用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人覺得5分宗教分好唔公平?
樓主: cmarcus
go

有冇人覺得5分宗教分好唔公平? [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Ryan_baba 於 11-10-4 15:28 發表
宗教分係話比一d有同樣宗教理念嘅小朋友選擇小一上有優勢。但點解升中一時又冇呢?

如果小朋友係天主教,又入左間天主教小學,但中學卻派到一間佛教中學,唔通叫個小朋友改變信仰呀? ...

因為升中派位係跟成績 & interview 表現, 並唔係計分的.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 MonMumMum 於 11-10-3 21:30 發表
咦,到最后最好的教育制度是统一小一入学试,统一升中试,统一升高中试。。。。

最好 唔係掛

咁咪又要幾歲人仔開始操小一考試 咪玩啦

哈哈! 校友,哥姐,宗教,员工,地区及抽签都唔好. 统一抽签后扣门到时候又会对校长有意见, 什么只收有钱人, 校友等等....
到此引伸出最好最公平的是统一小一入学试, 再开办停了数十年的升中试, 学生压力? 谁管呢?
几年后可再加统一幼儿园入学试, 适合两岁小朋友应考.

原帖由 Ryan_baba 於 11-10-4 15:17 發表

又唔係喎!父母本身讀私校嘅話,小朋友就冇左父母分啦。

父母小學都係私校就冇計啦。但廿幾三十年前有咁多小學私挍嘅咩?

回復 97# To_Ma 的帖子

(父母畢業分起碼父母曾是用家)
N年前嘅用家好難說服我值十分。
我識有家長真係N年前媽咪讀私校,爸爸讀好一般嘅鄉村學校,報小一真係無依無靠。
另一位家長讀過St.Francis女校,大仔讀私校,細女揸廿分都入得番母校,咁都算係變種世襲制啦!計我話父母舊生最多值五分。

回復 105# MW9919 的帖子

父母舊生和首名是同一category,如得5分又二選一咪如同虛設。

其實計分位得好少,減去必收生剩番20%, 120人一級得24個位,辦學是有理念的,而留少少位比和自己理念相同(直接=宗教分,間接=父母分,因父母清楚並認同學校理念)我覺得可接受。弟妹必收生也可理解方便接送(個人認為或者教職員必收不是太必要)。私校兄姊或男校女校家長一早知規則,不能說不公平,只可說家長選擇放棄優勢。偽教徒不易做,要上一年道理班,如為5分在不認同宗教下也領洗 (兼要子女領洗),是個人價值觀取向,不能賴制度。而多5分通常有得抽,為這抽籤付出一年時間也值得尊敬。

回復 2# VANCARTIER 的帖子

最好最公平既方法就係咩分都取消晒, 每個分都月唔公平既解說, 我個人認為最難理解係家庭第一個子女有5分, 第一個適合A小學, 唔等如第二名第三名子女都適合A小學, 但又為了兄弟姐妹有分而勉強入A小學, 入其他小學又無第一名子女5分, SO 最好所有都取消晒, 全部不論獨生子, 有兄弟姐妹, 有宗教無宗教...全部去大抽奬, 咁就最公平, 怪只能怪自己唔好彩, 無得再懶人地有分, 我無分, 死都甘心LA!

回復 107# ITETmom 的帖子

**辦學是有理念的,而留少少位比和自己理念相同(直接=宗教分,間接=父母分,因父母清楚並認同學校理念)我覺得可接受。**
我梗係知辦學團體各有理念,我個post係講緊N年前父母畢業生呢個間接關係唔值十分咁貴重!都唔係講宗教個五分。
父母畢業幾廿年仲有幾認識同清楚學校理念呢?最近例子係St.Rose小學轉校長,佢地好多事情處理都唔同咗。

唉,咁男校只收男生,女校只收女生,又係唔係唔Fair呢?

原帖由 Joe8889 於 11-10-6 13:09 發表
唉,咁男校只收男生,女校只收女生,又係唔係唔Fair呢?
咪玩啦, 咁淨係細路先讀得小學咪仲唔公平?

只不過說說而已, 是一個EXTREME的說法.
太多人投訴唔公平.
每個做法都有人LIKE有人唔LIKE.
可能收自己小朋友就最公平

原帖由 Joe8889 於 11-10-6 23:15 發表
只不過說說而已, 是一個EXTREME的說法.
太多人投訴唔公平.
每個做法都有人LIKE有人唔LIKE.
可能收自己小朋友就最公平
其實大家心底明白,只要自己小朋友一報心儀學校就必收入硬嘅,仲邊有人投訴又話不公平又話世襲咁?

到話全民唔計分所有地區任抽,咪又係谷曬去十間八間熱門?僧多位又有限,咪又有人話不公?

所以我唔打算大抽獎啦

原帖由 MW9919 於 11-10-5 23:17 發表
**辦學是有理念的,而留少少位比和自己理念相同(直接=宗教分,間接=父母分,因父母清楚並認同學校理念)我覺得可接受。**
我梗係知辦學團體各有理念,我個post係講緊N年前父母畢業生呢個間接關係唔值十分咁貴重!都唔係講宗 ...
計分原則就是在於同所選學校關係有幾密切,即使是n年前,父母小學畢業證書印有什麼學校名字卻絕對比外人強。

大家都是成人, 不應天真到認為只有一個一刀切, 人人都用相同方法去競爭才是最公平。
討論了這麼久, 在這兒的家長都統一不出一個人人都覺得公平的方法, 如擴大範圍至全港家長, 相信要找一個一刀切的方法更不容易。
個人認為現行制度已平衡各方的利益, 而制度是透明的, 每個想了解的人都可知道, 並按制度選擇自己想入的學校和用的方法。
有關係沒關係的學生都有約各一半的學額。家長如有心儀和非入不可的學校, 就要預早為子女籌謀, 包括裝備子女(叩門), 入教(計分), 搬屋(抽籤)。怎樣都不能甚麼都不作而單靠運氣才算是公平吧。
作為成年人不打算為子女付出, 而要求靠運氣絕不是正確的態度, 相信大家都不想子女都希望凡事靠運氣而不努力吧。

回復 1# yinglongma 的帖子

Totally agreed.

回復 2# yinglongma 的帖子

絕對認同!!!!

‹ 上一主題|下一主題