用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2011-2012 小四家長入嚟傾吓
go

2011-2012 小四家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

今日放學番嚟,呀仔話老師唔俾帶改錯帶,錯咗劃條線就算——係咪真?
   2    0    0    0
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

喺咩,亞仔冇講喎,四年班可以用原芯筆嗎?

醒目開學勳章

原帖由 さかな 於 11-9-1 07:45 發表
喺咩,亞仔冇講喎,四年班可以用原芯筆嗎?

阿魚:

妳細仔讀邊一班?

阿哥入到中學嘅英文班,係細仔嘅好榜樣啊!

加油!Fighting !!
Best wish,

我個幪仔乜都無講, 我連琴日放10:00都係返到學校門口, d家長話我知咋!  
琴晚真係大製作, 睇同填通告都搞左成晚

回復 4# Derdad 的帖子

大家唔洗估估吓, 整理晒d問題, 9月10日親自問過明白啦!

四年班是唔畀用塗改液, 要用改錯帶。可以用鉛芯筆

醒目開學勳章

原帖由 SeeLong 於 11-9-2 21:59 發表
四年班是唔畀用塗改液, 要用改錯帶。可以用鉛芯筆

但係個仔話今年連改錯帶都唔俾用!
只可以用筆劃咗佢就算!  
Best wish,

回覆 6# Derdad 的文章

Hi Derdad
      我細仔讀4D 班呀,佢冇哥哥咁識諗,重好似幼稚園咁,多多指教.

醒目開學勳章

開學到依家,都仲日日有通告要簽,好煩…
都唔知點解,歌詠團、奧數、Prefect都俾個懞仔撞中,乒訓社又報咗,之後嘅圍棋和童軍,如果可以嘅話佢又話要報埋…

我叫佢响個日曆到同我圈一日係可以溫書嘅,佢攞住支筆,望完一輪個日曆後,跟住就話好眼訓,走咗入房…

家長會嗰日,我會問吓校長,今年係咪唔駛測驗同考試…
Best wish,

回覆 10# Derdad 的文章

小兒都是四年生,請多多指教!
Hi Derdad, 我見課外活動多在星期六,請問怎樣取捨?
另今星期六不是講座嗎?有老師出席?

回復 2# Derdad 的帖子

醒目開學勳章

原帖由 Tatama123 於 11-9-8 11:29 發表
Derdad,

甚麼是 Perfect ?

妳寫嘅嗰個字,應該係形容詞,字典解作"完美"。我寫嗰個係名詞,响香港解作"風紀" 或維持秩序嘅人。

其實有字典嘅話,唔難查呵!
Best wish,

醒目開學勳章

原帖由 wendyc 於 11-9-8 10:14 發表
小兒都是四年生,請多多指教!
Hi Derdad, 我見課外活動多在星期六,請問怎樣取捨?
另今星期六不是講座嗎?有老師出席?

呢啲只係部分專係俾高年班嘅付費ECA,仲有啲要俾錢同免費嘅會安排响星期二、五放學後上課,遲啲相信會再派通告!
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-9-7 23:50 發表
開學到依家,都仲日日有通告要簽,好煩…
都唔知點解,歌詠團、奧數、Prefect都俾個懞仔撞中,乒訓社又報咗,之後嘅圍棋和童軍,如果可以嘅話佢又話要報埋…

我叫佢响個日曆到同我圈一日係可以溫書嘅,佢攞住 ...

嘩!!! 你個細仔一定係又乖又叻先可以有咁多野比人選中.  我果個就真係懞仔+埋個懞媽, 一張通告都彈返尼2次, 救命!!
話時話, 我個仔都有小小失望, 因為今年歌詠團無入選.

回復 6# Derdad 的帖子

醒目開學勳章

原帖由 Tatama123 於 11-9-9 11:29 發表
Derdad,

小四有得選prefect ? 唔係要到六年級至有 ?

五、六年班都有得做,但四年班就唔清楚。
呀仔話聽朝早有個俾 Prefect 上嘅 Workshop,佢話要去喎?
Best wish,

回復 1# Derdad 的帖子

Derdad,
你仔仔有冇搞錯咗呀, the prefect workshop 應喺下星期六 19/9喎. 但又咁奇怪嘅四五六年級都有得選prefect? 理應四年級是最細級, 應由高form去睇佢哋先啱!

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-9-10 01:06 發表
Derdad,
你仔仔有冇搞錯咗呀, the prefect workshop 應喺下星期六 19/9喎. 但又咁奇怪嘅四五六年級都有得選prefect? 理應四年級是最細級, 應由高form去睇佢哋先啱! ...

哇!好在pooh 仔妳提醒,差啲就懞剩剩番咗學校!
妳個仔係咪都係Prefect?有冇收到通告?

其實我冇收過通告,都只係個懞仔話我聽佢有份,我都有啲懷疑…
Best wish,

回覆 19# Derdad 的文章

喺有通告要簽同意與否比仔仔做!張通告是講工作坊時間!
‹ 上一主題|下一主題