用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校小一  17人爭一學額
樓主: thomasha
go

名校小一  17人爭一學額

特異功能

原帖由 Gerard 於 11-9-15 21:14 發表

WA, 我真係好buy你ar, 你直情中晒point 我pm了你, 留意 ^u^

我唔報係清楚收生標準, 不是 1/17的問題, 例如St. Paul Co-ed其實只有42個位比同學校無關的人, 我同學校無關係; 沒有相同宗教(不過簡介會好似話 ...

特異功能… 哈哈,早前兩歲已經識得二千個字嗰個女仔一定間間都收。 :)

原帖由 SCKnight 於 11-9-15 19:57 發表

咁都要睇下家長同小朋友喜唔喜歡間學校。唔喜歡去考既浪費時間亦令小朋友無故頻撲。有能力,並不等如一定要試。況且而家有好多算擇,各色其式,咁亦証明香港家長,亦非人云亦云,都會根據自己情況算擇。 ...

無錯

點解男拔就一定要扑到去申請?
我自己都對呢類學校麻麻地,
朋友E生女讀一間私校, 全校考第一.
佢都話, 考中學唔會考女拔萃, 因為唔鍾意小女拔D女仔..
(佢後尾自己考到st paul co-ed)
話"某些"名校學生無一定的"格", 我唔係好信.

原帖由 sarahlmf 於 11-9-15 19:00 發表
我又唔係咁睇,考唔一定考到,但唔考就肯定無,而且點解大家認定自己的小朋友不可能是17個中最好的一個呢

我都同意你講法!!
怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

回覆 22# littlefaith 的文章

妳指"虎媽"?

我認為男拔,co-edu, 英華等任何學校都應該報考,不要預先放棄. 唔需要太多顧慮. 等撞期面試時再考慮都未遲. 況且還可以要求改時間.

除了我們選校, 學校亦在選我們. 孩子大部份都有樣睇. 是否學校杯茶, 老師們會很快認出來.

[所以不要以為名校都唔收既話, 超級名校就一定唔收.]

原帖由 青青河邊草 於 15-9-2011 23:32 發表

無錯

點解男拔就一定要扑到去申請?
我自己都對呢類學校麻麻地,
朋友E生女讀一間私校, 全校考第一.
佢都話, 考中學唔會考女拔萃, 因為唔鍾意小女拔D女仔..
(佢後尾自己考到st paul co-ed)
話"某些"名校學生無一定 ...

英華申請人比男拔更多? ...

並不奇怪,因為學費同DB, SPCC比,始終平一截,所以多d人負擔得起. 考TSL的人更多,同經濟原因都有直接關係....

絕對同意, SPCC 除左學費, 長遠仲要好多其它support, 好多因素不純是小朋友本身的資質, 而是家庭的資源負擔問題, 所以我都冇報.  反而TSL, YW 會睇小朋友本身多些, 所以真係多人會試的.

原帖由 share123 於 11-9-16 12:03 發表

並不奇怪,因為學費同DB, SPCC比,始終平一截,所以多d人負擔得起. 考TSL的人更多,同經濟原因都有直接關係....

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 share123 於 11-9-16 12:03 發表

agree~~
恐龍家

學校的需求, 自己小朋友的能力與資質, 做家長的真很難作平衡, 因5歲人仔, 家長會是高估或低估自己小朋友的所有, 大家也很難說, 小朋友在學習生涯過程亦未必開心, 頭都痕!

都仲要睇埋家庭有幾多support.

原帖由 米米噢 於 11-9-16 12:28 發表
學校的需求, 自己小朋友的能力與資質, 做家長的真很難作平衡, 因5歲人仔, 家長會是高估或低估自己小朋友的所有, 大家也很難說, 小朋友在學習生涯過程亦未必開心, 頭都痕! ...

我個人覺得應該幫小朋友報多一些不同種類和不同能力要求(different grading)的學校,因為:
1) 當妳/你訓練同教育自己小朋友的時候,未必清楚了解
小朋友的能力與資質到什麼級別,妳/你覺得自已的小朋友很叻,其實可能只是到達部份(非頂級)學校的要求,為保險計,報多些不同級別的學校是好的。(也可作面試的訓練)
2)而報一些不同種類學校的時候,(例如國際學校, 傳统學校或活動教學等) 妳/你可以給子女多些選擇及認識。

學費貴唔係問題, 有Remission麻. 但係其他費用就間間都差不多la. 豐檢由人.

原帖由 share123 於 16-9-2011 12:03 發表

Agreed.  Not sure why parents do not take this into consideration when they compare schools, if $$$ is one of the considerations.
原帖由 Master_Sam 於 11-9-16 14:44 發表
學費貴唔係問題, 有Remission麻. 但係其他費用就間間都差不多la. 豐檢由人.

Agree. 俾多d學校d老師見下總好過自己先蒒選.

原帖由 Joechengck 於 16-9-2011 14:09 發表
我個人覺得應該幫小朋友報多一些不同種類和不同能力要求(different grading)的學校,因為:
小朋友的能力與資質到什麼級別,妳/你覺得自已的小朋友很叻,其實可能只是到達 ...

I think we should strike a balance between trying different schools vs suitability perceived by parents.  My son is quite introverted; we only applied for 1 activity-based school and he did not get a place; we also applied for 2 very traditional schools and he was not accepted either; at the end we found that schools that have a mixture of both seemed to like him and gave him offers.  The lesson from this experience is that we should try a variety of schools, though it may be more fruitful to put more effort on schools which are likely to be suitable to the child.
原帖由 Joechengck 於 11-9-16 14:09 發表
小朋友的能力與資質到什麼級別,妳/你覺得自已的小朋友很叻,其實可能只是到達 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Master_Sam 於 11-9-16 14:44 發表

點會唔係問題?我就申請唔到喇!
好坦白講,如果我個仔兩間都收,我會揀YW,因為學校平好多
恐龍家

其實一個月的課外活動費都要预4、5千呅。