用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學什麼課外活動對升中有幫助呢
go

學什麼課外活動對升中有幫助呢 [複製鏈接]

女女有學ballet,一星期兩堂,我怕她會累,想唸住停下,想問下ballet對升中有沒有幫助呢?
   0    0    0    0

當興趣都ok, 對升中就沒有幫助.

原帖由 minejoujou 於 11-7-16 13:18 發表
女女有學ballet,一星期兩堂,我怕她會累,想唸住停下,想問下ballet對升中有沒有幫助呢?

辯論或演說

我女今天才升小一,想轉其它活動比女女試試,有咩好提議呢,而樂器方便又有咩適合?

游泳最有用.尤其名校,收下料邊d泳會同邊間中學有"聯絡".今年名英中學位咁緊,有個派唔到第一志願(名女校),搵泳會教練幾個鐘內搞掂,唔駛面試,直接去註冊.

回復 1# enthalpy 的帖子

我對這點有保留 . 上年有個師姐 , 游泳好好 , 學界有獎 , 多個區賽有獎 , 泳會推薦入女名校 , 但要考筆試 , 結果成績未達標吾收 .

原來游泳除了強身健體外,重有另外既好處,多謝你的意見,還有其它嗎?

學什麼課外活動對升中有幫助呢

千萬別選鋼琴,朋友兒子8級+比賽冠軍,自行/扣門也不收,反而5級FLUTE(/小提琴/二胡)更吃香。個人認為:心儀中學精哪方面,你就學吧!當然也要考慮子女意願+興趣~~

原帖由 vincher 於 11-7-18 00:50 發表
當然也要考慮子女意願+興趣~~ ...

咪係, 話明是課外活動, 樓主千金才剛剛升小一咋, 咁快開宗明義變成六年"升中指定課外活動"!  我會存疑小朋友真係有幾多個靠課外活動升中囉? 2%? 子女參加自己喜歡的課外活動, 身心健康, 讀書都醒神啲, 咁先至係對升中的最大幫助嘛.

FYI,

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2311827&extra=page%3D1

所以咪唸繼唔繼續學囉, 因為再學多一,兩年先cut,不如依家cut,定係唸俾女女學d學術牲既班,eg.英文班,中文班,寫作班等.....

原帖由 minejoujou 於 11-7-18 09:16 發表
所以咪唸繼唔繼續學囉, 因為再學多一,兩年先cut,不如依家cut,定係唸俾女女學d學術牲既班,eg.英文班,中文班,寫作班等.....

如果囡囡願意和有興趣去學跳ballet, 我唔知點解你想cut, 一星期跳兩次怎會累, 定係如果ballet有乜grade, 升中自行收生會加分20%你即刻唔cut, 幾累都要學? 我不是精於計算之人, 我個女都有學跳ballet, 有學鋼琴, 佢喜歡但我好清楚佢不是好人才, 佢連考呈分試前夕都如常上堂練習, 也無阻佢升中; 課外活動沒有好戰績, 不是資優, 又從來無補習, 也無阻佢升上所謂Band1中學.  出去參加英文班, 中文班, 寫作班...小一課程巳足夠, 課外活動又變返附加課內活動, 又何必呢!

乜課外活動唔係為孩子興趣 & 陶冶性情嗎,點解攪到好似投資咁。再說,現今社會那個學生不會有1、2 種本領傍身,若非有公開認定性的賽果也不會加分。

我家2 小姐習琴數年,還是今年才安排她年尾考琴,為的祇是讓她認定自己所學的目標。

學什麼課外活動對升中有幫助呢

趁小孩年紀小,當然學甚麼也沒問題!始終意願+興趣為先。但題目是學甚麼對升中有幫助,我才有此建議。如果學了多年鋼琴,有能力+時間分配行,我也選擇繼續學。但如何孩子感吃力,就別加那麼多英語/寫作班,況且坊間/學校搞的多不行。

最緊要係成續, 其次係口材, 因為自行, 會先收成續好 及醒目既學生.

義工, 服務......

原帖由 yan98 於 11-7-18 19:16 發表
最緊要係成續, 其次係口材, 因為自行, 會先收成續好 及醒目既學生.

沒錯,成績足以決定面試的入場卷。我覺得面試時除了口才,面試的態度、禮貌、談吐、眼神、自信心都缺一不可。

原帖由 minejoujou 於 11-7-16 13:18 發表

我樓下有一個女仔, 跳ballet 應該幾叻, 佢普通津貼小學精英班, ballet已經over Grade 8, 入了BPS, 佢唔單止Ballet叻, 仲有學古箏 (都好叻的)

我相信呢個女仔成績一定好top先得.  所有學校都睇全港排名先.

原帖由 五歲仔 於 11-7-19 10:22 發表

我樓下有一個女仔, 跳ballet 應該幾叻, 佢普通津貼小學精英班, ballet已經over Grade 8, 入了BSP, 佢唔單止Ballet叻, 仲有學古箏 (都好叻的)
‹ 上一主題|下一主題