用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 ...
go

校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 [複製鏈接]

想問小六老師會否為學生分析如何選校。

我最近聽到親戚好怒氣, 話學校唔講名次, 又無好好同家長分析, 只叫Brand one (包括1尾) 小六生試張祝珊名校。

我心想, 入到張祝珊就佢學校出位, 入唔到就你自己事。

今天, 聽到另一位家長講佢小學好好, 教家長借地址跨區, 又講晒名次, 又講前面可能有其他前名次學生選咗, 又講咩學校有幾多個 quota, 又講 X 中學拒收 Y 小學學生, 總之, 就做晒形勢分析。

有無家長可以分享下。謝謝。
   0    0    0    0

回覆 1# chumamma 的文章

回復 1# chumamma 的帖子

我小朋友在去年九月起到今年填統一派位表時也有同樣的困惑,班主任只建議一間b2中學學校,幸虧有 khmama 的中學排位資料。

我按 khmama 的資料,加上自已以小朋友 的 banding 估算墳交表格後,才接到班主任電話,問要不要修改重填,幸好小朋友獲派原校中學。

我想這網站很有用,想知心儀中學校風、資料,會有熱心家長給妳意見。

Good Luck!

Pls send me the secondary school banding.  Many THX!

原帖由 BearBearD 於 11-9-13 08:29 發表
我小朋友在去年九月起到今年填統一派位表時也有同樣的困惑,班主任只建議一間b2中學學校,幸虧有 khmama 的中學排位資料。

我按 khmama 的資料,加上自已以小朋友 的 banding 估算墳交表格後,才接到班主任電話,問要不要修改 ...

回覆 4# worldpeace 的文章

Web loacation:

教育王國 » 升中派位 » 2010全港中學排位

下載LINK <2011/08/29>
http://www.sendspace.com/file/jr9ifr

by   khmama.

Good Luck!

我個仔小學到12月才有家長會,打電話去問班主任按P5成績看,小兒是band幾,老師話唔會睇1次呈分估band幾,話怕估錯,所以我都係咩都唔知!唉!好煩呀!

回復 3# BearBearD 的帖子

我同你一樣呀!

我都係按 khmama 的資料,加上自已小朋友 的 banding 估算,再加上BK家長的資料來選校.

原帖由 chumamma 於 11-9-13 01:24 發表

我最近聽到親戚好怒氣, 話學校唔講名次, 又無好好同家長分析, 只叫Brand one (包括1尾) 小六生試張祝珊名校。

今天,  ...

你意思係無講全級ranking,但有同家長交代左係band1成績???
好多學校未必會咁詳細o架,如我女間小學,佢有喺完晒3個呈分試之後,將總成績編左全級ranking,但亦無直接講咩banding! 其一學校無100%肯定,其二靠家長自己估,呢種情況最擔心當然係band1尾/band2頭 !
所以最實際睇番自己小朋友成績(無名次就睇平均分),比較吓對上兩屆本校派位情況,咁會實際D~~
若要勞氣學校,我自己交左份模擬志願表,老師只同阿女講,因為我地轉左校網(由九龍城轉左SSP),幫唔到,無意見!! 咁我都係自己攪掂,,,
若果你個朋友個case,只少個家長頭腦清晰,早早知唔可以單靠學校咪好囉! 喺BK呢度都有好多熱人心幫到手!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

上年小朋友學校將面談放在晚上,就家長放工後去。除了有其它主講題目,剩下只有一個半小時,雖然有三位老師,但時間的確不夠。其實可以平時返去找老師或打個電話比佢,再詳細問清楚,係輕鬆的環境下,應該更易有所得著。

再者,班名次或級名次對報自行收生真係好重要,沒理由老師唔講。由其是屬於band 1的同學一定要問清楚。

醒目開學勳章

原帖由 chumamma 於 11-9-13 01:24 發表

今天,  ...  

又講 X 中學拒收 Y 小學學生......
我好想知,可pm話我知。

簽名被屏蔽

回復 8# cameo 的帖子

簽名被屏蔽

有些小學為求做靚個升中網址, 真係咩到肯做。
恕不公開, 我亦相信不止一間小學係咁做。

原帖由 天瑜 於 11-9-13 22:49 發表
chumamma,

請問一下邊間小學會"教家長借地址跨區"?  

原帖由 chumamma 於 11-9-14 14:27 發表
有些小學為求做靚個升中網址, 真係咩到肯做。
恕不公開, 我亦相信不止一間小學係咁做。

雖然唔知係邊間學校,但個家長自己知唔知係犯法o架??咁誤導家長,佢重覺得間學校好好??唉~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

呢間小學, 連小一自行收生階段都有造假之嫌, 在小一同分的一組選優秀出來, 當然他們會預先做好準備功夫, 用不同方法, 一早知道邊個係fit 馬, 呢間小學真係好高招, 不過, 我真係估唔到佢連小六升中都咁有高招, 真不愧為地區名校。

如果比我在網上踢爆, 會好大件事, 所以我唔可以將名公開, sorry ~~~~

原帖由 天瑜 於 11-9-14 16:36 發表
chumamma,

我從來冇諗過,一間學校 / 辦學團體會教家長做這些事來幫孩子爭取多些名額入讀名校/英中。

我都估到你係唔會講,講左真好大件事!  

不過,"若要人不知,除非己莫為"。(可能會記者朋友想知來 ...

【一隻手掌拍唔响】, 家長又想咁做, 學校又想畢業生升讀出名中學, 老師講少少, 家長繼續問, ......... 雙方便講得越來越詳盡。

事先利益申報, 我唔係該校家長。

原帖由 cameo 於 11-9-14 15:08 發表

雖然唔知係邊間學校,但個家長自己知唔知係犯法o架??咁誤導家長,佢重覺得間學校好好??唉~

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題