用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 1B班同學交流區
樓主: crystalwsm
go

1B班同學交流區 [複製鏈接]

我都不知道中作評估是什麼。至今為止,好像中文比較多功課和評估。第一次做的閱讀理解有點難,19/9 中文小測,不知怎樣温習才好。

原帖由 Amaze 於 11-9-15 17:19 發表
練習 = 毛筆練習,同學們已在堂上用鉛筆在宣紙上起了字頭。
另外,在中文課大綱上,21/9 有中作評估,有沒有人知考什麼?

我都係,總覺得不應該參加這麼多課外活動,經常於心不安。

原帖由 crystalwsm 於 11-9-17 00:18 發表
連埋之後嘅合唱團練習,每星期一共有3日要留校,好驚做唔切功課!!

原帖由 sharon2005 於 11-9-21 09:24 發表
Oral書及英文reader都未派,另想問每星期的小証書在手冊填完後要點做?

我填完交給阿女,夾在手冊內,每日原封不動帶回家,她說要keep 住。我想是想儲夠數才交給老師。

昨日讀含英咀華時,我覺得老師有教,但阿女仍有些發音不準。她說讀五次就可以,不知是真是假,但家課日誌寫"背",應該要背的。下面有一行"家長/學生/老師簽名",是否每人都要簽呢?識背才簽?

原帖由 sharon2005 於 11-9-22 12:42 發表
junemum & huenhuenmum

Thx.

另尋日要背的『含英咀華』(一),在上堂時不知有無教讀音同意思,因阿囝完全好似未讀過d字,定係阿囝上堂時聽唔明老師教咩?

到目前為止,感覺抄寫的功課不是太多,但好多功課(如LT / 數工等)都要考學生 ...

我最擔心係數學。

原帖由 crystalwsm 於 11-9-23 00:19 發表
係呀,英文科功課都幾深,好驚追唔上!

國慶工作紙和公民教育工作紙是否同一份? 我們只有國慶工作紙。

回復 78# crystalwsm 的帖子

Thanks crystalwsm.

回復 85# crystalwsm 的帖子

昨晚做功課花了兩小時, 再做埋MySmartABC, 已經九時四十分。親子遊戲十分鐘便要上床,沒有睡前閱讀了。時間不夠用。

回復 87# sharon2005 的帖子

我都未搞清楚點計分,有時間再研究一下。中文網上功課未有資料,應該好快有啦。

回復 91# Baby Hei 的帖子

應該是"閱讀奬勵計劃記錄冊",上星期已派。

回復 126# huenhuenma 的帖子

The family has job
‹ 上一主題|下一主題