用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何明華會督銀禧中學 - 交流區
樓主: Junior-Mom
go

何明華會督銀禧中學 - 交流區   [複製鏈接]

拿拿利 發表於 19-4-8 13:56
想問問銀禧用家, 中國語文是 "粵教中" 抑或 "普教中" ?

粵語教中文的

拿拿利 發表於 19-4-8 15:01
Thanks Cecichan, 開始要幫仔仔睇學校.

幾年班呀?

YmOra 發表於 19-4-8 16:16
幾年班呀?
小四, 全級 3X/15X, 英數常 A, 中文 B, 英文強 (聽寫講冇問題), 有管樂底.

拿拿利 發表於 19-4-8 16:43
小四, 全級 3X/15X, 英數常 A, 中文 B, 英文強 (聽寫講冇問題), 有管樂底.

小四嘛!係時候去聽簡介會了,見你入嚟傾,係咪心儀銀禧呀?

YmOra 發表於 19-4-8 16:48
小四嘛!係時候去聽簡介會了,見你入嚟傾,係咪心儀銀禧呀?
係呀, 本身仔仔讀緊的小學都係關愛行先, 所以想選一間辦學模式差不多. 同埋銀禧個午膳是否真係在學校即煮 ? 如果係我會更加欣賞.

拿拿利 發表於 19-4-8 17:06
係呀, 本身仔仔讀緊的小學都係關愛行先, 所以想選一間辦學模式差不多. 同埋銀禧個午膳是否真係在學校即煮 ? ...

歡迎你留意我校先。係呀!我校中一至中三午膳都係留校食和提供校內煮食,會响早上第一個小息張貼於食物部供選擇。

提提對心儀銀禧又無去到今年簡介會jm知,來年中一開始通識科將改為英書英語授課。但無需怕,多D機會接觸英文是好事呢!

YmOra 發表於 19-4-8 17:12
歡迎你留意我校先。係呀!我校中一至中三午膳都係留校食和提供校內煮食,會响早上第一個小息張貼於食物部 ...
Good, 同我仔讀的小學一樣, 校長一定對學生視為兒女才會有此做法, 因為只有身為父母才會注重兒女吃得健唔健康 我要仔仔多加努力先, thx YmOra, 依係當日選此校又有什麼吸引你之處 ? 可以講下嗎 ?

拿拿利 發表於 19-4-8 17:22
Good, 同我仔讀的小學一樣, 校長一定對學生視為兒女才會有此做法, 因為只有身為父母才會注重兒女吃得健唔健 ...

係呀!校長錫學生的,學校有好多細微嘢都顯得她們以學生着想為出發點。

分享少少,銀禧好適合我的孩子,學校處事底調,不過近年多番少少宣傳,都係好事嘅!銀禧人俾我嘅感覺又純又乖又底調,記得幾年前聽學校簡介會時,請來一位已經工作中嘅畢業生回校分享,在校長講解我校情況及報告完當屆DSE表現如何,說有幾多位畢業生入讀了醫學院,校長簡介完畢後,就到該名畢業生分享,他在台上對着校長說,並帶着開玩笑的表情說:校長妳偏心呀!只提有多少人讀醫,無提到有幾多人讀法律。因為該畢業生從事律師行業,觸角很強,有關銀禧讀法律之消息總是很快會知,當時大家都大笑了,我就感到十分開心,開心不是有幾多人讀醫有幾多人讀法律,而係銀禧確是十分底調,校長不盡力把握機會硬銷學校,她大可連讀法律嘅數字也一併報告,但她選擇只公報讀醫數字,當時我確係因為學校出名底調而留意到銀禧,確係我去過咁多間中學聽簡介會最底調的一所中學。其實,這件事亦可以睇到畢業生對學校的歸屬感十分強烈,他會常常留意着銀禧動向,如果自己的孩子能夠做到咁已經十分安慰。

YmOra 發表於 19-4-8 18:04
係呀!校長錫學生的,學校有好多細微嘢都顯得她們以學生着想為出發點。

分享少少,銀禧好適合我的孩子, ...

我想請問一下銀禧開早會是用英語還是粵語,而學校發出的通告是用英文還是中文,因為想了解下學校的英語環境,吾該晒

hyywmcwlh 發表於 19-4-14 02:12
我想請問一下銀禧開早會是用英語還是粵語,而學校發出的通告是用英文還是中文,因為想了解下學校的英語環境 ...

早會係用英語講話,唯獨是宗教活動如團契宣傳便用粵語。通告是中英對照。

回覆 YmOra 的帖子

多謝回覆,你覺得銀禧整體學校英語環境好嗎?同學DSE英語表現好嗎?麻煩晒

hyywmcwlh 發表於 19-4-14 21:48
回覆 YmOra 的帖子

多謝回覆,你覺得銀禧整體學校英語環境好嗎?同學DSE英語表現好嗎?麻煩晒 ...

好難這樣分享,不如你講下你理想中的英語環境是怎樣?

多一點資料, 原來迦密中學前校長龔錦添先生(2009-2015年)是銀禧舊生,我都是最近才知,學校真好低調!

Cecily 發表於 19-4-29 16:24
多一點資料, 原來迦密中學前校長龔錦添先生(2009-2015年)是銀禧舊生,我都是最近才知,學校真好低調!  ...

唔只龔校長,麥明詩爹娘都係銀禧畢業。

Lingfung813    發表於 19-4-30 10:49

晴報報導 25/04/19
晴報

YmOra    發表於 19-5-7 21:42

Cecily 發表於 19-5-7 17:10
晴報報導 25/04/19
晴報

聽隔離班jm講,有一次學校攪嘅家長講座及與校長談話中校長有詳細交代這事件。好似話校長仲同大家响禮堂共進午餐,氣氛十分好呢!

回覆樓主

請問中一bridging course 今年會幾時開始?另外,除bridging course 外,還有那些日子要回校?謝謝你!

siuyan1212 發表於 19-5-20 08:48
請問中一bridging course 今年會幾時開始?另外,除bridging course 外,還有那些日子要回校?謝謝你!
...

今年,中一適應班未有資料公開住喎!除了適應班,還有取書日要回校。應該無其他了。你哋好有信心入到銀禧嗎?

‹ 上一主題|下一主題