用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 ...
樓主: gtgy
go

Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 [複製鏈接]

原帖由 9284 於 11-8-19 16:36 發表
剛打電話去教育署問過, 原來林肯道果邊係仲未註冊完成, 即係根本唔可以開學, 佢地話會跟進

我打電話問過, 幼稚園&幼兒園係2樣嘢, 幼稚園個license係未得, 唔可以開學; 幼兒園個license就俾我check 緊, check完會覆返我, 希望快啲搞清楚la

copy from 幼兒園, 都係我post:

收到最新消息, 經過無限轉線, 打咗唔知幾多個number, 我終於都可以同九龍區教育服務署主任通過電話, 主任第一句同我講: "我勸你唔好俾個小朋友係度返學 ..."
主任答, 學校係未完成註冊嘅; 我再問, 係幼稚園定係幼兒園部, 主任答, 2邊都未, 唔可以開學, 主任仲答, 我唔係第一個家長打電話去, 佢亦再係半個小時之前, 同註冊組confirm過, 朗思(林肯道校舍)係未完成註冊, 主任仲叫我, 叫學校退$$, 或要求轉去其他分校, 佢仲問我, 你唔知間學校未完成註冊都報? 我答, 報名, interview, 到俾$$, 學校都冇講過 ... 我真係唔明, 點解辨學機構都搞成咁!!! 我覺得幼兒班還不一定要讀, 但k1 或以上, 依家都開學, 叫人點轉校?? 我諗(我個人意見), 唔知學校會唔會搬返界限街用舊校舍呢?

原帖由 littlecook 於 11-8-19 22:31 發表
幼稚園及幼兒園註冊係分開架,幼稚園响教署註冊,幼兒園响社署註冊.
除左按師生比例外,亦有課室既嚴格規限,課室大小會影響該課室可容納學生人數,連鮮風量同照明都有嚴格限制!

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/ ...

littlecook,
其實我都怕會被lock account, 因為好似講咗啲損害學校的話, 或者有人唔信, 我真係打電話問過識員, 只不過我沒法提供確實證據, 所謂口講無憑, 不過大家真係可以自己打電話求正

原帖由 karaqueenie 於 11-8-19 23:51 發表
一眾朗思的受害者,我地再繼續討論落去都無用,學校未註冊及超額收生,全部都係一個事實,下一步,不如大家想下方法令THINK給我們一個合理的交代,好嗎? ...

KARAQUEENIE,
唔好意思, 我想8吓, 你小朋友好似讀K1? 已經係林肯道上課? 地下/樓上? 班房有幾大? 幾多小朋友?
我好相信自己會再打電話去學校問清楚,
唔知大家會唔會出席27/8個簡介會呢?

原帖由 karaqueenie 於 11-8-19 23:51 發表
一眾朗思的受害者,我地再繼續討論落去都無用,學校未註冊及超額收生,全部都係一個事實,下一步,不如大家想下方法令THINK給我們一個合理的交代,好嗎? ...

其實個職員答我未完成註冊, 不是沒有申請/未註冊,所有審批程序, 幾時完成審批, 要再問其他負責同事先知, just a friend remainder, 我哋真係要小心用字, 因為差之毫釐, 謬之千里, 我哋亦要注意, 因為有機會要為自己言行負上法律責任

原帖由 bndh 於 11-8-22 01:41 發表

幼兒園部48人一班係指LN, 還是LN+UN? 請問有冇人知UN有幾多班,每班有幾多人?48人係同一時間上同一堂還是分組上堂?

係LN, 以我理解, 只有早上(正式分組上課前), 課學前會有48個小朋友同時間在課室, 其他時間只有24個小朋友

原帖由 bndh 於 11-8-22 01:41 發表

幼兒園部48人一班係指LN, 還是LN+UN? 請問有冇人知UN有幾多班,每班有幾多人?48人係同一時間上同一堂還是分組上堂?

LN - 共48人, 4組, 會2組一group咁上堂, 如果以24人來說, 課室算大, 有3個門口
UN - 1班24人, standard 課室

原帖由 karaqueenie 於 11-8-22 17:46 發表
上年咩事呢?
PN就話可以唔讀住, 3-6歲果D可以去得邊?唔通而家先黎搵學校收?! 校長問題o者, 唔關d老師事, 要識得分開黎睇

我覺得3-6歲的小朋友家長, 不妨打電話到心儀學校, 講明現在情況, 可以再寫求情信, 希望學校如果有位, 上, 下午班都唔介意, 可以優先安排, 如面試, 雖然好位難求, 或不是最心儀的, 但做父母, 我本人會以小朋友行先

原帖由 haydenwong55 於 11-8-22 22:41 發表
有冇人知道邊間九龍區PN仲有位收小朋友?

我估英藝會有位, 因為見到有家長幫小朋友退學, 但有邊間學校仲有位, 真係要蹤間打電話問先知

原帖由 karaqueenie 於 11-8-23 09:32 發表
校長都有提過, 一係返舊校, 一係停課, 直至教署出批文才正式開學, 其實本人prefer 返舊校, 因為老實講, 邊個知教署幾時批得出D文件? 校長果時都一心以為四月出得到啦, 點知到而家都未出到, 四個月又四個月, 唔通要D ...

如果可以返舊校, 都可以暫時解決問題, 但舊校是否可以容納咁多小朋友?? 因為去年pn都有同一情況, 結果舊校容納唔到咁多小朋友, 細b係開唔到學; 我覺得就算係9月完成註冊, 但學校仲有工程做, 好似對小朋友都唔係咁好, 仲要唔知幾時真正完工, 唉 ...

我開始覺得俾學校"誤導"咗, 因為之前報名係報全日班, 但之後就話俾我知全日/am 都full 咗得返pm, 但星期日, 好似唔覺pn 有全日班, 有冇家長可以confirm 一下?

我印象中,界限街個邊都有人讀緊, 不過係行ib, 又有冇家長可以confirm 一下?

原帖由 karaqueenie 於 11-8-23 16:13 發表
PN本身都無全日架, 得半日架咋, 3歲班開始就有全日, 四月份開第一次家長會時, 校長話行IB的全日班會在舊校, 但唔知點解, 而家唔理IB唔IB, 一律去哂新校

唉, 我報名份form 有whole day class 個option 嫁, 仲要收到封信話收pm, 打去學校問whole day class 仲有冇位, 個staff 仲答full 咗, 叫我寫信request轉whole day, if 有人退學, 會跟收信次序安排 ... 如果冇, 我覺得唔應該叫我寫信, 我覺得自己好似一個傻瓜

回覆 108# iloveu3939 的文章

唉, 我哋都鐘意間學校, 鐘意老師, 但個負責人就係有啲問題, 老師們, 小朋友們都好無辜, 我及家人都想學校可以安排囡囡係其他分校上課, 包括安排校車, 直到所以註冊, 裝修完成才遷回新校, 唔係有冇機會呢

原帖由 karaqueenie 於 11-8-24 11:57 發表
去其他分校咪又會影響埋其他分校的學生, MOS都講明佢地都係48人一班, 我相信其他分校都大同小異, 我唔想到時連其他3間分校的家長都上埋BK嘈, 仲有其他方法嗎?我之前提過的方案可行嗎? ...

mos 好似可以24人一班咋, 好似得standard size的課室; 因為囡囡去過interview, 不過full 咗, waiting list 咋
舊校都可能安置唔到全部學生

原帖由 bndh 於 11-8-24 12:54 發表
我想問吓你哋小朋友係讀LN定係UN?
現在問題係影響全校或是只影響部份學生?
若UN, UK, LK學生人數和以前一樣, 舊校應可容納所有學生, 為何不回舊校上課以解決問題?
9月又能否如常開課呢?
因我今晚未能趕及家長會,  ...

我相信要先學校聯絡先得, 因為大家都簽咗保密協議, 所以外界應該唔會知道內容

原帖由 karaqueenie 於 11-8-24 13:57 發表
唔可以對外公開O者, PM得掛, 當同朋友吹水O者

haha, 我都有咁諗

原帖由 iloveu3939 於 11-8-24 14:50 發表

Sorry, what's the full name of SJC ?

聖若望英文書院 "st. johannes college"

我以為2歲以上, 以playground咁上堂, 唔駛家長陪都ok, 其實係真定假呢?
‹ 上一主題|下一主題