用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局顏寶鈴書院家長交流區
樓主: barry36
go

保良局顏寶鈴書院家長交流區   [複製鏈接]

回覆 孖寶媽咪 的帖子

萬分感謝!

thx

星期日的歷奇活動, 應該是要穿學校運動服的, 係唔係呢?  還有什麼要準備呢?

引用:星期日的歷奇活動,+應該是要穿學校運動服的

原帖由 happybibi 於 14-08-22 發表
星期日的歷奇活動, 應該是要穿學校運動服的, 係唔係呢?  還有什麼要準備呢?  ...
穿學校運動服,如未訂購才穿自己的運動服。另外要帶一樽750ml的水。午餐學校會提供。

孖寶媽咪

Thanks.

回覆 孖寶媽咪 的帖子

星期六的音樂班是穿校服、還是運動服?

引用:回覆+孖寶媽咪+的帖子 星期六的音樂班是穿

原帖由 PaPa 於 14-08-22 發表
回覆 孖寶媽咪 的帖子

星期六的音樂班是穿校服、還是運動服?
冇特別講,叫亞女著校服咋!

孖寶媽咪

各位好,又報到下先。成個暑假好忙,工人姐姐放假,要管接管送兩個小魔怪,今日終於有時間上BK。
我女入左1E班,全班得8個女仔咋!
今日去完Day Camp,佢話好好玩,又識左新朋友。

回覆 kayiu626 的帖子

1E班應該係有十個女仔。

因為最近屋企裝修, 忙到尋日忘記出席家長會, 6:00打鑼搵唔到阿囡, 7:00返學校搵佢, 先記得原來尋日有家長會, 嚇餐死, 以為阿女出左咩事.
請問家長會有無講咩特別事要注意架?
謝謝

kayiu626 發表於 14-8-24 21:36
各位好,又報到下先。成個暑假好忙,工人姐姐放假,要管接管送兩個小魔怪,今日終於有時間上BK。
我女入左1 ...

我女又係1E班. 昨天歷奇好好玩!
成七點幾八點先放人.

我兒子都是1E班,昨天的歷奇真令人驚喜,雖然很疲倦,但他有得著。我聽完每科老師的介紹,有少少擔心功課測驗過多,希望兒子頂得住。

引用:我兒子都是1E班,昨天的歷奇真令人驚喜,雖

原帖由 Steve-Yau 於 14-08-25 發表
我兒子都是1E班,昨天的歷奇真令人驚喜,雖然很疲倦,但他有得著。我聽完每科老師的介紹,有少少擔心功課測 ...
很多功課測驗嗎?
可否分享多些?
因我忘記出席家長會,謝謝。

回覆 HelloKitty 的帖子

中文
-每日朗讀
-練字
-長文寫作
-課前及課後練習
-閱讀報告

-dict every week
-assessment after each chapter
-quiz

MATH
-daily ex. (around 30 mins.)
-homework (twice per cycle)
-workbook (one per chapter)

-5-10 mins. quizzes in each lesson
-uniform test after each chapter

ENG我冇記,有冇人知??

開學日同頭一個星期有冇早放安排??家長日冇講~~

另外7:55 前回校,遲到3次記缺點一個,我女(c班)班主任話其實最好7:40前回到校,預時間交功課,遲番交唔到就好有可能被安排detention class,佢話學校捉功課問題捉得好嚴~~

回覆 HelloKitty 的帖子

內容大致如下:
1, 2測2考, 上學期40%,下學期60%

2, 升班需總平均分合格(50分) + 最少2主科合格及另1科高於45分 + 交齊80%以上功課 + 理想操行(無大過)
3, 10月份有iB資訊日,歡迎F1家長出席
4, 中文科
     - 功課 :每日朗讀 / 練字 / 長文寫作 / 閱讀理解 / 課本練習 / 閱讀報告
     - 平時小測 / 每星期默書 / 每單元1評估
     - 測驗(一份閱讀卷),考試 (四份卷:閱讀+作文+聆聽 +口試)
     - 平時分 :默書,長文,單元評估,閱讀報告
5, Eng
    - Exam : 5 papers - Writing(short & long )+ Reading, Grammar & Vocab + Listening + Speaking + Literature
6, 數學科
    - Daily ex. (30mins) / Homework (2 per cycle) / Workbook / Drilling ex.(basic cal) / NSS question booklet ( public
       exam questions)
    - 2 tests 2 exams + 5-10mins quiz in each lesson + uniform test after each chapter
    - Group project + Maths Comp & Maths Week + E-learning platform
7, Liberal Studies
    - Assessment : Formative mark(20%) - Assignment, quiz,dict, participation, group project
                             Mid-term Test(30%)
                             Exam(50%)
8, 遲到3次記1缺點, 校內使用電話記小過
9, 學校7:30開門, 需7:55前到校, 病假於8:25前通知學校
10,2項課外活動均需有80%出席率,由Tier 1 (sport/music/art/performing art) &
     Tier 2(uniform team/music/art/performing art)各選一項

回覆 Cyrusmum 的帖子

萬分感激你們的分享, 謝謝

回覆:HelloKitty 的帖子

有無人知道PE鞋規格?係咪要白色為主?

回覆 janiceowen 的帖子

當天問過班主任,也是說以白色為主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題