佢唔識啲字點讀, colours 都係識幾隻, 但見到陌生人, 囡囡未必肯講;

不過我覺得最緊要係interview 肯同人打招乎, 唔怕人, 有禮貌; 咁如果講到自己個名, 男/女, 幾多歲 就更加好;
而我相信interview時父母同小朋友之間的interaction 都好緊要, e.g. 當小朋友唔答, 答錯, 父母點encourage / 引導小朋友, 父母跟老師的對答等;
或者我個係細囡, 我冇報到啲主要考小朋友又或者係好深的學校, 而我會想讀一啲學校跟家長多啲溝通的, 有愛心的學校

原帖由 hobby 於 11-9-22 12:04 發表

囡囡會返對衡道方方

AM 定 PM?

Thanks!

原帖由 baronng 於 11-9-23 12:00 發表

AM 定 PM?

Thanks!

will be whole day internatioanl class ne:)

回復 52# wishwong 的帖子

我囝囝識英文A-Z大細楷、1-10、shapes、colours,宜家學phonics.但其他唔係好識表達同廣東話

原帖由 janettsui 於 11-9-23 08:01 發表

我之前一直打算咩都報左先, 但到真係要報喇, 諗真D, 如果佢收但都唔會去讀既, 就無謂浪費時間心機精神, 家陣係減下一間減下又一間

我地有N係手既, 係可以報得精D. 但如果冇讀N, 反而就要報多D, 買個保險呀~ ...

我都係咁諗,所以都唔想報咁多學校..
報校過程真的很累...
去了我大女已經歷一次...今年又要由頭黎過...

原來都有其他媽咪有同樣的煩惱. 我囝囝都係09細b. 重要係12月的超細b. 報左n班要12年2月先返學. 但現在已經頭痛緊報k1. 我住係藍田區都唔知報邊間好. 有間好似唔錯的k1. 但盛傳要早2天去派隊. 重要派籌係派完即止, 好誇張.

大家好嗎,我仔都係細b09/10,來緊係太子道個間方方插n1. 我心儀左六間k1.正在報名ing. 我仔好細粒,依家都係講單字 .所以我完全心淡.面試下當攞經驗.

‹ 上一主題|下一主題