用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港產虎媽特訓,兩歲半女曉千個英文字
go

港產虎媽特訓,兩歲半女曉千個英文字 [複製鏈接]

我反而覺得個阿女咁細個,阿媽玩乜就玩乜啦,佢自己都唔知有乜選擇, 反而阿媽好push自己, 好有毅力和忍耐力. 不是所有父母都有這般能耐去訓練子女. 好野

外國有好多例子,不過人地係一文一語環境, 都好想知到佢小學開始, 在兩文三語環境下, 只顧英文會否影響中文學習.

你睇晒成篇野未, 主角虎媽唔係單教生字的, 佢係band3中學教英文, 見到d學生係點樣, 大家都明白啦.
港產虎媽特訓 B女方法
1〉幼兒三個月大開始認字,買教材、自製 Powerpoint及字卡等
2〉常作親子閱讀,培養閱讀習慣
3〉善用網上資源,例如 YouTube短片
4〉母親和菲傭跟女兒說英語,父親說廣東話
5〉不用糖果獎勵女兒學英語,以免小朋友以為學習是苦差
6〉不讓小朋友看卡通片,以免減低小朋友對文字的興趣

認字率是一個英語能力的常用指標, 記得以前有研究,香港的大學畢業生認字率平均約有3至4千字, 要寫寫一篇好的報告,應起碼有7000字, 英美大學畢業生的認字率約有兩萬!

回覆 2# stccmc 的文章

Prof. stccmc

乜野係"實際", 乜野係"唔實際"? 你用誰的標準定? 你把尺點量度? 係邊個方向量度? 你係量度緊邊個?

"兩歲童坐係度大量認一些和年齡不配的字,是 torture." 你點知對虎媽個女係torture?

我知你好叻, 教仔誇啦啦, 比我一堆數字, 咁係咪包括所有兒童, 你怎知道人家的"實際"情況呢?

你看她教band3中學是為什麼原因呢?

我唔係要鼓勵人咁做, 我只不過係好"嫉妒"虎媽可以咁做, 而我...做唔到啫!! 我真係好妒忌佢, 好想佢個女日後 好似我d仔女唔生性, 連band3中學都畢唔到業. 重short short 地

奉勸各位, 你地唔係虎媽, 就唔好用虎媽個套嘞! 做個豬媽, 教下豬仔豬女唱下abc好嘞!
亦唔好學我, 妒忌虎媽!!

多謝Prof. stccmc

回覆 1# stccmc 的文章

stccmc我睇得好清楚, 只係你理解有問題啫.

你用好勁ge衛生署標準, 係"一般" 兩歲大的幼兒...

你點知虎媽個女只係"一般", 佢ge家庭只係"一般"? 人地既然都做到, 即係個標準唔啱佢用囉.

唔通沈詩鈞阿爸一早教佢d你我都唔識ge數學, 又係唔實際?

喂喂, 你重未話我知你覺得虎媽做乜會係band3中學教喎, 好心急想知呀!

我好妒忌人啊!:;pppp: 呀..點解人地d仔女咁叻, 自己個d係豬仔豬女啱晒衛生署把尺.

要同自己講, 唔好妒忌, 唔好妒忌, 我係我, 佢係佢, 人地做乜, 係人地ge事.

多謝 Prof. stccmc 送我把冚世界啱用ge尺.

虎媽教導方法對與錯, 她播什麼種, 就收什麼果, 與我何干. 只有當事人才知詳情. 我只係佩服她哪份教仔的毅力,耐性和堅持.
好老實, 其實睇到虎媽這類個案或其他有關書籍, 有沒有被誇大, 我都係信七成啫, 都係為咗吸引讀者.

學習人家, 唔係表面, 並不是要你人做乜,你照跟足做, 個個人的情況都不一樣嘛, 可是, 我可從這些報導或書背後得到信息, "一般能力小朋友"也可在教育上成功, 但要
1. 早有計劃 (做足資料搜集)
2. 家人支持 (唔好老公一句你發神經就成個計劃掉落街)
3. 毅力忍耐 (要貫徹始終,很多父母都是慈母, 不過多敗兒)
4. 揸定宗旨 (要知道自己做緊乜, 唔好因為人地批評就放棄)
‹ 上一主題|下一主題