用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人覺得5分宗教分好唔公平?
樓主: cmarcus
go

有冇人覺得5分宗教分好唔公平? [複製鏈接]

其實第二胎或第三胎已經可以做必收生, 除非是不同的單一性別學校。但選單一性別學校也是父母的選擇啊。自己放棄做必收生, 倒轉說第二或三胎少了分, 如何說得過去呢? 這必收生佔三成啊。

舊生分大部份人都有, 只是想選別人的學校罷了。

至於宗教分我是基督教徒, 但聖公會(基督教)都不能計, 我都覺得可接受, 因為真的有點分別。

而計分的只佔兩成。

其實公平如何定呢? 不理所有條件單憑運氣抽獎又公平嗎?

還是人人經由考試入較為公平?

"其實公平如何定呢? 不理所有條件單憑運氣抽獎又公平嗎?

還是人人經由考試入較為公平?"

講得對,其實最公平係人人考試入,或人人抽簽入,咁大家又讚成嗎?

我反而覺得宗教分在所有計分條件中最公平. 要知點解,就真係要睇百多年前創校原因及其使命, 除RTHK的'香港歷史系列', 明報出版社都有"香港簡史" (not 100% sure the book's name)介紹教會學校對香港教育的影響和供獻

其實大部份家長有舊生分。

我覺得e個遊戲規則好 out, 好唔公平。
我既 case 係 -
舊生分~冇:以前讀女校,生兩個都係仔。
兄弟分~冇:亞哥讀私校,學費越來越貴,加上細佬性格唔同,相信亦唔適合。
宗教分~冇:細仔歲幾兩歲時,身邊全部朋友都為5分而入教會,唯獨是我,過唔倒自己而拒絕。

個人認為其實每個人,每個小朋友都是獨立的,為甚麼要有兄弟分?父母分?
香港本來就是宗教自由,這個規則卻令部份人抹殺了這種自由;並非真心信主,卻可獲得5分獎勵?

"....香港本來就是宗教自由,這個規則卻令部份人抹殺了這種自由;並非真心信主,卻可獲得5分獎勵?"

雖然我既case同你差不多,但我不同意有人犯規就話這規則有問題, 非真心信主而獲這5分是該家長誠信有問題,而唔關宗教自由及宗教分問題.

原帖由 KK07 於 11-9-30 11:10 發表
"....香港本來就是宗教自由,這個規則卻令部份人抹殺了這種自由;並非真心信主,卻可獲得5分獎勵?"

雖然我既case同你差不多,但我不同意有人犯規就話這規則有問題, 非真心信主而獲這5分是該家長誠信有問題,而唔關宗教自由及 ...

Agreed. We should condemned who bent the rule and not the rule itself.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

"個人認為其實每個人,每個小朋友都是獨立的,為甚麼要有兄弟分?父母分?
香港本來就是宗教自由,這個規則卻令部份人抹殺了這種自由;並非真心信主,卻可獲得5分獎勵?"

非常同意, 好似去音小, 明知學校宗教氣氛很濃, 我亦同面試的老帥說我們覺得應由小朋友大些自已決定入咩教, 而不是由我們大人去為他們選, 此才是尊重宗教本身, 不為利益而選.

原帖由 4589 於 11-9-30 10:55 發表
舊生分~冇:以前讀女校,生兩個都係仔。

你c6都有舊生分

回復 48# qqbabe 的帖子

原帖由 KK07 於 11-9-30 11:10 發表

雖然我既case同你差不多,但我不同意有人犯規就話這規則有問題, 非真心信主而獲這5分是該家長誠信有問題,而唔關宗教自由及 ...

家長誠信有問題 , 仍可獲 5 分 ? 那些家長又是不是自願去教會 ? 是不是是時候應檢討吓這個遊戲規則問題何在 ?

原帖由 qqbabe 於 11-9-30 15:38 發表

你c6都有舊生分

冇啦 ! 清拆咗啦 !

我覺得宗教分冇問題. 人家辦學團體是有宗教背景,收D有相同背景的人,有問題咩? 他們的教學目的是令人相信自己的宗教/培養自己宗教的人,有問題嗎? 如果你不喜歡相關宗教,大可不選.
有人因為5分領洗,這是相關家長的人格問題.並唔完全係制度的問題. 如果你不喜歡相關制度.你是有自由選冇宗教背景的學校.

人在做,天在看。

魅力公主 醒目開學勳章

父母果舊生分, 都要間學校仲係度+上讀得過, 你先會幫你仔女揀卦???
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

[quote]原帖由 Joe8889 於 11-9-30 19:17 發表
我覺得宗教分冇問題. 人家辦學團體是有宗教背景,收D有相同背景的人,有問題咩? 他們的教學目的是令人相信自己的宗教/培養自己宗教的人,有問題嗎? 如果你不喜歡相關宗教,大可不選.

我覺得,用 5 分來令人相信自己的宗教......是一個問題

原帖由 4589 於 11-9-30 20:55 發表
[quote]原帖由 Joe8889 於 11-9-30 19:17 發表
我覺得宗教分冇問題. 人家辦學團體是有宗教背景,收D有相同背景的人,有問題咩? 他們的教學目的是令人相信自己的 ...

I think you still can't get the point.
想問你有冇宗教信仰?宗教是不能坐著使人相信的, 要通過接觸/活動的, 辦學是其中一種方法. 儒/道/佛/天主/基督教都是這樣. 你去喇小睇下人校訓是什麼? 講明了啦.
又或者你講給我知宗教團體辦學的目的應該是什麼? 呵呵!
如果你真的覺得人家的教學目的不對,咁你是否不再申請相關學校.好學校多的是,如果你唔認同人家,咁就不要申請了.  如果你覺得人家不對但你還申請,說明了什麼呢?
講你知, LSC上堂前要唸經的,你不屑的可以不入.

或者你叫政府立法不准宗教團體辦學.

制度唔完善,一定有人着數,有人蝕底。
與其自怨自艾,不如積極面對。
‹ 上一主題|下一主題