用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇 PART 2
樓主: honeybeemom
go

放洋的小孩生活篇 PART 2 [複製鏈接]

回覆 20# DoReMi媽媽 的文章

冇錯係出年至搞 不過攞定料先!
最希望係搞到個葡国passport就好啦!
BTW, 唔係一定要佢地自己户口有$$$$$嘅咩?

醒目開學勳章

x2 - Consent letter and bank statement.

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-8 12:45 發表
不過我有俾埋parents letter做financial support( 雖然阿囡已過18歲, 但佢戶口冇乜錢), 咁就要attach出世紙正副本, 我agent話可以唔駛附bank statement, 睇小樣就check小樣仲會快啲, 但我唔敢博, 橫掂有喺度, 就夾埋bank statement正副本入去.

醒目開學勳章

Signed and confirmed that the financial situation is up to the required standard.

原帖由 Gracewu1219 於 11-9-8 13:21 發表
唔係一定要佢地自己户口有$$$$$嘅咩?

我星期二先同呀仔去咗入form.等大學個cas letter等了很久,真係等到傻,希望一切順利,呀仔最遲要25號走,如果visa可以早啲有,就想20 or 21號走.佢只會在今年個聖誕假回來,復活節假也不會返,之後yr2同yr3就只會放暑假先回.

原帖由 honeybeemom 於 11-8-21 01:43 發表
大家今年上大學的囝囝囡囡都可以食埋月餅食埋中秋飯先返去開學啦! .
不經不覺地他們已經邁進另一新階段.希望大家都好好享受大學校園生活. ...

無食月餅:cry: 我個女仲係 5th form,4號同佢地過去,因為第二個要去升yr 9.

有d問題,第二個女 護照2013到期, visa 批到2014年,到時要點做

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 11-9-8 13:21 發表
冇錯係出年至搞 不過攞定料先!
最希望係搞到個葡国passport就好啦!
BTW, 唔係一定要佢地自己户口有$$$$$嘅咩?

雖然過咗18歲,但唔一定財政獨立,所以唔一定係小朋友戶口,可以用父母戶口,但要父母出consent letter,同要俾出世紙證明關係。
[img][/img]

醒目開學勳章

Cas一定要hard copy嗎?學校喺成績出咗即日就e-mail CAS No. ,我只係填咗CAS No.喺form上,因CAS個e-mail內已註明唔需要其他文件證明,雖然我有帶埋e-mail CAS copy,但領事館冇叫話要,所以我冇俾佢。
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 11-9-9 12:42 發表

無食月餅:cry: 我個女仲係 5th form,4號同佢地過去,因為第二個要去升yr 9.

有d問題,第二個女 護照2013到期, visa 批到2014年,到時要點做

照理係可以新舊護照騎住一齊過關的。
[img][/img]

回復 2# DoReMi媽媽 的帖子

我有列印cas letter 個e-mail同 copy多一份比領事館.今天已收到visa section封e-mail話有得攞啦.星期一去希望無問題啦!今次真係比兩年前快很多,我今個星期二先入証,今日就有回音.只是4天.

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-9 21:51 發表

照理係可以新舊護照騎住一齊過關的。
即係唔使去領事館再申請過?

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 11-9-10 01:42 發表
我有列印cas letter 個e-mail同 copy多一份比領事館.今天已收到visa section封e-mail話有得攞啦.星期一去希望無問題啦!今次真係比兩年前快很多,我今個星期二先入証,今日就有回音.只是4天. ...

係呀, 今次快咗好多.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 11-9-10 10:03 發表
即係唔使去領事館再申請過?

我小朋友試過用新護照夾住舊護照(過期)個visa過關, 冇問題.
[img][/img]

ORZ  Thz sooooooooooo much

醒目開學勳章

x2.

簽證都係.

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-10 12:33 發表

我小朋友試過用新護照夾住舊護照(過期)個visa過關, 冇問題.

係呀,可以新護照連舊護照個visa一起過關的.

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-9-10 12:33 發表

大仔返英了,如無意外,要8 個月後先再見到佢.好掛住佢呀!

各位

請問有沒有人考過FCE英文,
考FCE同GCSE英文科有何分別?

請指教!

我個女6月考左, Cambridge ESOL Exam是學校指定的, 要額外比錢上堂, 所有overseas學生at least 要FCE PASS 先可以drop這科.

Hi bp123 & ALL,

FCE考咗可以DROP邊科?
係唔係GCSE英文科?

FCE考完有何作用?
例如大學是否一定要睇FCE成績?
係唔係所有海外學生都要考?
定話成績差先考FCE,
成績好考GCSE呢?

謝謝

醒目開學勳章

暑假先回來?

原帖由 honeybeemom 於 11-9-26 01:00 發表
大仔返英了,如無意外,要8 個月後先再見到佢.好掛住佢呀!
‹ 上一主題|下一主題