用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 1B班同學交流區
樓主: crystalwsm
go

1B班同學交流區 [複製鏈接]

大家可到學校網站,登入通告的版面,下面有2011年度書法影片,click入一年級看看.

原帖由 crystalwsm 於 11-9-15 17:06 發表
我尋日睇手冊都覺得睇唔明,今日終於更正番係下星期三Day B,但係手冊寫要交練習,想請問要做乜嘢練習?

Oral書及英文reader都未派,另想問每星期的小証書在手冊填完後要點做?

原帖由 Amaze 於 11-9-21 09:12 發表
Oral書應該沒有,反而我想問,較早前訂的英文reader派了未?

junemum & huenhuenmum

Thx.

另尋日要背的『含英咀華』(一),在上堂時不知有無教讀音同意思,因阿囝完全好似未讀過d字,定係阿囝上堂時聽唔明老師教咩?

到目前為止,感覺抄寫的功課不是太多,但好多功課(如LT / 數工等)都要考學生思維,感覺不錯。

原帖由 huenhuenma 於 11-9-21 21:23 發表
阿女話小證書由自己保存,之後才交給老師,佢自己就用個袋仔袋住!

請問大家昨天的科研功課是做什麼?是找圖片嗎?

原帖由 huenhuenma 於 11-9-28 10:28 發表
阿女昨晚話星期二小測中文。
今個星期四數學小測!

請問大家可否將今天的德工(一)e-mail給我,因無派比阿囝,而佢又不敢同老師說,比他激死!

謝謝大家幫忙!

[email protected]

原帖由 junemum 於 11-10-3 11:26 發表
Thanks crystalwsm.

Thanks a lot.

GS TBWS是書p.28頁之後,阿囝話老師要cut出來交

原帖由 Baby Hei 於 11-10-3 21:42 發表
GS TBWS是什麼?阿仔話唔知,謝謝!

是呀,尤其是用 1 0 2 4組成幾多個細於50的雙數,要花好多時間解比阿囝聽,另外MySmartABC其實是點計分,因我們的分數同排名榜上的分是不一樣的,而中文的網上學習是10月開始,大家是否仍未有資料?

原帖由 junemum 於 11-10-4 13:16 發表
昨晚做功課花了兩小時, 再做埋MySmartABC, 已經九時四十分。親子遊戲十分鐘便要上床,沒有睡前閱讀了。時間不夠用。

是登入http://www.mysmartabc.com/nss/login/裏做,在9月23日老師已派了login及密碼,是印在1張黃色的MySmartABC使用簡介上,你試找一找!

原帖由 JLL 於 11-10-4 15:21 發表
請問怎樣入MySmart ABC裏做工課呢?是否有密碼?
‹ 上一主題|下一主題