用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 四歲是否學太多嘢?
樓主: sze8
go

四歲是否學太多嘢? [複製鏈接]

小朋友每日都學緊野... 只要佢應付到就ok.. 無標準話多or少...

絕對同意, 無標準話幾多科叫做多, 幾多科叫做少的....

有啲一日到黑鍾意睇電視, 打機, 瞓覺既小朋友, 你畀一科佢, 佢都嫌多; 亦有啲小朋友, 佢淨係鍾意學呢樣學嗰樣, 你每日只係畀一科佢, 佢會嫌少!

所以學多學少, 真係唔需要問人, 亦都唔需要理會人哋點講, 就算人哋話你係港媽, 虎媽, 學咁多嘢想迫癲個小朋友....呢啲通通都可以不理會....最緊要係睇番自己小朋友係咪有時間, 有精神, 有能力去HANDLE各種唔同活動....對住小朋友嗰個係你自己, 佢有乜嘢需要, 需要幾多嘢, 你才是最清楚了解的啊!

原帖由 lojo11 於 11-7-29 08:44 發表
小朋友每日都學緊野... 只要佢應付到就ok.. 無標準話多or少...

你講得對,真係要是乎小朋友自己的性格。以他們咁細年紀來說,坊間大部份的興趣班都不會有太大壓力,只是輕鬆地培養他們的興趣。最重要是小朋友自己要否喜歡,如發現他們不喜歡甚至乎哭着去上堂,就要即刻放棄,只會造成反後會。

回覆 1# sze8 的文章

4歲, 如果一星期能有一兩次到公園跑跑跳跳, 盪盪鞦韆...對佢的肌肉發展、平衡能力.....(亦能促進腦部發展), 同其他小朋友玩(合群、社交能力)是一個很好的選擇。至於學習班呢, 最重要是避免打擊小朋友的學習興趣。學習是長線, 要培養小孩"喜歡"學習(享受, 獲得成功感...)。 所以, 因材選班, 配合孩子的喜好, 作息得而就是好!

我的小朋友每日上學只需三個小時,所以我安排每星期有二、三日早上上興趣班一小時,下午又是每星期有二、三日放學後上興趣班一小時,其餘時間他可以在家中做他喜歡的事情,或到遊樂塲玩耍。我覺得他很喜歡這樣的安排,又不會感到太大壓力。最重要是的每星期六下午及星期日全日都是family day,不會再上興趣班。我很贊同其中一位媽咪的說法,小朋友去遊樂場玩耍對他們的身心發展及社交能力等等.....,有很大的得著。只要'催谷'之餘能找到一個平衡點就ok啦。

各位媽咪努力

我個仔上緊將軍澳區青年空間的暑期課程。

其實﹐私人的乒乓球學校好多都係收四歲或以上﹐您可以再search下﹗

原帖由 ha8mo 於 11-7-27 17:52 發表

請問哪裏有乒乓球班給升K2的小朋友?謝謝

我仔問左我地好多次,但我地只能搵到收6歲以上的班

我女女都學好多野, 不過我老公就成日話我好比咁多野阿女學, 係咁話我迫佢! 我都係諗親阿女細, 比多方面嘅野佢常試, 睇下佢會想係邊方面發展唧! 不過我想問你朗誦同珠心算邊到學好呢?
thanks!

june

原帖由 sze8 於 11-7-29 22:54 發表
我的小朋友每日上學只需三個小時,所以我安排每星期有二、三日早上上興趣班一小時,下午又是每星期有二、三日放學後上興趣班一小時,其餘時間他可以在家中做他喜歡的事情,或到遊樂塲玩耍。我覺得他很喜歡這樣的安排,又 ...

我個囝今年升小三, 諗著暑假比佢輕鬆d, 報少了暑期興趣班,因到開學又要作戰.
但佢一得閒小小又要落公園打羽毛球/乒乓球, 總之都係無時停.

‹ 上一主題|下一主題